Roszponka: przepisy, właściwości, uprawa… i dużo więcej

roszponka
Roman Maerzinger/Getty Images
Źródło: Westend61
Roszponka to roślina z rodziny kozłkowatych. Aż do XX wieku uważana była za chwast. Dopiero wtedy ludzie docenili nie tylko jej wyjątkowy smak, ale i właściwości odżywcze oraz szerokie spektrum zastosowania w kuchni.

Choć z łatwością można uprawiać ją na przydomowym poletku, roszponka wciąż nie jest królową naszych stołów. Niektórzy nawet nie wiedzą, co to jest roszponka.

Roszponka - wartości odżywcze

Roszponka zawiera szereg składników odżywczych i mikroelementów mających fenomenalny wpływ na zdrowie człowieka. Są to m.in.: związki fenolowe, kwasy tłuszczowe, glikozydy, luteina, kwas chlorogenowy, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor.

Roszponka zawiera również witaminy - głównie beta-karoten, witaminy B6 i C.

Roszponka - właściwości

Roszponka ze względu na zawartość witaminy i składników odżywczych ma szeroki wpływ na zdrowie człowieka:

  • poprawia funkcjonowanie wzroku
  • zapobiega chorobom układu krwionośnego, w tym serca
  • obniża poziom cholesterolu
  • opóźnia procesy starzenia
  • oczyszcza organizm z toksyn (napar z roszponki)
  • poprawia procesy trawienne
  • uspokaja
  • działa przeciwzapalnie

Roszponka - kalorie

Roszponka polecana jest osobom na dietach redukcyjnych lub chcących zachować świetną sylwetkę. Zawiera jedynie 21 kcal w 100 g produktu. Ponadto ma niski indeks glikemiczny.

Roszponka - zastosowanie w kuchni

Zanim przedstawimy kilka sprawdzonych przepisów na wykorzystanie tej „sałaty”, wyjaśnimy, jak smakuje roszponka. Smak roszponki jest oryginalny, ale i neutralny, z lekko orzechową nutą, dlatego może być wykorzystywana do wielu dań. Należy pamiętać, że im mniejsze listki roszponki, tym są bardziej aromatyczne.

Roszponka idealnie komponuje się w sałatkach. Jeżeli w Twojej lodówce jest roszponka, sałatkę można wyczarować właściwie z dodatkiem dowolnych składników, jakie znajdują się w Twoim domu. Może to być sałatka z roszponki, pieczonego buraka, sosu winegret, oleju słonecznikowego, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki, ugotowanego jajka i pieprzu czy też z dodatkiem jabłka, orzechów włoskich, z dressingiem z soku z cytryny, cukru, oleju z pestek dyni i octu balsamicznego. Takie sałatki sprawdzają się idealnie nie tylko jako lekka kolacja, ale i na spotkaniach ze znajomymi oraz w lunchboxach zabieranych do pracy.

Dobrym pomysłem na śniadanie lub lunch jest zielony koktajl, w skład którego wchodzi: roszponka warzywna, kiwi, banan, pomarańcza i seler naciowy. Jest nie tylko zdrowy, ale też smaczny i sycący.

Roszponka w ciąży

Roszponka, dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, błonnika i potasu, wskazana jest dla kobiet w ciąży. Można bez przeszkód jeść ją codziennie.

Roszponka - uprawa

Z faktu, że roszponka niegdyś była uważana za chwast, można wywnioskować, że jej uprawa nie jest trudna. Jest to niewymagająca roślina, która najlepiej rośnie na glebie z odczynem obojętnym. Nie musi być to ziemia świetnej jakości, bardzo żyzna. Roszponka lubi nasłonecznione stanowiska. Jest to mrozoodporna roślina, dlatego może zimować w gruncie. Konieczne jest regularne odchwaszczanie i spulchnianie gleby, by zapewnić jej optymalne warunki rozwoju. Roszponka bardzo szybko rozrasta się, dlatego należy ją przerywać.

Roszponka - nasiona

Roszponkę na działce wysiewa się z nasion, bezpośrednio do gruntu. Najlepszym okresem na tę czynność jest czas od początku lipca do września. Zbiory można rozpocząć około 3 miesiące po siewie. Roszponka nasiona ma tanie i łatwo dostępne, dlatego warto choć raz spróbować uprawy jej na własnej działce czy w ogródku.

Roszponka w doniczce - czy taka uprawa jest możliwa?

Roszponka nie jest kłopotliwą w uprawie rośliną, dlatego z powodzeniem można hodować ją w donicy na balkonie lub mniejszej doniczce na parapecie kuchennym. Najlepiej wykorzystać przy takiej uprawie podłoże uniwersalne do warzyw. Można je zakupić w większości sklepów ogrodniczych i niektórych kwiaciarniach. Uprawa w doniczce roszponki to idealne rozwiązanie dla osób nieposiadających działek i ogrodów.

Rukola - roszponka - porównanie

Jeśli zastanawiasz się „ rukola czy roszponka, co zdrowsze ”, nie podamy Ci jednoznacznej odpowiedzi. Obydwie sałaty są wspaniałym źródłem witamin i składników odżywczych. Różnią się jednak smakiem. Roszponka jest delikatniejsza, z kolei rukola ma bardzo charakterystyczny smak - lekko orzechowy, musztardowy i ostry. Właśnie z tego powodu rukola jest mniej uniwersalna niż roszponka. Uprawa rukoli jest łatwa, posiada także podobne wymagania glebowe jak roszponka. Z powodzeniem można hodować ją w domu, w donicy.

Zobacz też:

Wiosenna tarta z porem – przepis na ciasto idealne

Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli

Potrawy z chwastu? Poznaj przepisy i właściwości komosy białej (lebiody)

Zobacz video: Roszponka w walce z przesileniem wiosennym

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości