Peklowanie służy do obróbki mięs. Dawniej służyło zabezpieczaniu go przed psuciem, dzisiaj wykorzystywane głównie ze względu na walory smakowe. Jak przygotować zalewę do peklowania mięs? Jak powinno się je peklować?
Zalewa do peklowania - czym jest?
Peklowanie jest to sposób przygotowania mięsa. W tym celu przygotowuje się specjalne zalewy i przyprawy do marynowania. Mięso leżąc w takiej zalewie nie tylko nabiera smaku przypraw, ale również kruszeje. Jest to niezwykle ważne w przypadku twardych rodzajów mięs, jak np. wieprzowiny czy wołowiny. Peklowanie wykonuje się przy użyciu specjalnej solanki i nie jest to ta sama metoda, co marynowanie. Przygotowując samodzielnie mięso, mamy dodatkowo pewność, jakie produkty zostały wykorzystane i czy nie ma w nich za dużo chemii.
Wielkanoc
Wielkanoc
Mięsa, które warto peklować, to:
- szynka,
- schab,
- boczek,
- polędwica,
- karkówka.
Co więcej, peklować można na różne sposoby. Wyróżnia się peklowanie na mokro i na sucho. To pierwsze nadaje mięsu lepszy smak i przeciwdziała procesom gnilnym. Wykorzystuje się do niego przyprawy, solankę do mięsa i wodę. Kiedy przygotowuje się peklowanie na sucho, naciera się mięso mieszanką saletry, soli cukru oraz przypraw.
Zalewa do peklowania mięs - przepis krok po kroku
Sól peklująca to mieszanka soli i saletry, nie powinna przekraczać 40% masy mięsa do peklowania. Na 100-120 g soli daje się litr wody. Mięsa do peklowania powinny ważyć co najmniej 3 kg.
Składniki:
- mięso do peklowania - 3 kg,
- sól peklująca - według instrukcji na opakowaniu,
- mieszanka przypraw: czosnek, lubczyk, pieprz, bazylia, - łącznie 150 g,
- woda - zgodnie z instrukcją na opakowaniu soli.
Sposób przygotowania:
- Do połowy wody dodać sól.
- Do drugiej połowy wody dodać przyprawy i zagotować. Następnie wodę ostudzić.
- Dwie mieszanki dodać do siebie i schłodzonymi zalać mięso.
- Peklować minimum 8 dni, maksymalnie 20 w niskich temperaturach - od 5 do 8 stopni Celsjusza.
Zobacz także:
- Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
- Marynata do karkówki na grilla. Z czego ją zrobić i jak długo przygotowuje się karkówkę z grilla w marynacie?
- Cynamonowa marynata do mięs i tofu. Sprawdź jak prosto ją zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: fajnyogród.pl
Źródło zdjęcia głównego: MEDITERRANEAN/Getty Images