W jesiennej kuchni: konfitura z jarzębiny

Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs, konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów i sok z jarzębiny to smakowitości, które przygotowali w Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Pasek.

Gruszki z jarzębiną jako dodatek do mięs

Składniki:

2 kg jarzębiny

4 twarde gruszki

1 kg cukru

1 szklanka wody

4 sztuki polędwiczki wieprzowej

5 cebuli

sól

pieprz

2 kg ziemniaków

koperek

Przygotowanie:

Na gorący syrop wrzucamy owoce jarzębiny. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowanie i studzenie powtarzamy dwa razy, potem odstawiamy do następnego dnia.

Dojrzałe, twarde gruszki obieramy ze skórki, pozbywamy się z nich pestek i gniazd nasiennych, płuczemy i wkładamy do konfitury z jarzębin. Smażymy krótko na wolnym ogniu, aż gruszki będą miękkie.

Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 min. w 900 st. C.

Konfitura z jarzębiny jako dodatek do serów

Składniki:

2 kg cukru

1 kg owoców jarzębiny

sery: kozi, lazur, mozzarella, brie

Przygotowanie:

Z 0,6 l wody i 1,7 kg cukru przygotowujemy syrop, a gdy ten już się zagotuje, wkładamy do niego zanurzone wcześniej na 10-15 min. we wrzątku oczyszczone z szypułek owoce. Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu – trzeba uważać, żeby nie zaczęło się to gotować! Co jakiś czas potrząsamy garnkiem i zbieramy wytwarzającą się pianę. Zaczynamy gotować masę dopiero wtedy, gdy owoce się sklarują i na powierzchni przestanie wytwarzać się piana. Potem odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych lub wypieczonych słoików.

Sok z jarzębiny

Składniki:

2 kg owoców jarzębiny

1 kg cukru

Herbata

Przygotowanie:

Owoce przebieramy, opłukujemy i zamrażamy. Zamrożone przekładamy na sito sokownika, zasypujemy cukrem. Zlewamy do wyparzonych, szklanych butelek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana