Szybkie ciasto drożdżowe
Składniki:
100 g masła
25 g drożdży
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
3,5 szkl.i mąki pszennej
4 jajka – 2 żółtka i 2 jajka w całości
1/3 szkl. rodzynek
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 krople aromatu rumowego
Opcjonalnie na górę:
przed pieczeniem: ulubione owoce (śliwki, maliny, truskawki, jabłka, gruszki, porzeczki itd.), kruszonka;
po upieczeniu: lukier, cukier puder
Przygotowanie:
Mieszamy parę łyżek ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, trochę mąki, szczyptę soli i drożdże. Miksturę zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, a potem mleko. Podgrzewamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Rondelek ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Do zaczynu dodajemy lekko ciepłą mieszankę z rondelka, mąkę, esencję waniliową, aromat rumowy oraz jajka. Całość zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto – można to zrobić przy pomocy łyżki, miksera lub robota kuchennego. Pod koniec dodajemy rodzynki.
Ciasto wykładamy do formy (najlepiej okrągłej, o średnicy 28 cm lub prostokątnej ok. 30×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Na górę opcjonalnie można dodać ulubione owoce lub kruszonkę (albo po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem). Pieczemy przez ok. 40 min. w ok. 160 st. C.
Wieniec drożdżowy
Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 szkl. mąki
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
1 żółtko
Masa cynamonowa:
4 łyżki rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu
Masa daktylowa:
200 g daktyli suszonych
100 g obranych pistacji
2 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
Ciasto: mieszamy lekko ciepłe mleko, drożdże oraz cukier i odstawiamy na kilka minut. Drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy drewnianą łyżką, następnie zagniatamy dłonią. Formujemy kulę, układamy ją w misce wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm; smarujemy jedną z mas: daktylową lub cynamonową. Kroimy ciasto wzdłuż, zwijamy je w ruloniki. Jeszcze raz kroimy i przekładamy jedną część nad drugą, przecięciem do góry. Formujemy okrąg i zlepiamy końcówki.
Przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, smarujemy wierzch pozostałym masłem z cynamonem i cukrem. Pieczemy przez 30-35 min.
Masa daktylowa: daktyle rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody, następnie dodajemy wodę różaną i blendujemy na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami.
Masa cynamonowa: topimy masło i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Chlebek drożdżowy z ziołami
Składniki:
300 g mąki (+25 g do podsypywania)
150 g ciepłej wody
5 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Ulubione świeże zioła (razem 1 duży pęczek, można łączyć): bazylia / koperek / natka z pietruszki / rozmaryn / kolendra /mięta / lubczyk / majeranek / oregano
75 g masła lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
100 g parmezanu (lub inny ulubiony ser; można też pominąć)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z oliwą, solą i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy na jednolite ciasto. Czosnek obieramy i blendujemy na gładką masę z ziołami, oliwą i solą. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masą ziołowo-czosnkową, posypujemy startym parmezanem. Następnie kroimy w grube paski, składamy w harmonijkę i wkładamy do formy. Pozostawiamy na 20-30 min. do wyrośnięcia, następnie pieczemy przez 25 min. w nagrzanym do 200 st. piekarniku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN