Francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym
Składniki:
- kilka kromek czerstwego chleba
- 2 jajka
- 50 gr cukru
- 0.5 l mleka
- 20 g masła
- 10 g cukru pudru
- jabłko
- cynamon
Składniki na sos pomarańczowy:
- tarta skórka z pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 goździk
- świeży imbir
Sposób przygotowania francuskich tostów z jabłkiem i sosem pomarańczowym
- Na patelni podgrzej 2 łyżki cukru i masło, aż cukier zacznie się topić. Kiedy cukier nabierze brązowo-karmelowej barwy, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę obraną z wyczyszczonej i wyparzonej pomarańczy. Dodaj goździk i imbir. Delikatnie podgotuj, aż sos zgęstnieje.
- Pokrój jabłko w kawałki. W misce wymieszaj całe jajka, cukier i mleko. Zanurz kromki w mieszance na kilka sekund. Na gorącej patelni rozpuść masło, podsmaż kawałki jabłka, aż trochę zmiękną. Dodaj kromki, smaż plastry przez 3 do 4 minut z każdej strony. Dla większej przyjemności posyp je cukrem pudrem. Polej sosem pomarańczowym do smaku.
Zobacz także:
- Znudziły Ci się zwykłe tosty? Sprawdź przepis na grzanki z leśnymi grzybami
- Wiosenne pyszności: tosty ze szparagami, zapiekany ser z pomidorami i szczawiowa z marynowanym jajkiem
- Jogurtowe tosty z piekarnika - oryginalny przepis z TikToka
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: