Czas na botwinkę!

W kuchni Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna, Marta Dymek powiedziała nam jak wybrać dobra botwinę, jak ją prawidłowo przechowywać i, jak właściwie przygotować do kuchennych eksperymentów. :) Przy okazji zaserwowała nam też: naleśniki z botwinką, botwinkowe burgery oraz botwinkę z mlekiem kokosowym! Polecamy jej przepisy!

Botwinka z mlekiem kokosowymSkładniki na 4 – 5 porcji:

3 cm świeżego imbiru

1/2 papryczki chili

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego

2 pęczki botwinki z buraczkami

2 ziemniaki

1 korzeń pietruszki

1 marchewka

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kumin

sól i czarny pieprz

1 - 1/2 l bulionu warzywnego

1 puszka mleka kokosowego / 400 ml

1 - 2 łyżki soku z cytryny

świeża kolendra do podania

Przygotowanie: Imbir i czosnek obrać, papryczkę chili pozbawić pestek, a następnie wszystko drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty. Liście botwinki grubo pokroić, buraczki wyszorować i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew obrać i pokroić w równą kostkę. Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodać tak przygotowane warzywa, szczyptę soli i kumin z kolendrą. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 - 15 minut. Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawać ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

Burgery botwinkoweSkładniki na około 12 kotletów:

2 pęczki botwiny z buraczkami

3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę

1/2 szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni

1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni

1/4 szklanki oleju

4 łyżki bułki tartej

2 - 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari

pół pęczka koperku, drobno posiekanego

pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

sól i czarny pieprz

do podania: ulubione bułeczki, rukola, plastry pomidora i cebuli oraz keczup

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wodę odlać i czynność powtórzyć. Następnie wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu. W tym czasie botwinkę oczyścić, buraczki i łodyżki pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 5 - 8 minut do czasu, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć. Ugotowaną kaszę wymieszać w dużej misce z botwinką i resztą składników. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem, i ponownie dokładnie wymieszać rękami. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery piec 20 minut, następnie obrócić je i dopiekać kolejne 5 - 10 minut. Podawać w bułkach z warzywami lub do niedzielnego obiadu.

Naleśniki z botwinkąSkładniki na około 8 naleśników:

1 szklanka mąki

1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych

1 3/4 szklanki mleka lub wody

1 łyżka czarnego sezamu

1 łyżka oleju

szczypta soli

Przygotowanie: Płatki zmielić w młynku. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól, sezam i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony. Tak samo smażyć następne.

Botwinkowy farszSkładniki:

1 pęczek botwinki

1 ząbek czosnku

1/2 papryczki chili

spora szczypta świeżo zmielonej gałki

sól i czarny pieprz

oliwa

Przygotowanie: Liście botwinki pokroić, łodyżki oraz buraczki posiekać w drobną kostkę. Czosnek i chili posiekać. Na dnie patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz chili, smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać buraczki oraz łodyżki, smażyć przez 5 minut, a po tym czasie dodać liście wraz ze szczyptą soli. Dusić przez 5 - 10 minut, doprawić gałką, solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz wkładać do naleśników i podawać z ulubioną sałatką.

Porady botwinkowe:

1. Wybierając botwinkę warto zwrócić uwagę na liście i łodyżki – te pierwsze powinny być świeże, jędrne i intensywnie zabarwione, a te drugie chrupiące i kruche.

2. Jeśli planujecie przygotować z botwinki zupę dobrze jest wybrać pęczek z większymi buraczkami, aby zupa miała intensywny, różowy kolor i słodki smak buraków. Jeżeli botwinka ma służyć jako farsz do pierogów lub naleśników buraczki mogą być mniejsze.

3. Przechowujcie botwinkę w lodówce owiniętą w wilgotny, papierowy ręcznik – dzięki temu dłużej zachowa świeżość.

4. Przed podaniem umyjcie botwinę w zimnej wodzie, a buraczki dokładnie wyszorujcie i odetnijcie włochate korzonki. Tak przygotowane buraczki są gotowe do podania, nie trzeba ich dodatkowo obierać.

5. Śmiało połączcie botwinkę z limonką i mlekiem kokosowym, sezamem i imbirem, a nawet żurawiną lub malinami. Nie bójcie się eksperymentów!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana