Syrop daktylowy i jego właściwości

Syrop daktylowy
Syrop daktylowy
Źródło: photo_chaz/Getty Images
Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Kupując syrop w sklepie, warto zwrócić uwagę, czy w składzie nie znajdują się inne substancje, mogące zmniejszyć dobroczynny wpływ produktu. Ze względu na bardzo słodki smak syropu, używa się go w niewielkich ilościach, co ma istotne znaczenie, zważywszy na jego kaloryczność. Daktyle zawierają sporą ilość węglowodanów, znacznie więcej niż inne owoce. Po ich przetworzeniu powstaje syrop daktylowy, który w 100 g zawiera ponad 350 kcal. Mimo wszystko jest on jednak znacznie zdrowszy niż cukier pochodzący z buraków, dlatego może z powodzeniem zastąpić go w codziennej diecie.

Syrop daktylowy – właściwości i zastosowanie

Syrop bardzo często występuje w diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz bezglutenowej, jednak największą popularnością cieszy się w regionach, gdzie uprawia się palmę daktylową. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu, a zwłaszcza Asyryjczycy oraz Arabowie, wykorzystują syrop jako składnik różnego rodzaju wypieków oraz jako dodatek do jogurtów. Czy jego właściwości są identyczne jak w przypadku surowych daktyli? Nie do końca. W wyniku procesu przetwarzania zmniejsza się ilość składników mineralnych i witamin, które znajdują się w owocach. Niemniej jednak syrop zawiera witaminy A, E, C, witaminy z grupy B, a także wartościowe pierwiastki, takie jak potas, wapń i magnez. Jak przekłada się to na jego właściwości?

  • Ze względu na sporą zawartość potasu, miód z daktylowca jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ wspiera układ krążenia;
    • Magnez i wapń są odpowiedzialne za prawidłową pracę mięśni – ich kurczenie się i rozkurczanie;
      • Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za proces trawienia oraz prawidłową pracę układu nerwowego;
        • Pozostałe witaminy przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, który najczęściej pojawia się wskutek nadmiernego stresu w życiu codziennym, palenia papierosów i przebywania w zanieczyszczonym środowisku;
          • Poprawia perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości błonnika;
            • Trwają badania poświęcone wykazaniu działania przeciwbakteryjnego syropu. Najprawdopodobniej odpowiadają za to związki fenolowe, które powstają w procesie dojrzewania daktyli.

              Ze względu na dużą zawartość fruktozy i sacharozy, syrop daktylowy ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, z tego względu nie powinien być stosowany w diecie osób chorujących na cukrzycę.

              Pomimo właściwości zdrowotnych, syrop powinien być używany w niewielkich ilościach, zważywszy na jego wysoką kaloryczność. Wprawdzie jest ona mniejsza niż w przypadku białego cukru, ale nadal na tyle wysoka, by ograniczyć spożycie produktu. Osoby cierpiące na alergię również powinny zachować ostrożność, poniewaz syrop może wchodzić w reakcje z alergenami traw oraz brzozy.

              Do czego można używać syropu z daktyli?

              Syrop jest najczęściej wykorzystywany jako polewa do różnego rodzaju deserów, gofrów, lodów oraz naleśników. Sprawdza się także jako dodatek do wypieków domowej roboty. Można także przekonać się, jak komponuje się z tradycyjną owsianką lub spróbować przysmaku Asyryjczyków, łącząc go z jogurtem.

              Syropu daktylowego warto używać zamiast białego cukru do słodzenia herbaty lub kawy. Niewielka ilość wystarczy, aby podkreślić smak smoothie czy owocowo-warzywnego koktajlu. Niektórzy używają go także jako składnika marynaty do mięs, zwłaszcza drobiowych.

              Jak zrobić syrop daktylowy?

              Produkt jest łatwo dostępny zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w hipermarketach. Decydując się na zakup w sklepie, warto upewnić się, czy na opakowaniu znajduje się informacja potwierdzająca ekologiczny charakter uprawy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować syrop samodzielnie. Co będzie nam potrzebne?

              Składniki na ok. 250 ml syropu:

              • garść daktyli pochodzących z upraw ekologicznych (bez dodatku siarki);
                • 250 ml gorącej wody.

                  Przygotowanie:

                  1. Daktyle wsyp do miski i zalej wodą. Przykryj pokrywką i odstaw na 12 godzin.
                    1. Po upływie zalecanego czasu owoce będą bardzo miękkie. Zblenduj je na gładką masę do uzyskania gęstej konsystencji.
                      1. Syrop przelej do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce przez kilka dni.
                        1. Jeśli nie chcesz, aby syrop zawierał pestki, przecedź go przez gazę lub sitko. Niestety w tym procesie utracisz wiele korzystnych składników, które znajdują się w owocach.
                          1. Jeśli chcesz, aby syrop wytrzymał dłużej, najpierw ugotuj daktyle, następnie zblenduj i ponownie zagotuj. Całość przelej do słoika, mocno zakręć i przewróć go do góry dnem, aż ostygnie. Niestety w procesie gotowania również wytraca się część wartościowych substancji.

                            Zobacz także:

                            Zdrowotne właściwości jarzębiny - kiedy ją zbierać i co z niej robić?

                            Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny

                            Cereal milk latte, czyli kawa i śniadanie w jednym. To prawdziwy hit TikToka

                            Zobacz wideo: Przepis na naleśniki z syropem klonowym

                            Przepis na naleśniki z syropem klonowym
                            Źródło: TVN Style

                            Autor: Adrian Adamczyk

                            Źródło zdjęcia głównego: photo_chaz/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana