Śniadanie - owsianka na odporność z jagodami
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka ziaren chia
- 4 łyżki mrożonych jagód
- miód, erytrytol, lub stevia (1 łyżeczka)
- szczypta kurkumy
- garść orzechów włoskich
- pół miękkiego banana
- łyżka naturalnego jogurtu
Można dodać opcjonalnie by jeszcze bardziej zwiększyć przeciwzapalną moc działania owsianki:
- 1/3 łyżeczki ashwagandhy
- pół łyżeczki pyłku pszczelego
Pola Namysł/DDTVN
Sposób przygotowania:
Do małego garnka wrzucamy płatki owsiane, ziarna chia, jagody, przyprawy, zioła i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu aby płatki mogły zmięknąć. Baza owsianki ma być kwaskowata i nie za słodka. Jeśli lubimy więcej słodyczy, może zwiększyć ilość miodu lub naturalnego słodzika w przepisie.
Banana rozgniatamy i na chwilę wkładamy do małego garnka. Chcemy go lekko podgrzać i skarmelizować naturalne cukry. To on będzie równoważył nam kwaskowaty smak owsianki.
Orzechy siekamy. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki. Na górze kładziemy rozgnieciony mus z banana, obok niego wylewamy odrobinę jogurtu i całość posypujemy orzechami.
Obiad - Makaron soba z awokado i krewetkami (1 porcja)
Składniki:
- gryczany makaron soba (jeśli nie znajdziemy, możemy użyć zwykły makaron spaghetti pełnoziarnisty)
- pół awokado (najlepiej by było dość miękkie ale jednak stawiające opór, takie al dente ;) )
- 5-6 krewetek (mrożone, surowe i oczyszczone krewetki, które znajdziemy w sieciowych dyskontach spożywczych, świetnie się tu sprawdzą)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna lub 1 limonka
- kilka szczypt płatków chilli lub 1/3 posiekanej, świeżej papryczki
- sól/pieprz
- odrobina sosu rybnego lub sojowego
- odrobina miodu do smaku
- biały lub czarny sezam (łyżeczka)
- szczypiorek lub świeża pietruszka do wykończenia dania
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Chilli siekamy. Awokado kroimy najpierw na pół a następnie w grubsze paski. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą. Sezam prażymy na suchej, gorącej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Gdy wszystko mamy przygotowane, możemy przejść do łączenia składników. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy chilli i czosnek. Przesmażamy razem przez chwilę. Dodajemy krewetki, sos sojowy lub rybny i odrobinę miodu. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy awokado i sok z limonki. Wrzucamy odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i wykładamy następnie na talerz. Całość posypujemy sezamem i świeżymi ziołami.
Pola Namysł/DDTVN
Krwisty koktajl na podwieczorek
Składniki:
- sok z buraka 50 ml
- garść mrożonych jagód
- sok z pomarańczy - 200 ml
opcjonalnie:
- syrop z pędów sosny (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Całość wrzucamy do blendera i miksujemy. Gotowe!
Kolacja - kanapki z pastą Muhammara
Składniki:
- 3 papryki
- pestki świeżego granatu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskie lub migdały)
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- łyżeczka miodu
- 3 szczypty płatków chilli
- chleb żytni na zakwasie lub czystoziarnisty bez mąki
Pola Namysł/DDTVN
Sposób przygotowania:
Usuwamy z papryk gniazdo nasienne. Układamy je na blasze razem z czosnkiem, pieczemy pod folią, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez 40 do 50 minut. Gdy zmiękną rzucamy je do blendera razem z oliwą, orzechami, sokiem wyciśniętym z limonki, miodem i chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.
Chlebek grillujemy, następnie wykładamy na niego naszą pastę. Całość posypujemy pestkami granata i świeżą, posiekaną, pietruszką.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz także:
Olej z czarnuszki - właściwości i przykłady zastosowania
Co pić przed snem, żeby się wyciszyć i zrelaksować?
Kiełki – bomba witaminowa na zimowe dolegliwości. Dowiedz się, jak wysiać sobie zdrowie