Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki
Składniki:
3 szklanki ugotowanej czerwonej fasolki
1 szklanka startej surowej marchewki
1 szklanka startych surowych buraków
1 duża cebula (drobno pokrojona)
5-6 ząbków czosnku (wyciśnięte lub drobno pokrojone)
kilka łyżek mąki (dowolna, ale najlepiej jaglana, owsiana lub żytnia razowa)
kilka łyżeczek oliwy z oliwek (lub innego oleju nierafinowanego)
sól
pieprz
Dodatki:
bułki wieloziarniste (ok. 8 sztuk)
sałata
pomidor
dowolne kiełki
ogórki kiszone
musztarda (lub inny preferowany sos)
cebulka smażona lub karmelizowana
opcjonalnie cebulka prażona do posypania
Przygotowanie:
Namoczoną (12h) fasolkę gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, aż będzie miękka. Po ugotowaniu blendujemy ją razem z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki, czyli marchewkę, buraki, cebule, mąkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i formujemy kotlety, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt krucha lub kotlety nie będą się kleiły, można dodać więcej oliwy i/lub mąki.
Kotlety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C. W połowie pieczenia przewracamy burgery na drugą stronę. Upieczone burgery powinny być kruche z zewnątrz i lekko wilgotne w środku.
Soczewica po indyjsku
Składniki:
1 szklanka pomarańczowej soczewicy
1 pomidor
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
plasterek imbiru
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
olej do smażenia
3 szklanki wody
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy pod bieżąca wodą. W garnku podgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia, po chwili dodajemy czosnek, imbir i pozostałe przyprawy, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, mieszamy i smażymy kolejne dwie minuty. Następnie wsypujemy soczewicę, mieszamy i wlewamy 3 szklanki wody. Przykrywamy i dusimy ok. 15-20 min. na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodajemy trochę soku z cytryny.
Najlepiej smakuje podana z indyjskim pieczywem, np. placuszkami puri puri.
Placuszki puri puri
Składniki:
3/4 szklanki mąki orkiszowej (może być razowa)
1/2 szklanka mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego (np. migdałowego)
1 łyżeczki soli
1 łyżka oleju kokosowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i olej kokosowy. Mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę/mleko. Wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia się oleju i uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Ciasto odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło, następnie odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki, które następnie rozwałkowujemy na cieniutkie okrągłe placuszki. Smażymy na głębokim i rozgrzanym oleju do zarumienienia. Początkowo placek zanurzy się na sekundę i szybko wypłynie na powierzchnię. Wtedy zanurzamy go jeszcze na chwilę, przyciskając np. łyżką cedzakową i pozwalamy mu ponownie wypłynąć. Gdy napuchnie, przewracamy go szybko na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Gotowe placuszki układamy pionowo w wyłożonym papierowym ręcznikiem durszlaku, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy jako dodatek do dań na gorąco.
Uwagi dodatkowe:
Gdy ciasto jest zbyt kleiste można dodać maki, natomiast, gdy za suche – wody lub mleka. Wałkując placuszki nie podsypujemy stolnicy ani ciasta mąką, bo będzie się przypalać podczas smażenia. Jeśli podczas wałkowania placki się kleją, smarujemy wałek i/lub rękę olejem kokosowym.
Smarowidło pietruszkowe
Składniki:
1 pęczek pietruszki
2-3 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miksera i miksujemy (blendujemy).
Idealne do smarowania pieczywa oraz jako dodatek do makaronu.
Mleko migdałowe z bananami i wanilią
Składniki:
1 szklanka migdałów blanszowanych (obrane)
2 banany
laska wanilii
ksylitol (może być też np. stewia, cukier kokosowy)
3 szklanki wody źródlanej
Przygotowanie:
Migdały umieszczamy w mikserze i miksujemy razem z ciepłą wodą (ok. 50 st. C) przez 1-2 min. Następnie odcedzamy zmiksowane migdały od mleka (najlepiej użyć gęste sitko lub ściereczkę). Do mleka dodajemy banany, wanilię i ksylitol, i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z pozostałej papki orzechowej można zrobić ciasteczka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN