Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego

Źródło:
Piotr Kucharski
Wiosenne potrawy z serem

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na dania z serami pleśniowymi. Sprawdź, jak przygotować wiosenne grzanki z jajecznicą i serem, botwinkową z niebieskim serem, perliczkę w sosie serowym i wytrawne serowe ciasteczka. 

Wiosenne grzanki z jajecznicą i serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
  • masło,
  • duża garść młodych listków sałat i ziół,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • 4 duże jajka,
  • sól i pieprz,
  • kawałek sera Lazur z niebieską pleśnią.

Sposób wykonania:

  1. 1Pieczywo posmarować masłem i lekko opiec na patelni. Gdy wystygnie, na każdą kromkę nałożyć mix sałat i ziół i delikatnie posypać pokruszonym serem.
  2. 2Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi posiekać.
  3. 3Jajka usmażyć na maśle. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek z czosnkiem, wymieszać i ułożyć na krokach.
  4. 4Wierzch ponownie posypać pokruszonym serem.

Botwinkowa i niebieskim serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 litr bulionu drobiowego,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 kalarepa,
  • 1 młoda marchewka,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur plus porcja do posypania,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki i kalarepę i marchewkę orać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu.
  2. 2Botwinkę posiekać, dodać do garnka i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać ser, gotować, aż się rozpuści i „zabieli” zupę. Po koniec dodać jeszcze posiekany koperek. Doprawić solę i pieprzem.
  3. 3Podawać posypane odrobiną sera.

Perliczka w sosie serowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 cała perliczka,
  • olej do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3-4 łodygi selera naciowego,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
  • sól i pieprz,
  • 100 g rukoli,
  • kasza jęczmienna do podania.

Sposób przygotowania:

  1. 1Perliczkę podzielić na elementy.
  2. 2Przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
  3. 3Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, marchewkę i seler naciowy.
  4. 4Perliczkę z powrotem przełożyć na patelnię. Całość gotować na wolnym ogniu, podlewając wodą.
  5. 5Gdy mięso będzie już miękkie, zalać całość śmietaną i posypać serem.
  6. 6Dusić jeszcze około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.
  7. 7Pod koniec dodać posiekaną rukolę.

Wytrawne serowe ciasteczka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka listków tymianku,
  • 80 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki nasion sezamu,
  • do podania: konfitura z czarnej porzeczki i ser Lazur.

Sposób przygotowania:

  1. 1Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, tymianek, pokruszony ser i posiekane masło. Przy użyciu noża posiekać do momentu, aż uzyskamy masę przypominającą kruszonkę.
  2. 2Dodać jajko i szybko zagnieść w jednolita kulę. Następnie uformować podłużny wałek o średnicy 3 cm. Obtoczyć w nasionach sezamu, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
  3. 3Ciasto pokroić na krążki o grubości 7-8 mm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec około 12-14 minut.

Zobacz także:

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości