Zdrowy przysmak prosto z bagien. Jak wykorzystać w kuchni owoce żurawiny?

Zdrowy przysmak prosto z bagien. Jak wykorzystać w kuchni owoce żurawiny?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przysmaki wprost z bagien
Przysmaki wprost z bagien
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Zbiory żurawiny trwają od października do listopada. Świeże owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni, a w dodatku stanowią bogactwo składników odżywczych. W Dzień Dobry TVN o ich licznych zaletach przekonał się entuzjasta wyzwań gastronomicznych, Mikołaj Rey.

Gdzie rośnie żurawina i jak ją zbierać?

Mikołaj Rey wybrał się na Kaszuby, by odkryć tajniki zbiorów żurawiny. Wizytę w niezwykle malowniczym regionie Polski rozpoczął od spaceru po bagnach. To właśnie tam rosną owoce, które z powodzeniem można uznać za nieodłączny element zdrowej diety.

- Zbierała moja babcia, zbierała moja mama, ja zbieram, ale i córka również zbiera najcenniejszy owoc, jakim jest żurawina (...). Ta żurawinka się płoży na bagnach, jest na takich kępkach - wyjaśniła propagatorka kuchni kaszubskiej, Halina Rogińska. Dodała też, że zbiory trwają od października do listopada.

- Wtedy ona traci taką goryczkę i jest stosowana nie tylko w kuchni, ale również zdrowotnie - zauważyła rozmówczyni Mikołaja Reya.

Żurawina - co z niej przygotować?

Żurawina stanowi wprost idealny dodatek do mięs i serów. Z powodzeniem można wykorzystać ją także do przygotowania aromatycznej zupy. Świeże owoce gotuje się w wodzie z jabłkami i śliwkami. Do wywaru dodaje się makaron, ryż bądź kluski z cukrem, śmietanką i mąką.

- To jest najważniejsze, że tutaj jest taka bomba witaminowa - podsumowała Halina Rogińska.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości