Imbir to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych. Jego najcenniejszą częścią jest jadalne kłącze wykorzystywane w wielu kuchniach świata jako aromatyczna przyprawa o wyrazistym, lekko ostrym smaku. Imbir ma szereg właściwości korzystnych dla zdrowia.
Wartości odżywcze imbiru
Obok licznych witamin (C, E, B) i minerałów (m.in. wapń, żelazo, magnez, potas), a także błonnika czy białka imbir zawiera związki rzadko spotykane w naturze – zingiberol (wchodzi w skład olejku eterycznego nadającego roślinie charakterystyczny zapach) oraz gingerol i zinferon (związki fenolowe nadające kłączom ostry smak). To głównie tym substancjom kłącze zawdzięcza wyjątkowe właściwości lecznicze.
W związku z unikalnym składem chemicznym imbir w ciąży może posłużyć za naturalne lekarstwo na dolegliwości, których – ze względu na bezpieczeństwo płodu – nie należy leczyć farmaceutykami.
Imbir a ciążowe dolegliwości trawienne
Imbir to środek na nudności i wymioty. Zaleca się go osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną (w tym również dzieciom), chorym po narkozie czy pacjentom przechodzącym chemioterapię. Po to naturalne lekarstwo sięgać mogą także kobiety w ciąży. Imbir skutecznie łagodzi poranne mdłości i działa przeciwwymiotnie.
Imbir pomocny jest także w przypadku częstych u ciężarnych dolegliwości trawiennych. Zawarty w kłączu olejek eteryczny pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a także działa rozkurczowo na mięśnie. Dzięki temu usprawnia trawienie, a tym samym zapobiega zgadze, wzdęciom czy kolce jelitowej.
Imbir w ciąży na przeziębienie
Zawarte w imbirze związki mają właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Działają przy tym silnie rozgrzewająco. Dzięki temu roślina jest naturalnym antidotum na infekcje. Kobiety w ciąży mogą stosować imbir przy objawach przeziębienia. Wspomaga on organizm w walce z wirusami i bakteriami – łagodzi kaszel, ból gardła, ułatwia oczyszczenie zatok, zbicie gorączki. Obecne w imbirze związki biologicznie aktywne wykazują też działanie przeciwbólowe. Dlatego zarówno spożywanie kłącza, jak i jego miejscowe zastosowanie (np. wcieranie w skórę olejku imbirowego), może przynieść ulgę w bólu głowy czy mięśni.
Imbir a ciąża – inne zalety rośliny
Imbir ma właściwości moczopędne i poprawia krążenie krwi. Dzięki tym właściwościom może przeciwdziałać występującym często w ciąży obrzękom. Zmniejsza także ryzyko takich ciążowych powikłań, jak nieestetyczne pajączki czy żylaki nóg.
Obecne w imbirze substancje wpływają pozytywnie na samopoczucie – działają uspokajająco i antydepresyjnie. Mogą wspomóc stabilizowanie nastroju w okresie ciąży, gdy zmiany hormonalne w organizmie wywołują drażliwość, płaczliwość czy apatię.
Imbir zawiera związki o właściwościach przeciwutleniających, czyli redukujących szkodliwą aktywność wolnych rodników. Obecność takich substancji w diecie ogranicza ryzyko wielu chorób (m.in. choroby niedokrwiennej serca czy nowotworów), opóźnia procesy starzenia się organizmu. Dobra kondycja młodej mamy ma pozytywny wpływ na rozwój płodu.
Imbir w ciąży – przeciwwskazania
W medycynie naturalnej imbir stosowany jest od wieków i uchodzi za świetne remedium na dolegliwości ciążowe. Opinie współczesnych naukowców są natomiast podzielone. Według niektórych badań bioaktywne związki zawarte w kłączu imbiru w pierwszym trymestrze ciąży mogą wpłynąć negatywnie na rozwój płodu. Bezpiecznie można korzystać z ich prozdrowotnych właściwości w drugim i trzecim trymestrze. Inni badacze zaobserwowali zaś, że wśród kobiet stosujących imbir poronienia zdarzają się rzadziej niż w grupie ciężarnych, które nie spożywają tej rośliny.
Ponad wszelką wątpliwość wiadomo, że jedzenie imbiru nie jest wskazane przy alergiach na zawarte w nim substancje, dużym nadciśnieniu, chorobie wrzodowej czy kamicy żółciowej. Nie wolno także stosować imbiru w okresie ciąży, jeśli u kobiety stwierdzono gestozę (zatrucie ciążowe). W pozostałych przypadkach najlepszym rozwiązaniem jest zachowanie umiaru w spożywaniu prozdrowotnych kłączy. Decyzję o ich stosowaniu warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.
Jak stosować imbir w ciąży?
Imbir można wykorzystywać jako przyprawę do najróżniejszych dań – od mięs, po słodkie wypieki. Dodatkiem do potraw może być także imbir kandyzowany lub marynowany. By najlepiej skorzystać z właściwości leczniczych rośliny, trzeba spożywać ją w możliwie najmniej przetworzonej postaci. Skutecznym sposobem na mdłości jest np. żucie kawałka surowego kłącza. Plasterki świeżego imbiru można dodać do herbaty lub przygotować z nich chłodny napój z miodem i cytryną. Prozdrowotne działanie ma także syrop z imbiru.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Polki rodzą w bólu. "Usłyszałam, że anestezjolog ma ważniejsze rzeczy do roboty"
- Ma zaledwie 30 lat, dziewięciu synów, a w drodze kolejnych potomków. "Uwielbiam mieć dzieci"
- Niepokojące wyniki badań. Ten czynnik zwiększa ryzyko powikłań u ciężarnych
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: sot, Tetra Images/Grtty Images