Pomysły na drugie śniadanie. Przepisy na pastę z ciecierzycy, owocowe szaszłyki, kanapkowe ślimaki

Swoje pomysły na niebanalne zestawy lunchowe przedstawił w Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef. Poznajcie jego przepisy na humus z warzywami, prażone migdały, pizza rolls, zawijasy z kremem orzechowym, kanapkowe ślimaki i owocowe szaszłyki.

Zestaw Lunch Box I Humus z warzywami oraz prażone migdały

Pasta z Ciecierzycy

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliw z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 1 pita

Zobacz też: Pomysły na piątkowy obiad bez mięsa: makaron z orzechami, gulasz rybny i burgery z łososia >>>

Do misy blendera dodaj po kolei składniki: cieciorkę, sok z cytryny, czosnek, pastę sezamową, kumin, oliwę oraz sól i pierz. Blenduj, aż połączą się ze sobą wszystkie składniki przez około 2 – 3 minut. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać kilka kropli lodowatej wody i miksować, aż połączą się składniki. Taka pasta możesz być przechowywana w lodówce w szczelnym naczyniu do 5 dni. Warzywa umyj i obierz następnie poszatkuj w słupki przy użyciu noża.

Migdały Prażone

  • 1 opakowanie migdałów (niełuskanych)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 laska wanilii

Na suchą patelnię wyłóż migdały u smaż, aż poczujesz ich zapach. Następnie dodaj łyżkę miodu, cynamon, wanilię i przy pomocy łyżki obtoczą migdały. Przełóż na papier do pieczenia, aby ostygły.

Zestaw Lunch Box II Pizza Rolls & Owoce

/podać z szaszłykami z pomidorków w mozzarelli/

  • 1 gotowe ciasto na francuskie
  • 200 g mozzarella
  • 200 g szynki
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko od szczęśliwych kur
  • 1 szklanka pasty pomidorowej lub keczupu
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka suszonego tymianku
  • 1 jabłko
  • garść borówek
  • garść jeżyn
  • garść truskawek

Zobacz też: Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany >>> 

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Do miski dodaj: pasatę pomidorową, przeciśnięty przez prasę czosnek, suszoną bazylię, tymianek, sól pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie połącz ze sobą składniki.

Na blacie kuchennym rozwiń ciasto, następnie dokładnie posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym. Ser mozzarelle zetrzyj na tarce i równomiernie rozprowadź po cieście. Następne wyłóż pokrojone na cienkie plastry salami. Zawiń ponownie ciasto tak jak zawija się roladę.

Tak przygotowaną roladę pokrój na plastry ostrym nożem i rozłóż na papierze do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika na około 15 - 20 minut.

Zestaw Lunch Box III Zawijasy z domowym kremem orzechowym & owoce

  • 1 tortilla
  • 200 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek kakao gorzkiego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 banan
  • garść borówek
  • garść jeżyn
  • garść truskawek

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenie wysyp orzechy i piecz je przez około 10 minut. Upieczone orzechy wyłóż na czystą ściereczkę i roluj. Pozbywając się skórki – pozbędziesz się goryczy. Włóż orzechy do blendera dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę. Do masy dodaj po kolei: miód lub syrop klonowy, kakao, mleko i blenduj, aż składniki się połączą. Tak przygotowany krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Tortille posmaruj przygotowanym kremem, następnie posyp ziarnami sezamu i ułóż na środku banana. Zroluj i pokrój na kawałki. Możesz połączyć je ze sobą wykałaczką.

Zestaw Lunch Box IV Kanapkowe Ślimaki

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • 4 liście sałaty
  • 1 zielony ogórek
  • 1 okrągły serek
  • garść owoców sezonowych

Zobacz też: Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami >>> 

Ułóż kromki pieczywa na blacie, odetnij skórki, a następnie przy pomocy wałka – zwałkuj na płasko. Posmaruj masłem, dodaj ser, szynkę i sałatę i zroluj. Kanapki możesz pokroić na okrągłe małe kawałki lub włożyć do Lunch Boxa w formie rulonu.

Zestaw Lunch Box V Owocowe Szaszłyki z Sprytnymi kulkami mocy

  • garść białych winogron
  • garść ciemnych winogron
  • dojrzały ananas
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka pestek słonecznika

Na patelni przesmaż płatki, a następnie ziarna. Przełóż je do jednej miski. Czekoladę pokrój nożem na mniejsze kawałki – dodaj do reszty składników. Wiórki oraz siemię lniane połącz ze sobą, dodaj miód, krem orzechowy. Mieszaj składniki, aż się ze sobą połączą. Za pomocą rąk ulep kulki i schłodź w lodówce.

Ananasa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki następnie na przemian na patyczek do szaszłyków nadziewaj owoce.

Autor: Filip Yak

podziel się:

Pozostałe wiadomości