Gdzie rośnie żurawina i jak ją zbierać?
Mikołaj Rey wybrał się na Kaszuby, by odkryć tajniki zbiorów żurawiny. Wizytę w niezwykle malowniczym regionie Polski rozpoczął od spaceru po bagnach. To właśnie tam rosną owoce, które z powodzeniem można uznać za nieodłączny element zdrowej diety.
- Zbierała moja babcia, zbierała moja mama, ja zbieram, ale i córka również zbiera najcenniejszy owoc, jakim jest żurawina (...). Ta żurawinka się płoży na bagnach, jest na takich kępkach - wyjaśniła propagatorka kuchni kaszubskiej, Halina Rogińska. Dodała też, że zbiory trwają od października do listopada.
- Wtedy ona traci taką goryczkę i jest stosowana nie tylko w kuchni, ale również zdrowotnie - zauważyła rozmówczyni Mikołaja Reya.
Żurawina - co z niej przygotować?
Żurawina stanowi wprost idealny dodatek do mięs i serów. Z powodzeniem można wykorzystać ją także do przygotowania aromatycznej zupy. Świeże owoce gotuje się w wodzie z jabłkami i śliwkami. Do wywaru dodaje się makaron, ryż bądź kluski z cukrem, śmietanką i mąką.
- To jest najważniejsze, że tutaj jest taka bomba witaminowa - podsumowała Halina Rogińska.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak łatwo i szybko obrać owoce? Grzegorz Zawierucha podzielił się swoimi trikami
- Jak zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca? Kardiolog wskazuje 5 produktów, które warto wykluczyć z diety
- Orzechy w codziennym jadłospisie. "Są nawet w diecie dla osób odchudzających się"
Autor: Magdalena Brzezińska
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN