Materiał promocyjny

Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego

Wiosenne potrawy z serem
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na dania z serami pleśniowymi. Sprawdź, jak przygotować wiosenne grzanki z jajecznicą i serem, botwinkową z niebieskim serem, perliczkę w sosie serowym i wytrawne serowe ciasteczka. 

Wiosenne grzanki z jajecznicą i serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
    • masło,
      • duża garść młodych listków sałat i ziół,
        • 1 pęczek szczypiorku,
          • pęczek czosnku niedźwiedziego,
            • 4 duże jajka,
              • sól i pieprz,
                • kawałek sera Lazur z niebieską pleśnią.

                  Sposób wykonania:

                  1. Pieczywo posmarować masłem i lekko opiec na patelni. Gdy wystygnie, na każdą kromkę nałożyć mix sałat i ziół i delikatnie posypać pokruszonym serem.
                    1. Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi posiekać.
                      1. Jajka usmażyć na maśle. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek z czosnkiem, wymieszać i ułożyć na krokach.
                        1. Wierzch ponownie posypać pokruszonym serem.

                          Botwinkowa i niebieskim serem - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 2 litr bulionu drobiowego,
                            • 3-4 ziemniaki,
                              • 1 kalarepa,
                                • 1 młoda marchewka,
                                  • 2 pęczki botwinki,
                                    • 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur plus porcja do posypania,
                                      • 1 pęczek koperku,
                                        • sól i pieprz do smaku.

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Ziemniaki i kalarepę i marchewkę orać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu.
                                            1. Botwinkę posiekać, dodać do garnka i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać ser, gotować, aż się rozpuści i „zabieli” zupę. Po koniec dodać jeszcze posiekany koperek. Doprawić solę i pieprzem.
                                              1. Podawać posypane odrobiną sera.

                                                Perliczka w sosie serowym - przepis krok po kroku

                                                Składniki:

                                                • 1 cała perliczka,
                                                  • olej do smażenia,
                                                    • 1 cebula,
                                                      • 4 ząbki czosnku,
                                                        • 1 marchewka,
                                                          • 3-4 łodygi selera naciowego,
                                                            • 200 ml śmietany 30%,
                                                              • 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
                                                                • sól i pieprz,
                                                                  • 100 g rukoli,
                                                                    • kasza jęczmienna do podania.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      1. Perliczkę podzielić na elementy.
                                                                        1. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
                                                                          1. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, marchewkę i seler naciowy.
                                                                            1. Perliczkę z powrotem przełożyć na patelnię. Całość gotować na wolnym ogniu, podlewając wodą.
                                                                              1. Gdy mięso będzie już miękkie, zalać całość śmietaną i posypać serem.
                                                                                1. Dusić jeszcze około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.
                                                                                  1. Pod koniec dodać posiekaną rukolę.

                                                                                    Wytrawne serowe ciasteczka - przepis krok po kroku

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 150 g mąki pszennej,
                                                                                      • 0,5 łyżeczki soli,
                                                                                        • 1 łyżeczka listków tymianku,
                                                                                          • 80 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
                                                                                            • 100 g masła,
                                                                                              • 1 jajko,
                                                                                                • 4 łyżki nasion sezamu,
                                                                                                  • do podania: konfitura z czarnej porzeczki i ser Lazur.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, tymianek, pokruszony ser i posiekane masło. Przy użyciu noża posiekać do momentu, aż uzyskamy masę przypominającą kruszonkę.
                                                                                                      1. Dodać jajko i szybko zagnieść w jednolita kulę. Następnie uformować podłużny wałek o średnicy 3 cm. Obtoczyć w nasionach sezamu, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
                                                                                                        1. Ciasto pokroić na krążki o grubości 7-8 mm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec około 12-14 minut.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości