Zestaw Lunch Box I Humus z warzywami oraz prażone migdały
Pasta z Ciecierzycy
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek pasty sezamowej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliw z oliwek
- 1 marchew
- 1 łodyga selera
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki zielonej
- 0,5 papryki żółtej
- 1 pita
Zobacz też: Pomysły na piątkowy obiad bez mięsa: makaron z orzechami, gulasz rybny i burgery z łososia >>>
Do misy blendera dodaj po kolei składniki: cieciorkę, sok z cytryny, czosnek, pastę sezamową, kumin, oliwę oraz sól i pierz. Blenduj, aż połączą się ze sobą wszystkie składniki przez około 2 – 3 minut. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać kilka kropli lodowatej wody i miksować, aż połączą się składniki. Taka pasta możesz być przechowywana w lodówce w szczelnym naczyniu do 5 dni. Warzywa umyj i obierz następnie poszatkuj w słupki przy użyciu noża.
Migdały Prażone
- 1 opakowanie migdałów (niełuskanych)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 laska wanilii
Na suchą patelnię wyłóż migdały u smaż, aż poczujesz ich zapach. Następnie dodaj łyżkę miodu, cynamon, wanilię i przy pomocy łyżki obtoczą migdały. Przełóż na papier do pieczenia, aby ostygły.
Zestaw Lunch Box II Pizza Rolls & Owoce
/podać z szaszłykami z pomidorków w mozzarelli/
- 1 gotowe ciasto na francuskie
- 200 g mozzarella
- 200 g szynki
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko od szczęśliwych kur
- 1 szklanka pasty pomidorowej lub keczupu
- łyżka suszonej bazylii
- łyżka suszonego tymianku
- 1 jabłko
- garść borówek
- garść jeżyn
- garść truskawek
Zobacz też: Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany >>>
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Do miski dodaj: pasatę pomidorową, przeciśnięty przez prasę czosnek, suszoną bazylię, tymianek, sól pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie połącz ze sobą składniki.
Na blacie kuchennym rozwiń ciasto, następnie dokładnie posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym. Ser mozzarelle zetrzyj na tarce i równomiernie rozprowadź po cieście. Następne wyłóż pokrojone na cienkie plastry salami. Zawiń ponownie ciasto tak jak zawija się roladę.
Tak przygotowaną roladę pokrój na plastry ostrym nożem i rozłóż na papierze do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika na około 15 - 20 minut.
Zestaw Lunch Box III Zawijasy z domowym kremem orzechowym & owoce
- 1 tortilla
- 200 g orzechów laskowych
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek kakao gorzkiego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 banan
- garść borówek
- garść jeżyn
- garść truskawek
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenie wysyp orzechy i piecz je przez około 10 minut. Upieczone orzechy wyłóż na czystą ściereczkę i roluj. Pozbywając się skórki – pozbędziesz się goryczy. Włóż orzechy do blendera dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę. Do masy dodaj po kolei: miód lub syrop klonowy, kakao, mleko i blenduj, aż składniki się połączą. Tak przygotowany krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Tortille posmaruj przygotowanym kremem, następnie posyp ziarnami sezamu i ułóż na środku banana. Zroluj i pokrój na kawałki. Możesz połączyć je ze sobą wykałaczką.
Zestaw Lunch Box IV Kanapkowe Ślimaki
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 5 plastrów sera żółtego
- 1 łyżka masła
- 4 liście sałaty
- 1 zielony ogórek
- 1 okrągły serek
- garść owoców sezonowych
Zobacz też: Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami >>>
Ułóż kromki pieczywa na blacie, odetnij skórki, a następnie przy pomocy wałka – zwałkuj na płasko. Posmaruj masłem, dodaj ser, szynkę i sałatę i zroluj. Kanapki możesz pokroić na okrągłe małe kawałki lub włożyć do Lunch Boxa w formie rulonu.
Zestaw Lunch Box V Owocowe Szaszłyki z Sprytnymi kulkami mocy
- garść białych winogron
- garść ciemnych winogron
- dojrzały ananas
- 1 jogurt naturalny
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżeczki miodu
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka pestek słonecznika
Na patelni przesmaż płatki, a następnie ziarna. Przełóż je do jednej miski. Czekoladę pokrój nożem na mniejsze kawałki – dodaj do reszty składników. Wiórki oraz siemię lniane połącz ze sobą, dodaj miód, krem orzechowy. Mieszaj składniki, aż się ze sobą połączą. Za pomocą rąk ulep kulki i schłodź w lodówce.
Ananasa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki następnie na przemian na patyczek do szaszłyków nadziewaj owoce.
Autor: Filip Yak