Pieczone ziemniaki z serem śródziemnomorskim
Pieczone ziemniaki mają wielu zwolenników, dlatego też często pojawiają się na grillowych ucztach. Proponujemy nieco podkręcić ich smak i nafaszerować je serem śródziemnomorskim oraz boczkiem. Podawane ze świeżym szczypiorkiem, natką pietruszki i polane odrobiną oliwy, podbiją kubki smakowe wszystkich uczestników imprezy. Przedstawiamy przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- pół opakowania sera śródziemnomorskiego,
- 100 g boczku parzonego lub wędzonego,
- 1 cebula szalotka,
- 2 ząbki czosku,
- sól, pieprz, świeża natka pietruszki i szczypiorek
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: Ziemniaki ze skórką dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, by stały się miękkie. Następnie przekrój ziemniaki na połówki i wydrąż z nich środki. Ziemniaczany miąższ wrzuć do miski, a następnie dodaj ser śródziemnomorski, pokrojony w kostkę boczek, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj sól, pierz i 3 łyżki oliwy. Całość dobrze wymieszaj i rozgnieć widelcem, by masa dobrze się połączyła.
Nafaszeruj ziemniaki masą z serem śródziemnomorskim i boczkiem. Każdą połówkę ziemniaka zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki grilluj przez około 15-20 minut na małym ogniu. Kiedy danie będzie gotowe, posyp je świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem i skrop oliwą. Smacznego!
Ser śródziemnomorski z grilla
Jeśli w gronie twoich znajomych są osoby, które nie jedzą mięsa lub poszukują nowych, oryginalnych smaków, możesz zaserwować im grillowany ser śródziemnomorski. Jest rewelacyjny nie tylko w wersji na zimno, ale również na ciepło. To też świetny dodatek do grzanek i warzyw. W kilkanaście minut stworzysz pyszne danie, które będą chcieli spróbować wszyscy goście. Przedstawiamy przepis na ser śródziemnomorski z grilla.
Składniki:
- 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
- 50 g czarnych oliwek,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 papryka żółta,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- sól, pieprz cytrynowy, oregano, bazylia
Sposób przygotowania: Bloczek sera śródziemnomorskiego pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie ułóż każdy z nich na folii aluminiowej - podwójnie złożonej. Na serze ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę, cebulę, czosnek i oliwki. Całość skrop oliwą i oprósz przyprawami. Zawiń szczelnie folię. Pakunki ułóż na tacce i połóż na grilla. Piecz około 10 minut, by ser stał się ciepły, a warzywa lekko się zarumieniły. Gotowe danie będzie idealnie pasować do chrupiących grzanek z grilla lub jako dodatek do świeżych warzyw.
Grillowana pierś z kurczaka ze słodko-słoną sałatką
Podczas przyjęć z grillem w roli głównej spotykają się osoby, które uwielbiają pieczone kiełbasy, karkówki, smakosze roślinnych alternatyw, ale również wielbiciele chudego, białego mięsa. Dla tych ostatnich możesz przygotować grillowane piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, a do nich podawać soczystą, orzeźwiającą, słodko-słoną sałatkę z serem śródziemnomorskim, truskawkami i szpinakiem. Przedstawiamy przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 6 łyżek oliwy,
- przyprawy: do kurczaka, słodka papryka, czosnek, pieprz,
- 500 g świeżych truskawek,
- 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
- 1 paczka szpinaku baby,
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z ćwiartki cytryny.
Sposób przygotowania: 4 łyżki oliwy połącz z przyprawami i stwórz marynatę, a następnie zanurz w niej filety z piersi kurczaka. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Następnie zamarynowane mięso ułóż na tacce do grillowania lub zapakuj w folię aluminiową i piecz na grillu, aż mięso się zarumieni.
Z truskawek odetnij szypułki. Pokrój owoce na ćwiartki i wrzuć je do miski. Dodaj szpinak baby i pokrojony w kostkę ser śródziemnomorski. W oddzielnej miseczce zrób sos - 2 łyżki oliwy połącz z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zmieszaj, a następnie powstały dressing dolej do sałatki. Całość jeszcze raz dobrze wymieszaj. Orzeźwiająca sałatka będzie rewelacyjnie dopełniać smak grillowanej piersi z kurczaka.
Źródło zdjęcia głównego: Hinterhaus Productions/Getty Images