Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis Darii Ładochy
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Pyszna i lekka zupa z krewetkami z dodatkiem selera naciowego. To jedno z dań wiosennej, lekkiej kuchni Darii Ładochy, które pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź jej przepis i sam zrób to danie. 

Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 litry wody,
    • 20 oczyszczonych krewetek bez skorupek,
      • 200 g fileta z łososia bez skóry pokrojonego w dużą kostkę,
        • 4 szalotki pokrojone w kostkę,
          • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
            • 1 łyżeczka startego imbiru,
              • 2 liście laurowe,
                • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
                  • 2 papryczki chili drobno posiekane,
                    • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki,
                      • Kilka gałązek świeżego tymianku,
                        • 1 łyżeczka oregano,
                          • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
                            • sól do smaku,
                              • oliwa z oliwek.

                                Do serwowania:

                                • pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
                                  • cytryna pokrojona w ósemki.

                                    Sposób przygotowania lekkiej zupy z krewetkami i selerem naciowym

                                    1. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, imbir, szalotkę i selera naciowego.
                                      1. Dodaj Pomidory i podsmażaj przez 2 minuty.
                                        1. Zalej wodą, dodaj liście laurowe, tymianek i chili.
                                          1. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.
                                            1. Wyłów liście laurowe i gałązki tymianku.
                                              1. Zblenduj zupę.
                                                1. Dodaj krewetki, łososia, oregano, wędzoną paprykę, sól. Gotuj przez ok. 4 minuty.
                                                  1. Serwuj z natką pietruszki i cytryną.

                                                    Zobacz także:

                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości