Szkolna stołówka według MasterChefa. Przepisy na śniadanie, obiad i podwieczorek

Szkolne jedzenie niezbyt dobrze nam się kojarzy. A może być takie smaczne, i w dodatku zdrowe! W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś uczestnik MasterChefa - Arkadiusz Prunesti.

Śniadanie do szkoły:

Muffiny jaglane z malinami, miodem i cynamonem

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 400 g miodu
  • 200 g cynamonu
  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 6 jajek
  • migdały sproszkowane
  • opakowanie świeżych malin

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kasza wystygnie, dodajemy jajko, banana, miód, i mąkę orkiszową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki muffinki napełniamy masą i na szczyt dodajemy maliny. Całość pieczemy ok 15-20 min. Możemy podać z gorącym kakao.

Grzanki jajeczne z warzywami z gofrownicy

Składniki:

  • chleb żytni
  • 6 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1 pomidor duży malinowy
  • 1 mozzarella
  • kiełki pora

Przygotowanie:

Chleb (najlepiej wczorajszy) kroimy w kromki. Smarujemy masłem, układamy paprykę, avocado, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną gofrownicę układamy kanapkę, wybijamy na nie jajo, i przykrywamy mozzarellą i kolejną kromką. Powoli zamykamy i dociskamy. Pieczemy przez kilka minut. Wyciągamy naszego gofra. Podajemy z kiełkami i pomidorkami.

Obiad do szkoły:

Wegetariański krem z cukinii i ziemniaków

Składniki:

  • seler
  • pietruszka
  • por
  • śmietanka
  • zioła prowansalskie suszone
  • sól himalajska mielona
  • pieprz kolorowy mielony
  • Cukinia
  • ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cebula
  • tymianek świeży

Przygotowanie:

Seler, pietruszka, marchew, por, cebulę kroimy w duże kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw. Ziemniaki i cukinie kroimy w duże części, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nastawionego na 180 stopni na termoobieg. Po ok. 30 minutach, kiedy nasze ziemniaki i cukinia się przypieką wyciągamy je z piekarnika. Bulion odcedzamy z przypraw i wyciągamy cebulę i por, resztę warzyw zostawiamy. Dodajemy nasze upieczone ziemniaki i cukinię. Całość blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieprzem kolorowym młotkowanym i śmietanką 18%.

Gulasz skandynawski z dorsza i pomidorów cherry z miksem kasz

Składniki:

  • 1 op. kaszy gryczanej, 1 op. kaszy jaglanej
  • 0,5 kg filetu z dorsza
  • marchew
  • masło
  • pomidorki cherry
  • groszek zielony mrożony
  • śmietanka 18%
  • sól himalajska
  • zioła prowansalskie
  • cebula
  • świeży tymianek
  • cytryna

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni dodajemy masło i wrzucamy rybę, doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy cebule na maśle, dodajemy groszek i marchew całość podsmażamy. Kiedy ryba się przyrumieni, dzielimy ją na kawałki i dodajemy do drugiej patelni z warzywami. Całość mieszamy razem. Dodajemy śmietankę i doprawiamy przyprawami. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pomidorki cherry przekrojone w pół. Podajemy z ugotowanymi i zmieszanymi kaszami.

Podwieczorek do szkoły:

Smoothie czerwone

Składniki:

  • 3 świeże buraki
  • 5 jabłek
  • 3 pietruszki
  • świeże maliny
  • 3 l niegazowanej wody mineralnej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, dodajemy wodę i dosładzamy odrobiną miodu.

Bezglutenowy budyń czekoladowy z migdałami

Składniki:

  • mąka bezglutenowa kukurydziana
  • miód
  • płatki migdałów
  • mleko
  • żółtka
  • maliny
  • masło
  • czekolada 70%

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko, dodajemy czekoladę aby się rozpuściła i łyżkę masła. Mąkę roztrzepujemy z mlekiem, aby zagęścić mleko z czekoladą. Do gorącego mleka z czekoladą dodajemy żółtko jaja, i naszą mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku miodem. Podajemy z malinami i płatkami prażonych migdałów.

Zobacz więcej:

podziel się:

Pozostałe wiadomości