Zalewa do peklowania - czym jest?
Peklowanie jest to sposób przygotowania mięsa. W tym celu przygotowuje się specjalne zalewy i przyprawy do marynowania. Mięso leżąc w takiej zalewie nie tylko nabiera smaku przypraw, ale również kruszeje. Jest to niezwykle ważne w przypadku twardych rodzajów mięs, jak np. wieprzowiny czy wołowiny. Peklowanie wykonuje się przy użyciu specjalnej solanki i nie jest to ta sama metoda, co marynowanie. Przygotowując samodzielnie mięso, mamy dodatkowo pewność, jakie produkty zostały wykorzystane i czy nie ma w nich za dużo chemii.
Wielkanoc
Mięsa, które warto peklować, to:
- szynka,
- schab,
- boczek,
- polędwica,
- karkówka.
Co więcej, peklować można na różne sposoby. Wyróżnia się peklowanie na mokro i na sucho. To pierwsze nadaje mięsu lepszy smak i przeciwdziała procesom gnilnym. Wykorzystuje się do niego przyprawy, solankę do mięsa i wodę. Kiedy przygotowuje się peklowanie na sucho, naciera się mięso mieszanką saletry, soli cukru oraz przypraw.
Zalewa do peklowania mięs - przepis krok po kroku
Sól peklująca to mieszanka soli i saletry, nie powinna przekraczać 40% masy mięsa do peklowania. Na 100-120 g soli daje się litr wody. Mięsa do peklowania powinny ważyć co najmniej 3 kg.
Składniki:
- mięso do peklowania - 3 kg,
- sól peklująca - według instrukcji na opakowaniu,
- mieszanka przypraw: czosnek, lubczyk, pieprz, bazylia, - łącznie 150 g,
- woda - zgodnie z instrukcją na opakowaniu soli.
Sposób przygotowania:
- Do połowy wody dodać sól.
- Do drugiej połowy wody dodać przyprawy i zagotować. Następnie wodę ostudzić.
- Dwie mieszanki dodać do siebie i schłodzonymi zalać mięso.
- Peklować minimum 8 dni, maksymalnie 20 w niskich temperaturach - od 5 do 8 stopni Celsjusza.
Zobacz także:
- Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
- Marynata do karkówki na grilla. Z czego ją zrobić i jak długo przygotowuje się karkówkę z grilla w marynacie?
- Cynamonowa marynata do mięs i tofu. Sprawdź jak prosto ją zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: fajnyogród.pl
Źródło zdjęcia głównego: MEDITERRANEAN/Getty Images