Meksykańska kuchnia to feeria barw, intensywnych aromatów i niepowtarzalnych smaków, które przenoszą nas prosto na rozgrzane słońcem plaże. Justyna Sekunda, mistrzyni cukiernictwa w kuchni Dzień Dobry TVN stworzyła wyjątkowy zbiór przepisów, w których tradycyjne meksykańskie receptury spotykają się z jej autorską wizją i doskonałym wyczuciem smaku.
Szakszuka meksykańska
Składniki:
- puszka pomidorów krojonych
- czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- łyżeczka kuminu i wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze dania)
- 6 jajek
- łyżka oliwy
- kolendra lub natka pietruszki do posypania
- ser feta lub cheddar (opcjonalnie)
- pieczywo (np. bagietka, tortilla)
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i paprykę, podsmaż przez 5 minut. Dodaj przyprawy i pomidory, gotuj 10 minut, aż sos zgęstnieje. Zrób łyżką wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj na małym ogniu 5–7 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Posyp kolendrą i serem, podawaj z pieczywem.
Zupa kukurydziana z chili i limonką
Składniki:
- puszka kukurydzy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sok z 1/2 limonki
- sól, pieprz do smaku
- kolendra do podania
Sposób przygotowania:
Podsmaż czosnek, dodaj kukurydzę i przyprawy. Zalej bulionem, gotuj 5 minut, zmiksuj na krem. Dodaj śmietankę i sok z limonki. Podawaj z kolendrą.
Salsa z pomidorów malinowych
Składniki:
- 3 pomidory malinowe
- czerwona cebula
- pęczek świeżej kolendry
- sok z limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory natnij w kształt gwiazdki i zalej wrzątkiem. Po chwili ściągnij skórkę i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a kolendrę posiekaj. Wymieszaj pomidory, cebulę i kolendrę w misce, dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka minut przed podaniem, by smaki się przegryzły.
Kurczak po meksykańsku
Składniki:
- cebula
- 2 czerwone papryki
- żółta papryka
- zielona papryka
- pomarańczowa papryka
- 3 pomidory malinowe
- 2 pęczki świeżej kolendry
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 limonek
- 400 g piersi z kurczaka
- mozzarella (może być już starta)
- cytryna
- sól, pieprz
- cheddar (opcjonalnie)
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 puszki krojonych pomidorów pelatti
- 2 puszki kukurydzy
- 2 puszki fasoli czerwonej z chili
- opakowanie małych tortilli - minimum 4 placki
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze dania)
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- śmietana 18% lub jogurt naturalny (do podania)
Sposób przygotowania:
Pokrój pierś z kurczaka na małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wrzuć kurczaka, a gdy poczujesz aromat smażenia, dodaj łyżkę oleju. Usmaż kurczaka, aż będzie rumiany z obu stron, a następnie przełóż go do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone papryki i smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę, następnie dodaj usmażonego kurczaka.
Do patelni wrzuć fasolę z chili, dobrze wymieszaj wszystkie składniki i smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną mozzarellę oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj, aż ser się rozpuści. Podawaj z plackami tortilla, a także śmietaną lub jogurtem naturalnym do smarowania.
Zobacz także:
- Poznaj dania inspirowane kuchnią meksykańską, które idealnie sprawdzą się do wspólnego gotowania z rodziną i przyjaciółmi
- Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory
- Przepisy kuchni meksykańskiej - jak zrobić tortille z gotowych placków?
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Justyna Sekunda
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News