Czekamy na wiosnę

W kuchni Dzień Dobry TVN, zielonymi potrawami, Jerzy Nogal próbował przywołać wiosnę. Jak myślicie uda mu się?

Zielone koktajle na śniadanie - kwintesencja zdrowia

Składniki:

300ml mleka sojowego

300 ml mleka migdałowego naturalnego bez słodu

1 banan,

kilka liści sałaty

garść rukoli

duży ogórek

100 gr borówek leśnych

łyżeczka sezamu

1 łyżka rapadury (nieoczyszczony cukier trzcinowy)

dojrzałe avocado

kilka daktyli

garść rodzynek

garść malin

garść borówek lub jagód

1 słodkie jabłko

liść kapusty zielonej

gałązka zielonej pietruszki

młoda trawa jęczmiennej

garść świeżego szpinaku

Zielona zupa z miętą i bazylią

Składniki:

1 litr warzywnego bulionu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

500g mrożonego zielonego

2 duże brokuły

pęczek świeżej mięty

natka pietruszki

pęczek świeżej bazylii

1/4 łyżeczki bazylii

sok z cytryny

sól, pieprz

kawałek parmezanu

Przygotowanie:

W dużym rondlu podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebule i podsmażamy. Gdy cebula zeszkli sie, dodajemy czosnek. Po minucie dodajemy bulion, groszek, brokuły oraz listki mięty. Gotujemy 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zestawiamy z palnika i miksujemy za pomocą blendera.

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na końcu możemy dodać drobno starty parmezan.

Zupa porowa z zieloną soczewicą i kiełkami

Składniki:

1 1/2 szkl. zielonej soczewicy

4 szkl. bulionu warzywnego

1 duży por

1 1/2 łyżeczki curry

2 łyżeczki suszonego tymianku

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

1 1/4 szkl. mleka kokosowego 

2 łyżki soku z limonki lub cytryny

garść kiełków lucerny

pęczek kolendry świeżej

sól, pieprz

Przygotowanie:

Por przekroić wzdłuż i dokładnie opłukać, pokroić w talarki. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek, wrzucić por, cynamon i gałkę muszkatołową. Smażyć kilka minut mieszając, a następnie wlać bulion, dodać soczewicę, tymianek i curry. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować, aż soczewica zrobi się miękka. Na końcu dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki, trzymamy na ogniu kilka minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zupy, pod koniec gotowania, można dodać trochę kolendry i delikatnych w smaku kiełków.

Zielone placki z cukinii:

Składniki:

3 średnie cukienie

sól

pieprz

1 jajko

garść pestek z dyni

ok. 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (zmielonej ręcznym blenderem )

peczek koperku

olej z oliwek

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, odcinam końcówki i ścieram na tarce jarzynowej (jeśli jest starsza trzeba obrać ze skóry i wydrążyć nasiona ze środka). Wrzucamy na sitko, wyciskamy sok, dodajemy jajko, przyprawy, pokrojony koperek i tyle kaszy, by masa dała się nabrać łyżką i kłaść na patelnię. Smażymy na złoto lub pieczemy w piekarniku.

Deser:

Zielone galaretki

Składniki:

2 owoce kiwi

1 gruszka

opakowanie agar agar

cukier z brzozy (ksylitol)

Przygotowanie:

Obieramy owoce, blendujemy, dodajemy 3 łyżeczki agar agar (wegetariański odpowiednik żelatyny), odrobinę cukru z brzozy dla smaku, rozlewamy do małych foremek i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.

Wejdź także na: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!