Wiosenne grzanki z jajecznicą i serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
- masło,
- duża garść młodych listków sałat i ziół,
- 1 pęczek szczypiorku,
- pęczek czosnku niedźwiedziego,
- 4 duże jajka,
- sól i pieprz,
- kawałek sera Lazur z niebieską pleśnią.
Sposób wykonania:
- Pieczywo posmarować masłem i lekko opiec na patelni. Gdy wystygnie, na każdą kromkę nałożyć mix sałat i ziół i delikatnie posypać pokruszonym serem.
- Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi posiekać.
- Jajka usmażyć na maśle. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek z czosnkiem, wymieszać i ułożyć na krokach.
- Wierzch ponownie posypać pokruszonym serem.
Botwinkowa i niebieskim serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 litr bulionu drobiowego,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 kalarepa,
- 1 młoda marchewka,
- 2 pęczki botwinki,
- 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur plus porcja do posypania,
- 1 pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i kalarepę i marchewkę orać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu.
- Botwinkę posiekać, dodać do garnka i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać ser, gotować, aż się rozpuści i „zabieli” zupę. Po koniec dodać jeszcze posiekany koperek. Doprawić solę i pieprzem.
- Podawać posypane odrobiną sera.
Perliczka w sosie serowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 cała perliczka,
- olej do smażenia,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 3-4 łodygi selera naciowego,
- 200 ml śmietany 30%,
- 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
- sól i pieprz,
- 100 g rukoli,
- kasza jęczmienna do podania.
Sposób przygotowania:
- Perliczkę podzielić na elementy.
- Przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, marchewkę i seler naciowy.
- Perliczkę z powrotem przełożyć na patelnię. Całość gotować na wolnym ogniu, podlewając wodą.
- Gdy mięso będzie już miękkie, zalać całość śmietaną i posypać serem.
- Dusić jeszcze około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.
- Pod koniec dodać posiekaną rukolę.
Wytrawne serowe ciasteczka - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka listków tymianku,
- 80 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 4 łyżki nasion sezamu,
- do podania: konfitura z czarnej porzeczki i ser Lazur.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, tymianek, pokruszony ser i posiekane masło. Przy użyciu noża posiekać do momentu, aż uzyskamy masę przypominającą kruszonkę.
- Dodać jajko i szybko zagnieść w jednolita kulę. Następnie uformować podłużny wałek o średnicy 3 cm. Obtoczyć w nasionach sezamu, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
- Ciasto pokroić na krążki o grubości 7-8 mm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec około 12-14 minut.
Zobacz także:
- Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - przepis Piotra Kucharskiego
- Francuskie sery pleśniowe - ogólna charakterystyka
- Pyszne dania z błękitnym serem pleśniowym - przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: