Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od świętaNajbardziej tradycyjnie i domowo będzie, jeśli kluski z makiem zrobimy sami, zamiast kupować gotowy makaron ze sklepu.
Kluski z makiem na wigilię to potrawa bardzo zdrowa. Mak zawiera bowiem ogromną ilość wapnia. W 100 gramach maku jest go aż 1400 mg, co znacznie przekracza zalecaną dzienną dawkę. Dlatego mak powinien być spożywany znacznie częściej, niż tylko na Wigilię (zwłaszcza przez osoby unikające nabiału w diecie).
Ponieważ ich obowiązkowym składnikiem są bakalie, wigilijne kluski z makiem to także doskonałe źródło innych pierwiastków (m.in. magnezu, selenu, manganu, miedzi, żelaza, fosforu, potasu, krzemu oraz witamin A, K i tych z grupy B. Te mikroelementy znajdziemy w daktylach, rodzynkach, morelach i orzechach. Jeśli zdecydujemy się na dodanie suszonych fig, dostarczymy sobie jeszcze większej porcji wapnia.
Przygotowanie klusek makowych z ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- pół kilograma mąki,
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków przetartych na gładką masę,
- jajko.
Jeśli chcemy zrobić większą porcję wigilijnych klusek z makiem, należy pomnożyć składniki przez dwa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyrabiać razem z mąką i jajkiem (mąkę dodając stopniowo).
- Gdy powstanie jednolita, gładka masa – formować kilkucentymetrowej długości podłużne kluski i wrzucać do wrzącej, osolonej wody na około 2 minuty, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
- Po ostudzeniu przelać odrobiną oleju rzepakowego lub zimną wodą, żeby się nie skleiły.
Kluski makowe bez ziemniaków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 gramów mąki,
- 4 jajka,
- woda,
- szczypta soli (niewiele! kluski z makiem i bakaliami to w końcu potrawa na słodko).
Sposób przygotowania:
- Mąkę wyrabiać z jajkami, dodając tyle wody, by powstała gładka masa (wodę dodawać stopniowo, po łyżce stołowej). Gdy masa będzie już elastyczna i jednolita, rozwałkować ją na cienkie placki. Należy przy tym pamiętać, by stolnicę/blat podsypywać mąką, dzięki temu placki się nie przykleją. Gotowe, odłożyć je do wyschnięcia.
- Następnie ciąć placki ostrym nożem na kilka pasków o szerokości 3-4 cm. Paski układać jeden na drugim (w razie, gdyby się sklejały, posypywać je niewielką ilością mąki) – i ciąć na kluseczki o szerokości ok. 0,5-1 cm. Dobrze jest na bieżąco delikatnie podrzucać kluseczki palcami, by się nie skleiły.
- Odstawić kluski do wyschnięcia, na ok. 15 minut. Gotować je w lekko osolonej wodzie (kluski wrzucać na wrzątek i gotować do wypłynięcia), odcedzić i przelać zimną wodą.
Gdy kluski lub gotowy makaron ulubionego kształtu (mogą to być rurki, świderki lub kokardki) bądź domowe kluski są gotowe – można zabrać się za przygotowanie masy.
Kluski z makiem i bakaliami - przepis krok po kroku
Składniki:
- paczka makaronu lub domowe kluski wg wyżej podanych przepisów,
- pół kilograma maku,
- 4-5 łyżek miodu,
- 100 gramów rodzynek,
- 100 gramów suszonych moreli,
- 100 gramów daktyli,
- opcjonalnie: garść suszonej żurawiny, suszonych fig lub np. śliwek,
- kilka sztuk orzechów włoskich i laskowych,
- duża garść skórki pomarańczowej,
- 4 łyżki masła,
- pół łyżeczki cynamonu,
- mleko (ok. dwóch szklanek) do namoczenia maku.
Jeśli chce się zwiększyć walory zdrowotne potrawy, można dodać również garść pestek słonecznika. Ma dość neutralny dość smak, a jest źródłem wielu pożytecznych elementów.
Sposób przygotowania:
- Bakalie namoczyć. Większe owoce, takie jak figi czy daktyle, po namoczeniu pokroić na mniejsze cząstki.
- Mak – namoczony co najmniej 8 godzin wcześniej w gorącym mleku i dobrze odsączony - należy zmielić co najmniej dwukrotnie.
- W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim chwilę skórkę pomarańczy.
- Dodać mak, rozdrobnione, miękkie bakalie oraz cynamon i miód, mieszać intensywnie, by masa się nie przypaliła.
- Całość podgrzewać ok. 5 minut.
- Na koniec dodaje się do masy makaron i delikatnie miesza, tak, by nie uszkodzić za bardzo kluseczek.
Wigilijne kluski z makiem można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis na kluski z makiem łatwo zmodyfikować tak, by potrawa była wegańska - to jedno z niewielu wigilijnych dań, które w tak prosty sposób można przystosować do potrzeb “roślinożerców”. Zamiast masła można bowiem użyć oleju roślinnego (np. kokosowego) oraz makaronu nie zawierającego jajek.
Zobacz także:
- Świąteczny piernik musisz zrobić już teraz
- Przygotuj 12 potraw na wigilijną kolację z kucharzami Dzień Dobry TVN
- Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN