Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Kapusta z żeberkami
Składniki:
600g żeberek wieprzowych
250g kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki grzybów suszonych
80g wędzonego boczku
100g kaszy mazurskiej
Przyprawa do potraw
Kminek cały
Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Żeberka posypujemy przyprawą do potraw i przesmażamy na oleju. Do żeberek dodajemy namoczone grzyby. Wszystko razem gotujemy, dodajemy kiszoną kapustę, kminek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. Do zupy dodajemy kaszę i jeszcze wszystko razem gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę przesmażamy na złoty kolor i dodajemy do kapuśniaku. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję.
Fasola z pulpetami
Składniki:
400g fasoli
300g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 cebule
4 ziemniaki
Włoszczyzna suszona
4 łyżki bułka tartej
Przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z jajkiem, przesmażoną 1 cebulą pokrojoną w kostkę i bułką tartą. Doprawiamy przyprawą do potraw i wyrabiamy masę mięsną, dzielimy na małe pulpety. Warzywa gotujemy w wodzie, wyjmujemy je i dodajemy namoczoną fasolę. Gotujemy do momentu aż fasola będzie miękka, dodajemy teraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy pulpety, warzywa ugotowane. Doprawiamy na koniec przyprawą do potraw.
Soczewica z wędzoną szynką i papryką
Składniki:
100g soczewicy
4 papryki kolorowe
150g szynki wędzonej
80g kaszy kuskus
200g pomidorów w puszcze
Olej do smażenia
2 cebule
Przyprawa do potraw
Rosół z kury
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy posiekaną cebulę i szynkę. Dodajemy soczewicę, pomidory z puszki, przyprawę do potraw. Gotujemy na wolnym ogniu, podlewamy rosołem z kury aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Kiedy papryka będzie miękka dodajemy kuskus i odstawiamy. Kiedy tylko kuskus napęcznieje danie gotowe jest do spożycia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN