Śniadanie do szkoły:
Muffiny jaglane z malinami, miodem i cynamonem
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej
- 400 g miodu
- 200 g cynamonu
- 1 kg mąki orkiszowej
- 6 jajek
- migdały sproszkowane
- opakowanie świeżych malin
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kasza wystygnie, dodajemy jajko, banana, miód, i mąkę orkiszową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki muffinki napełniamy masą i na szczyt dodajemy maliny. Całość pieczemy ok 15-20 min. Możemy podać z gorącym kakao.
Grzanki jajeczne z warzywami z gofrownicy
Składniki:
- chleb żytni
- 6 jajek
- 1 czerwona papryka
- 1 awokado
- 1 pomidor duży malinowy
- 1 mozzarella
- kiełki pora
Przygotowanie:
Chleb (najlepiej wczorajszy) kroimy w kromki. Smarujemy masłem, układamy paprykę, avocado, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną gofrownicę układamy kanapkę, wybijamy na nie jajo, i przykrywamy mozzarellą i kolejną kromką. Powoli zamykamy i dociskamy. Pieczemy przez kilka minut. Wyciągamy naszego gofra. Podajemy z kiełkami i pomidorkami.
Obiad do szkoły:
Wegetariański krem z cukinii i ziemniaków
Składniki:
- seler
- pietruszka
- por
- śmietanka
- zioła prowansalskie suszone
- sól himalajska mielona
- pieprz kolorowy mielony
- Cukinia
- ziemniaki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cebula
- tymianek świeży
Przygotowanie:
Seler, pietruszka, marchew, por, cebulę kroimy w duże kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw. Ziemniaki i cukinie kroimy w duże części, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nastawionego na 180 stopni na termoobieg. Po ok. 30 minutach, kiedy nasze ziemniaki i cukinia się przypieką wyciągamy je z piekarnika. Bulion odcedzamy z przypraw i wyciągamy cebulę i por, resztę warzyw zostawiamy. Dodajemy nasze upieczone ziemniaki i cukinię. Całość blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieprzem kolorowym młotkowanym i śmietanką 18%.
Gulasz skandynawski z dorsza i pomidorów cherry z miksem kasz
Składniki:
- 1 op. kaszy gryczanej, 1 op. kaszy jaglanej
- 0,5 kg filetu z dorsza
- marchew
- masło
- pomidorki cherry
- groszek zielony mrożony
- śmietanka 18%
- sól himalajska
- zioła prowansalskie
- cebula
- świeży tymianek
- cytryna
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni dodajemy masło i wrzucamy rybę, doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy cebule na maśle, dodajemy groszek i marchew całość podsmażamy. Kiedy ryba się przyrumieni, dzielimy ją na kawałki i dodajemy do drugiej patelni z warzywami. Całość mieszamy razem. Dodajemy śmietankę i doprawiamy przyprawami. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pomidorki cherry przekrojone w pół. Podajemy z ugotowanymi i zmieszanymi kaszami.
Podwieczorek do szkoły:
Smoothie czerwone
Składniki:
- 3 świeże buraki
- 5 jabłek
- 3 pietruszki
- świeże maliny
- 3 l niegazowanej wody mineralnej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, dodajemy wodę i dosładzamy odrobiną miodu.
Bezglutenowy budyń czekoladowy z migdałami
Składniki:
- mąka bezglutenowa kukurydziana
- miód
- płatki migdałów
- mleko
- żółtka
- maliny
- masło
- czekolada 70%
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, dodajemy czekoladę aby się rozpuściła i łyżkę masła. Mąkę roztrzepujemy z mlekiem, aby zagęścić mleko z czekoladą. Do gorącego mleka z czekoladą dodajemy żółtko jaja, i naszą mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku miodem. Podajemy z malinami i płatkami prażonych migdałów.
Zobacz więcej:
- Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego
- Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami
- Niedzielne desery. Herbatki mrożone, sernik i gofry serwuje Piotr Kucharski