Profilaktyka zdrowia

Dlaczego warto jeść jarzębinę? "Ma tyle witaminy C co cytrusy"

Profilaktyka zdrowia

Autor:
Katarzyna
Oleksik
Jarzębina – superfood z polskich lasów, który warto polubić
Dzień Dobry TVNJarzębina – superfood z polskich lasów, który warto polubić

Jarzębina to drzewo, które można spotkać niemal na każdym kroku. Mało kto jednak wie, że jej owoce nadają się do jedzenie. Jakie ma właściwości i co można z nich przygotować? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Katarzyną Bosacką, dziennikarką i prowadzącą program "MądrzeJEMY".

Jarzębina - dlaczego warto ją jeść?

Jarzębina to drzewo, które można spotkać niemal w każdym regionie Polski. Jej owoce uchodzą za trujące. - Zdania w tej kwestii są podzielone. Łukasz Łuczaj, który zajmuje się roślinami jadalnymi, uważa, że jarzębina, nawet surowa, jedzona w niewielkich ilościach nie powinna nam zaszkodzić - mówiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka.

Jeśli zjemy jej za dużo, musimy się liczyć z wystąpieniem nieprzyjemnych dolegliwości takich, jak biegunka czy kłopoty z trawieniem. - Takie problemy wywołuje obecny w jarzębinie kwas parasorbowy - tłumaczyła dziennikarka. Na szczęście są sposoby, aby zneutralizować jego działanie. - Jarzębinę możemy ususzyć lub mrozić. Dzięki temu kwas parasorbowy traci swoje lekko trujące właściwości i nabierze słodyczy - wyjaśniała prowadząca program "MądrzeJEMY". Warto dodać, że w ten sam sposób można postępować z innymi, cierpkimi owocami, jak żurawina czy aronia.

Jakie wartości odżywcze ma jarzębina?

Owoce jarzębiny są bogate w kwasy organiczne, które mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Zawiera całkiem sporo witaminy C. - Ma jej tyle, co cytrusy - podkreślała Katarzyna Bosacka. Dodatkowo zawiera sporo beta-karotenów (to właśnie im zawdzięcza swój piękny kolor). - To silne przeciwutleniacze, które chronią nas przed rozwojem choroby nowotworowej, ale także poprawiają wygląd skóry - dodała.

Do czego można wykorzystać jarzębinę? Jej owoce mogą być doskonałą bazą do nalewek czy mocniejszych alkoholi. Świetnie komponuje się z mięsem. - Można ją wykorzystać do nadzienia kaczki czy gęsi. Konfitura z jarzębiny dobrze łączy się też serami - wyliczała nasza rozmówczyni.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

Autor:Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości