Kapary – jak smakują i do jakich potraw najlepiej je dodawać?

kapary w miseczce, co to sa kapary i jak smakują
Margarita Almpanezou/Getty Images
Źródło: Moment RF
Kapary to nieodzowny element kuchni śródziemnomorskiej. Tę wyjątkową roślinę szczególnie upodobali sobie Włosi. Niestety w Polsce kapary są bardzo niedoceniane i rzadko pojawiają się na stołach. Wystarczy jednak choć raz spróbować potrawy z dodatkiem kaparów, żeby przekonać się, jak wybornie smakują. Sprawdź nasze propozycje!

Jeszcze do niedawna mało kto potrafił odpowiedzieć na pytanie, co to kapary i jak je spożywać. Choć dziś świadomość na temat tej rośliny jest coraz większa, kwiaty kaparów wciąż traktowane są w Polsce z dużą rezerwą. Wiele osób ma dylemat – czy kapary to przyprawa, owoc, a może warzywo? Jak przygotować kapary i do jakich dań najbardziej pasują? Niemal do wszystkich! Miłośnicy polskiej kuchni docenią ich lekko ostry smak w daniach mięsnych i pierogach, a fani potraw śródziemnomorskich pokochają ten dodatek na ulubionej pizzy czy w sosach do makaronów.

Kapary – co to jest?

Kapary to nierozwinięte kwiaty rosnące na krzewach kaparów ciernistych . Rośliny te występują głównie w rejonach śródziemnomorskich, w Azji, Australii i na niektórych wyspach Pacyfiku. Pączki kaparów zrywa się zwykle wczesnym świtem, a następnie marynuje w oleju, occie, winie albo w soli. Choć służą głównie jako przyprawa kuchenna, warto wiedzieć, że ich owoce mają także szerokie zastosowanie w lecznictwie.

Kapary to cenne źródło antyoksydantów. Spożywanie ich zapobiega nowotworom i opóźnia procesy starzenia. Są nieocenione w przypadku problemów gastrycznych. Wspomagają trawienie, zapobiegają wzdęciom i przyspieszają trawienie tłuszczu, przez co stają się sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Zawarta w nich rutyna wzmacnia żyły, podnosi odporność i działa przeciwzapalnie. Co ciekawe – od wieków uważane są za afrodyzjak i skuteczny lek na potencję.

Jak smakują kapary i do czego je dodawać?

Smak kaparów przypomina trochę oliwki, czarny pieprz i chrzan, przez co doskonale sprawdzają się jako przyprawa do wielu potraw. Kapary są powszechnie stosowane w kuchni włoskiej. Doskonale pasują również do polskich dań. Świetnie komponują się z potrawami mięsnymi i rybami. Mogą być także ciekawym urozmaiceniem farszu do pierogów i krokietów, a także świetnym dodatkiem do wielu sosów.

Nie wiesz, do czego dodać kapary ? Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na sałatkę z kaparami. Pokochasz jej smak!

Przepis na sałatkę z łososiem i kaparami

Składniki (przepis na 4 porcje):

  • 1 średniej wielkości główka sałaty lodowej
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 100 g twardego, żółtego sera
  • 4 łyżki kaparów z zalewy
  • 5–6 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku (ilość według uznania)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki estragonu
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie sałatki z łososiem i kaparami:

  1. Sałatę lodową dokładnie umyj, podziel na liście, porwij je na drobne kawałki i przełóż do miski.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Łososia i pomidory pokrój na drobne kawałki, a następnie dodaj do sałaty.
  4. Na wierzchu rozłóż kapary i posyp sałatkę żółtym serem.
  5. Przygotuj sos: w niewielkim naczyniu wymieszaj 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu i łyżeczkę soku z cytryny.
  6. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do sosu.
  7. Na końcu dopraw sos bazylią, estragonem, solą i pieprzem.
  8. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim potrawę. Pyszna sałatka z kaparami gotowa!

Jak rosną kapary? Co jeszcze warto wiedzieć o kaparach?

Owoce kaparów należy dodać do potrawy na samym końcu. Nie gotuj ich ani nie dodawaj do wrzątku – wysoka temperatura sprawi, że będą mniej intensywne w smaku.

Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że kapary w ciąży szkodzą. Wręcz przeciwnie – dzięki właściwościom wspomagającym trawienie owoce kaparów skutecznie zwalczają niestrawność i problemy trawienne, z jakimi często borykają się kobiety w ciąży. Kapary to bomba witaminowa – zawarte w nich składniki odżywcze wzbogacają dietę ciężarnej kobiety, a także dostarczają wielu mikroelementów, niezbędnych w rozwoju dziecka.

Kapary zawitały do Polski między XIII a XIV wiekiem, jednak przysmak ten był zupełnie nieznany wśród zwykłej społeczności. Kapary marynowane jadła tylko arystokracja. Moda na pączki kaparów szybko przeminęła – zniknęły z polskich stołów równie szybko, jak się pojawiły. Dopiero teraz Polacy zaczęli na nowo odkrywać ich walory smakowe.

Pączki kaparów łatwo pomylić z inną rośliną, która doskonale je udaje – to kapary nasturcji, które do złudzenia przypominają owoce kapara ciernistego. Mają równie intensywny smak, więc doskonale sprawdzają się jako przyprawa. Można także robić z nich marynaty i przetwory.

Dorit Bar-Zakay/Getty Images

Zobacz też:

Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić

Majówkowy wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla

Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Zobacz video: Kiszonki nie tylko zimą. Co dają nam polskie superfoods?

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości