Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami
Składniki:
kapusta włoska
500 g mięsa mielonegp wieprzowego
100g sera żółtego
jajko
2 łyżki bułki tartej
seler naciowy
300 g kaszy gryczanej
150 g boczku wędzonego
2 cebule
4 marchewki
2 pory
2 papryki świeże
przyprawa do potraw
rosół z kury
majeranek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z bułką tartą, jajkiem i tartym serem. Doprawiamy przyprawą do potraw. Kapustę gotujemy w wodzie, ściągamy liście, odcinamy zgrubiałe białe nerwy. Środek pozostawiamy na obiad niedzielny. Jedną cebulę podsmażamy na patelni dodajemy boczek, chwilę smażymy i dodajemy kaszę. W trakcie podlewamy rosołem z kury. Na pół twardą kaszę łączymy z ugotowaną soczewicą, pokrojoną w kostkę połową marchewki, selerem i natką pietruszki. Doprawiamy przyprawą do potraw, majerankiem i natką pietruszki. Farszem wypełniamy liście kapusty, każdy owijamy dodatkowo paskiem z pora. Pozostałą marchewkę, cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni. Na podsmażone warzywa układamy gołąbki, pulpety, wszystko podlewamy rosołem z kury i dusimy około 40 minut. Gołąbki podajemy w duszonych warzywach z pulpetami.
Duszona wołowina z kapustą
Składniki:
800 g mięsa wołowego
4 cebule
Kapusta włoska,
3 marchewki
Seler naciowy
500 g ziemniaków
Olej do smażenia
Przyprawa do potraw
Rosół z kury
Natka pietruszki
Przygotowaniwe:
Mieso kroimy w średnią kostkę. Podobnie kroimy cebulę i kapustę, która nam pozostała. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso partiami na złty kolor. Doprawiamy przyprawą do potraw. Warzywa obieramy i kroimy, łączymy z mięsem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem z kury i wstawiamy do piekarnika na min. 1.5 godziny.
Cebularze
Składniki:
300 g mąki
200 g mleka
20 g drożdży
Jajko
30 ml oleju
4 cebule
40 g masła
Przyprawa do potraw
Tymianek
300 g sera żółtego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niedużej ilości mleka ciepłego i odstawiamy. mąkę łączymy z pozostałym mlekiem, jajkami, olejem i podrośniętymi drożdżami. wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę przesmażamy na miękko na maśle dodajemy przyprawę do potraw, tymianek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm i na środku kładziemy farsz cebulowy. Posypujemy serem żółtym i pieczemy.
Tarta jesienna z leczo
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
100 g sera tartego
Przyprawa do potraw
Cukinia
3 szt papryki świeżej
2 cebule
Pomidory cherry
100 g smalcu
Bułka tarta
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, sera oraz łyżki przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby chwilę odpoczęło. rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i wypiekamy na złoty kolor. w garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i przesmażamy. następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, po chwili paprykę. chwilę wszystko smażymy i na koniec dodajemy pomidory oraz cukinię. doprawiamy przyprawą do potraw. leczo wykładamy na podpieczony placek, posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na krótkie zapieczenia.
Podpłomyki z sosem pomidorowym
Składniki:
500 g mąki
280 g wody
sól
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto o lekkiej konsystencji. dzielimy na małe kulki jak orzechy i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. pieczemy z obu tron na suchej patelni do momentu aż pojawią się ciemne plamki.
Składniki:
1 kg pomidorów
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
Przyprawa do potraw
Śmietana kwaśna
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy. doprawiamy przyprawą do potraw. Sos na koniec miksujemy. podpłomyki podajemy z sosem pomidorowym i śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN