Żurawina - dlaczego warto po nią sięgać?
Owoce żurawiny mają szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią idealny dodatek do serów i mięs, ale z powodzeniem można wykorzystać je także do przygotowania konfitur, soków czy rozgrzewających naparów. Ich nieprzeciętny potencjał powinny docenić zwłaszcza osoby, które pragną zatroszczyć się o swoje zdrowie.
- Żurawina jest dobra naprawdę na wiele rzeczy. Przyjęło się, że przede wszystkim pomaga w infekcjach dróg moczowych, ale tak naprawdę działa przeciwzapalnie, fantastycznie działa na cukier, na cholesterol, na wzrok - zapewniła Paulina Ihnatowicz.
Żurawina - jak przemycić ją do codziennej diety?
Zbiory żurawiny trwają od października do listopada. Świeże owoce mają nieco cierpki smak, jednak to właśnie one mają najwięcej cennych składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że pozyskane z nich soki czy napary nie wykazują właściwości prozdrowotnych.
- Herbatki też będą miały jakąś tam zawartość polifenoli i zdrowych dla nas związków (...). Dobrze to nawadnia i też w jakimś stopniu chroni przed infekcjami dróg moczowych, na które niestety coraz więcej osób zapada - szczególnie jesienią i zimą - podsumowała Paulina Ihnatowicz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Lawendomaniacy żyją także w Polsce. "Staramy się wprowadzać minimalistyczny klimat Prowansji"
- Jak zadbać o dobre samopoczucie jesienią? "Optymalną odporność i nastrój możemy modulować dietą"
- Ich pociechy od małego nie jedzą mięsa. "Dzieci sprawdzają, czy nie ma żelatyny w żelkach"
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News