Zalewa do peklowania mięs - przepis. Do czego się ją stosuje?

Mięso w marynacie
Zalewa do peklowania mięs - przepis. Do czego się ją stosuje?
Źródło: MEDITERRANEAN/Getty Images
Peklowanie służy do obróbki mięs. Dawniej służyło zabezpieczaniu go przed psuciem, dzisiaj wykorzystywane głównie ze względu na walory smakowe. Jak przygotować zalewę do peklowania mięs? Jak powinno się je peklować?

Zalewa do peklowania - czym jest?

Peklowanie jest to sposób przygotowania mięsa. W tym celu przygotowuje się specjalne zalewy i przyprawy do marynowania. Mięso leżąc w takiej zalewie nie tylko nabiera smaku przypraw, ale również kruszeje. Jest to niezwykle ważne w przypadku twardych rodzajów mięs, jak np. wieprzowiny czy wołowiny. Peklowanie wykonuje się przy użyciu specjalnej solanki i nie jest to ta sama metoda, co marynowanie. Przygotowując samodzielnie mięso, mamy dodatkowo pewność, jakie produkty zostały wykorzystane i czy nie ma w nich za dużo chemii.

Wielkanoc

Marzena Rogalska w Teatrze Kamienica
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą

Mięsa, które warto peklować, to:

  • szynka,
  • schab,
  • boczek,
  • polędwica,
  • karkówka.

Co więcej, peklować można na różne sposoby. Wyróżnia się peklowanie na mokro i na sucho. To pierwsze nadaje mięsu lepszy smak i przeciwdziała procesom gnilnym. Wykorzystuje się do niego przyprawy, solankę do mięsa i wodę. Kiedy przygotowuje się peklowanie na sucho, naciera się mięso mieszanką saletry, soli cukru oraz przypraw. 

Zalewa do peklowania mięs - przepis krok po kroku

Sól peklująca to mieszanka soli i saletry, nie powinna przekraczać 40% masy mięsa do peklowania. Na 100-120 g soli daje się litr wody. Mięsa do peklowania powinny ważyć co najmniej 3 kg.

Składniki:

  • mięso do peklowania - 3 kg,
  • sól peklująca - według instrukcji na opakowaniu,
  • mieszanka przypraw: czosnek, lubczyk, pieprz, bazylia, - łącznie 150 g,
  • woda - zgodnie z instrukcją na opakowaniu soli.

Sposób przygotowania:

  • Do połowy wody dodać sól.
  • Do drugiej połowy wody dodać przyprawy i zagotować. Następnie wodę ostudzić.
  • Dwie mieszanki dodać do siebie i schłodzonymi zalać mięso.
  • Peklować minimum 8 dni, maksymalnie 20 w niskich temperaturach - od 5 do 8 stopni Celsjusza.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości