Gulasz jagnięcy ze śliwką
Składniki:
1 kg jagnięciny
100 g wędzonego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 marchewka
½ małego selera
1 duża cebulka
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
1 szklanka wody lub bulionu
400 g świeżych śliwek lub 100 g suszonych śliwek
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka brązowego cukru
2-3 goździki
½ gwiazdki anyżu
szczypta cynamonu
szczypta gałki
½ -1 łyżki ostrej papryki lub papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku
do podania: natka z pietruszki;
kasza, ziemniaki, kluseczki
Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem wkładamy pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w kostkę selera. Wszystko smażymy 2-3 minuty. Następnie wlewamy wino, 1 szklankę wody lub bulionu i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. W między czasie kroimy mięso w grubszą kostkę, posypujemy mąką pszenną i podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z cukrem i przyprawami. Dorzucamy do całości i gotujemy do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy śliwki i gotujemy 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami: kaszą, kluskami, puree ziemniakami; na sam koniec posypujemy natką z pietruszki.
Szybka konfitura ze śliwek, z anyżem i pomarańczą
Składniki:
1 kg śliwek
2 pomarańcze
½ laski wanilii
4 wędzone śliwki (opcjonalnie)
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta anyżu gwiaździstego
szczypta cynamonu
skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie: Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i dusimy w garnku z grubym dnem wraz z cukrem, cynamonem, roztartym w moździerzu anyżem, masłem oraz kawałkami pomarańczy. Całość dusimy 10 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dodajemy wanilię oraz skórkę. Smażymy kolejne od 5 do 10 minut bez pokrywki, w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.
Brownie ze śliwką i kardamonem
Składniki:
125 g gorzkiej czekolady
kostka masła
3 jajka
¾ szkl. cukru
¼ szkl. mąki
200 g śliwek
½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 205 stopni. Masło roztapiamy wraz z czekoladą. W misce ubijamy jajka z cukrem i mąką, następnie stopniowo dodajemy ciepłą, czekoladową masę i kardamon. Przekładamy do formy, na górę wykładamy umyte, wydrylowane śliwki. Pieczemy 10-12 minut.
Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
Składniki:
1 kg śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody różanej
szczypta cynamonu
5 łyżek brązowego cukru
2 szklanki płatków owsianych
⅓ szklanki ulubionych orzechów
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek masła
½ szklanki mleka
Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z 2 łyżkami cukru, rozpuszczonym masłem i posiekanymi orzechami. Śliwki myjemy, drylujemy i mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, wodą różaną i cynamonem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy śliwki a następnie posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN