Przepisy kulinarne

Marynata do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
The Image Bank RFBrian Hagiwara/Getty Images

Marynata jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o strukturze i smaku karkówki z grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, w zależności od tego, na jaki rodzaj grillowanej karkówki mamy akurat ochotę. Sprawdź nasze przepisy na marynaty.

Karkówka z grilla jest soczystym, aromatycznym mięsem, które króluje na stołach zwłaszcza w sezonie letnim, który rozpoczyna się w majówkę. Podstawą przygotowania grillowanej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata, która wydobędzie i wzbogaci smak mięsa. Składnikami stosowanymi do marynowania karkówki są m.in.: miód, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna, cebula, zioła i przyprawy. Ale nie tylko. W marynatach czasem pojawia się wino, piwo a nawet.. cydr.

Idealna marynata do karkówki na grilla

Powinna łączyć w sobie trzy podstawowe elementy:

  • tłuszcz - najlepiej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy
  • odrobinę kwasowości, której nada cytryna lub ocet
  • kontrastująca z nimi słodycz - zapewniona przez dodatek miodu, cukru trzcinowego itd.

Dopełnienie smaku i aromatu potrawy stanowi wzbogacenie marynaty o zioła, przyprawy, czosnek, cebulę i inne dodatki. Nie bez znaczenia jest również czas marynowania karkówki na grilla. Najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest odstawienie zamarynowanego mięsa na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Warto jednak pamiętać, że im dłuższy czas marynowania karkówki przed grillowaniem, tym mięso jest bardziej kruche, a smak bogatszy.

Marynata do karkówki na grilla - z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i rozmarynem

Składniki:

  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • ⅔ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • oderwane listki rozmarynu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Do dużej miski lub pojemnika dodać: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płynny miód, rozgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn. Całość wymieszać. Do marynaty włożyć pokrojone w plastry mięso, wcześniej natarte solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Marynata do karkówki na grilla - z miodem i musztardą

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę do karkówki na grilla wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.

Marynata do karkówki na grilla - z cydrem

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne i szczypta czarnego
  • 150 - 200 ml słodkiego cydru

Sposób przygotowania:

Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Wymieszać skórkę, sok wyciśnięty z cytryny, cydr, pieprz cayenne, cukier, sól, szczyptę pieprzu. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać, a nawet roztrzepać.

E+

Barcin/Getty Imges

Marynata do karkówki na grilla z pikantno-ziołową nutą

Składniki:

  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • po 1 łyżeczce: słodkiej i pikantnej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki pikantnego keczupu

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić wszystkie składniki marynaty, oprócz czosnku. Wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty i całość ponownie wymieszać.

Marynata do karkówki z grilla - z winem

Składniki:

  • 400 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • przyprawy do smaku: pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, cząber, kolendra
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Do miski wlać czerwone wino. Dodać olej rzepakowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

Jak przygotować i zamarynować karkówkę na grilla?

Zanurzenie karkówki w marynacie to nie wszystko. Trzeba ją również odpowiednio przygotować. Mięso należy starannie umyć i osuszyć, np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie karkówkę kroi się na cienkie plastry, najlepiej o grubości 1 centymetra. W wielu przepisach przed umieszczeniem mięsa w marynacie wskazane jest dodatkowe natarcie go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pokrojoną w plastry karkówkę zanurza się we wcześniej przygotowanej marynacie. Mięso należy dokładnie wymieszać z marynatą uciskając je dłońmi. Zamarynowaną karkówkę na grilla wkłada się do lodówki na całą noc lub przynajmniej na trzy godziny. Optymalny czas marynowania mięsa wynosi 12 - 24 godziny. Mięso kładzie się na dobrze rozgrzanym grillu i grilluje po kilka minut z każdej strony. Czas grillowania karkówki jest zależny od temperatury grilla oraz od grubości plastra - grubsze kawałki mięsa grilluje się dłużej.

Zobacz też inne marynaty i propozycje na grilla:

Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla

Majówka przy grillu. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu

Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego

Zobacz video: Już wkrótce majówka! Przygotuj zdrowe alternatywy na grilla

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: The Image Bank RF

Pozostałe wiadomości