Meksykańskie przepisy Justyny Sekundy. Jak mistrzyni cukiernictwa poradzi sobie w wytrawnej kuchni?

Justyna Sekunda w kuchni Dzień Dobry TVN

Justyna Sekunda w kuchni Dzień Dobry TVN
Meksykańska odsłona Justyny Sekundy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Meksykańska kuchnia to feeria barw, intensywnych aromatów i niepowtarzalnych smaków, które przenoszą nas prosto na rozgrzane słońcem plaże. Justyna Sekunda, mistrzyni cukiernictwa w kuchni Dzień Dobry TVN stworzyła wyjątkowy zbiór przepisów, w których tradycyjne meksykańskie receptury spotykają się z jej autorską wizją i doskonałym wyczuciem smaku.

Szakszuka meksykańska

Składniki:

  • puszka pomidorów krojonych
  • czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • łyżeczka kuminu i wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze dania)
  • 6 jajek
  • łyżka oliwy
  • kolendra lub natka pietruszki do posypania
  • ser feta lub cheddar (opcjonalnie)
  • pieczywo (np. bagietka, tortilla)

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i paprykę, podsmaż przez 5 minut. Dodaj przyprawy i pomidory, gotuj 10 minut, aż sos zgęstnieje. Zrób łyżką wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj na małym ogniu 5–7 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Posyp kolendrą i serem, podawaj z pieczywem.

Szakszuka meksykańska
Szakszuka meksykańska
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zupa kukurydziana z chili i limonką

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • kolendra do podania

Sposób przygotowania:

Podsmaż czosnek, dodaj kukurydzę i przyprawy. Zalej bulionem, gotuj 5 minut, zmiksuj na krem. Dodaj śmietankę i sok z limonki. Podawaj z kolendrą.

Zupa kukurydziana z chili i limonką
Zupa kukurydziana z chili i limonką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Salsa z pomidorów malinowych

Składniki:

  • 3 pomidory malinowe
  • czerwona cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • sok z limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory natnij w kształt gwiazdki i zalej wrzątkiem. Po chwili ściągnij skórkę i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a kolendrę posiekaj. Wymieszaj pomidory, cebulę i kolendrę w misce, dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka minut przed podaniem, by smaki się przegryzły.

Salsa z pomidorów malinowych
Salsa z pomidorów malinowych
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kurczak po meksykańsku

Składniki:

  • cebula
  • 2 czerwone papryki
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • pomarańczowa papryka
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 pęczki świeżej kolendry
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 limonek
  • 400 g piersi z kurczaka
  • mozzarella (może być już starta)
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • cheddar (opcjonalnie)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów pelatti
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki fasoli czerwonej z chili
  • opakowanie małych tortilli - minimum 4 placki
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze dania)
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny (do podania)

Sposób przygotowania:

Pokrój pierś z kurczaka na małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wrzuć kurczaka, a gdy poczujesz aromat smażenia, dodaj łyżkę oleju. Usmaż kurczaka, aż będzie rumiany z obu stron, a następnie przełóż go do miski.

Na tej samej patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone papryki i smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę, następnie dodaj usmażonego kurczaka.

Do patelni wrzuć fasolę z chili, dobrze wymieszaj wszystkie składniki i smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną mozzarellę oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj, aż ser się rozpuści. Podawaj z plackami tortilla, a także śmietaną lub jogurtem naturalnym do smarowania.

Kurczak po meksykańsku
Kurczak po meksykańsku
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości