Nalewka z jarzębiny bywa nazywana również jarzębiakiem. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, a ponadto owoce samej jarzębiny mają znacznie więcej witaminy C niż cytrusy i karotenu niż marchewka. Sprawdź nasz przepis.
Jarząb pospolity jest znany pod bardziej popularną nazwą jarzębiny. Roślina przybiera różne formy – jarząb pospolity Pendula jest odmianą niską, z kolei jastrząb pospolity Fastigiata to już wyższe, zgrabne drzewko, które sadzone jest nie tylko w ogrodach, ale też w parkach, przy ulicach czy alejkach.
"Ma tyle witaminy C co cytrusy"
Jarzębina to owoc, który kojarzy nam się z jesienią - z ozdobami, takimi jak np. korale czy dodatki do ludzików z kasztanów. Okazuje się jednak także, że jest idealnym dodatkiem do mięs i innych wytrawnych potraw. Poznaj nasze przepisy!
Gdy pojawia się gorączka, dreszcze zazwyczaj biegniemy od razu do lekarza i apteki. A gdyby tak zainspirować się góralami i remedium poszukać w naturze? Mieszkańcy Brennej zdradzili w naszym programie, jak dbają o zdrowie.
Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Martę Remplewicz i Zofię Marciniak, chemiczki i zielarki, by podpowiedziały, jak jesienią dbać o skórę i wzmacniać organizm. Zobaczcie, jak przygotować maseczkę z jarzębiny i dlaczego warto ją stosować. Kiedy należy zbierać jarzębinę i jakie produkty można jeszcze z niej zrobić? Jakie właściwości ma olej rokitnikowy? Marta Remplewicz i Zofia Marciniak podpowiedziały nam też, jak przygotować tonik do przemywania twarzy z berberysu oraz specjalną nalewkę. Z tej nalewki powinny korzystać osoby z łuszczycą lub atopowym zapalaniem skóry, przemywając nią miejsca zmienione chorobowo.
Jesień to malownicza pora roku, dlatego prezenter pogody Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak wybrał się do Goczałkowic Zdrój, aby podziwiać kolory w największych i najpiękniejszych ogrodach na południu Polski. Dowiedział się również, jak należy przygotować rośliny na zimę. O czym świadczy intensywne owocowanie jarzębiny?
Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs, konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów i sok z jarzębiny to smakowitości, które przygotowali w Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Pasek.
Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)