Danie na poprawę humoru: francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym

Mikołaj Rey w kuchni Dzień Dobry TVN
Ach, jak słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował dania, którymi poprawimy sobie humor. Sprawdź, jak przygotować francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym.

Francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 50 gr cukru
  • 0.5 l mleka
  • 20 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • jabłko
  • cynamon

Składniki na sos pomarańczowy:

  • tarta skórka z pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 goździk
  • świeży imbir

Sposób przygotowania francuskich tostów z jabłkiem i sosem pomarańczowym

  1. Na patelni podgrzej 2 łyżki cukru i masło, aż cukier zacznie się topić. Kiedy cukier nabierze brązowo-karmelowej barwy, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę obraną z wyczyszczonej i wyparzonej pomarańczy. Dodaj goździk i imbir. Delikatnie podgotuj, aż sos zgęstnieje.
  2. Pokrój jabłko w kawałki. W misce wymieszaj całe jajka, cukier i mleko. Zanurz kromki w mieszance na kilka sekund. Na gorącej patelni rozpuść masło, podsmaż kawałki jabłka, aż trochę zmiękną. Dodaj kromki, smaż plastry przez 3 do 4 minut z każdej strony. Dla większej przyjemności posyp je cukrem pudrem. Polej sosem pomarańczowym do smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości