Materiał promocyjny

Gołąbki inaczej - z kaszą i soczewicą

Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami, duszona wołowina z kapustą, cebularze, tarta jesienna z leczo, czyli kolejna kuchnia na weekend. Andrzej Polan kolejny raz udowodnił, że nic nikomu nie musi się marnować i z powodzeniem możemy gotować na spory zapas.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami

Składniki:

kapusta włoska

500 g mięsa mielonegp wieprzowego

100g sera żółtego

jajko

2 łyżki bułki tartej

seler naciowy

300 g kaszy gryczanej

150 g boczku wędzonego

2 cebule

4 marchewki

2 pory

2 papryki świeże

przyprawa do potraw

rosół z kury

majeranek

natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso mielone łączymy z bułką tartą, jajkiem i tartym serem. Doprawiamy przyprawą do potraw. Kapustę gotujemy w wodzie, ściągamy liście, odcinamy zgrubiałe białe nerwy. Środek pozostawiamy na obiad niedzielny. Jedną cebulę podsmażamy na patelni dodajemy boczek, chwilę smażymy i dodajemy kaszę. W trakcie podlewamy rosołem z kury. Na pół twardą kaszę łączymy z ugotowaną soczewicą, pokrojoną w kostkę połową marchewki, selerem i natką pietruszki. Doprawiamy przyprawą do potraw, majerankiem i natką pietruszki. Farszem wypełniamy liście kapusty, każdy owijamy dodatkowo paskiem z pora. Pozostałą marchewkę, cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni. Na podsmażone warzywa układamy gołąbki, pulpety, wszystko podlewamy rosołem z kury i dusimy około 40 minut. Gołąbki podajemy w duszonych warzywach z pulpetami.

Duszona wołowina z kapustą

Składniki:

800 g mięsa wołowego

4 cebule

Kapusta włoska,

3 marchewki

Seler naciowy

500 g ziemniaków

Olej do smażenia

Przyprawa do potraw

Rosół z kury

Natka pietruszki

Przygotowaniwe:

Mieso kroimy w średnią kostkę. Podobnie kroimy cebulę i kapustę, która nam pozostała. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso partiami na złty kolor. Doprawiamy przyprawą do potraw. Warzywa obieramy i kroimy, łączymy z mięsem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem z kury i wstawiamy do piekarnika na min. 1.5 godziny.

Cebularze

Składniki:

300 g mąki

200 g mleka

20 g drożdży

Jajko

30 ml oleju

4 cebule

40 g masła

Przyprawa do potraw

Tymianek

300 g sera żółtego

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w niedużej ilości mleka ciepłego i odstawiamy. mąkę łączymy z pozostałym mlekiem, jajkami, olejem i podrośniętymi drożdżami. wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę przesmażamy na miękko na maśle dodajemy przyprawę do potraw, tymianek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm i na środku kładziemy farsz cebulowy. Posypujemy serem żółtym i pieczemy.

Tarta jesienna z leczo

Składniki:

400 g mąki

200 g masła

4 żółtka

100 g sera tartego

Przyprawa do potraw

Cukinia

3 szt papryki świeżej

2 cebule

Pomidory cherry

100 g smalcu

Bułka tarta

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek, sera oraz łyżki przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby chwilę odpoczęło. rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i wypiekamy na złoty kolor. w garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i przesmażamy. następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, po chwili paprykę. chwilę wszystko smażymy i na koniec dodajemy pomidory oraz cukinię. doprawiamy przyprawą do potraw. leczo wykładamy na podpieczony placek, posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na krótkie zapieczenia.

Podpłomyki z sosem pomidorowym

Składniki:

500 g mąki

280 g wody

sól

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto o lekkiej konsystencji. dzielimy na małe kulki jak orzechy i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. pieczemy z obu tron na suchej patelni do momentu aż pojawią się ciemne plamki.

Składniki:

1 kg pomidorów

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

Przyprawa do potraw

Śmietana kwaśna

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy. doprawiamy przyprawą do potraw. Sos na koniec miksujemy. podpłomyki podajemy z sosem pomidorowym i śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości