Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować?

GettyImages-923824492.jpg
GettyImages-923824492.jpg
Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami?

Przepis na sok z pigwy jest niezwykle prosty, w związku z czym może przygotować go praktycznie każdy. Nektar doskonale wzmacnia odporność i pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok. Bez wątpienia warto więc mieć go w swojej spiżarce, zwłaszcza w jesienno-zimowym sezonie chorobowym. To jednak nie wszystkie zalety napoju. Odpowiednio przyrządzony sok z pigwy do herbaty w ciekawy sposób urozmaici jej smak, a także wzbogaci kolor.

Sok z pigwy – przepis dla każdego

Podstawowy przepis na sok z pigwy nie wymaga posiadania specjalnych urządzeń kuchennych. Dodatkowo, jest niezwykle prosty, dzięki czemu z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami. Do jego przygotowania potrzebny będzie słoik, najlepiej o pojemności 1–1,5 l.

Jak zrobić sok z pigwy na zimę - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1,5 kg cukru.
  1. Dokładnie umyć pigwę i pokroić ją na ćwiartki (nie trzeba jej obierać). Następnie usunąć nasiona owoców.
  2. Pokroić pigwę na jeszcze mniejsze kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Umyć słoik, a następnie na jego dnie zacząć układać na przemian warstwy pigwy i cukru.
  4. Przykryć słoik gazą i odstaw go na ok. 4–5 dni w zacienione miejsce. Co jakiś czas można wymieszać jego zawartość, aby pigwa szybciej puściła sok.
  5. Tak przygotowany sok z pigwy do herbaty można przelewać bezpośrednio z dużego słoika. Innym rozwiązaniem jest rozlanie go do mniejszych słoików lub buteleczek.

Powyższy przepis można lekko zmodyfikować i otrzymać sok z pigwy bez cukru. Popularnym zamiennikiem jest chociażby stewia. Należy jednak pamiętać, że produkt ten jest słodszy i należy zastosować go mniej – wystarczy ok. 750 g. Można także przyrządzić sok z pigwy z miodem. Warto wtedy zmniejszyć proporcje i na ok. 10 sztuk owoców pigwy dodać ½ szklanki miodu.

Co ważne, jeżeli sok z pigwy na zimę ma przetrwać kilka tygodni czy nawet miesięcy, niezbędna będzie pasteryzacja. Zastosowanie tego procesu sprawia, że wszelkiego typu przetwory zachowują swoją świeżość przez długi czas.

Jak pasteryzować sok z pigwy

Wystarczy przelać go do wyparzonych słoików lub buteleczek i szczelnie je zakręcić. Następnie trzeba włożyć je do garnka, zalać wodą do ¾ wysokości i zagotować. Dodatkowo warto umieścić między nimi ręcznik.

Od czasu zagotowania się wody należy odczekać 10–15 minut. Po tym czasie pigwowy sok będzie zapasteryzowany.

Sok z pigwy z sokownika - przepis krok po kroku

Innym sposobem na to, jak zrobić sok z pigwy do herbaty jest przygotowanie go z użyciem sokownika.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru.
  1. Pigwę umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć jej gniazda nasienne. Owoce umieścić w górnej części sokownika i zasypać je cukrem.
  2. Dolną część sokownika wypełnić wodą do ok. ⅓ wysokości.
  3. Umieścić sokownik na palniku, najlepiej na małym lub średnim ogniu. Jeżeli w procesie przygotowywania nektaru woda się wygotuje, dolać ją. Dodatkowo, co jakiś czas przygniatać owoce, np. drewnianą łyżką.
  4. Gotować wszystko, aż pigwa puści cały sok (ok. 1,5 godziny).
  5. Opcjonalnym krokiem jest pasteryzacja soku z pigwy . Wykonuje się ją, jeśli chce się przechowywać napój przez dłuższy czas.

Sok z pigwy z wyciskarki - przepis krok po kroku

Można również przygotować gotowany sok z pigwy . W tym celu należy użyć wyciskarki lub sokowirówki.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru.
  1. Owoce umyć, pokrój w ćwiartki i pozbyć się ich nasion.
  2. Włożyć kawałki pigwy do wyciskarki lub sokowirówki, aby dokładnie je przetrzeć.
  3. Otrzymany w ten sposób sok przelać do garnka i zagotuj. W tym momencie dosypać też do niego cukier.
  4. Gorący sok z pigwy przelać do słoików lub buteleczek. Można dodatkowo je pasteryzować przez 10–15 minut.

Właściwości soku z pigwy

Oprócz wiedzy na temat tego, jak się robi sok z pigwy, warto również zapoznać się z prozdrowotnymi właściwościami tego niepozornego owocu.

Pigwa nazywana bywa polską cytryną. Wszystko dlatego, że zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (aż 15 mg na 100 g). W związku z tym, regularne spożywanie przetworów z owocu ma niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy. Ponadto, w pigwie znajdują witaminy z grupy B, które również chronią organizm przed pojawieniem się i rozwojem infekcji.

Ważnymi składnikami owocu są też sole mineralne, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Mają one niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i wspierają m.in. układ kostny i nerwowy.

Pigwa a pigwowiec

Należy pamiętać, że sok z pigwy to nie to samo co sok z pigwowca. Owoce te bywają ze sobą mylone ze względu na podobną nazwę. Pigwa to jednak roślina o pokroju krzewu lub niewielkiego drzewa, wyróżniająca się białymi kwiatami i owocami przypominającymi małe jabłka lub gruszki.

Z kolei pigwowiec to krzew o czerwonych, pomarańczowych lub różowych kwiatach, wydający nieco mniejsze owoce o bardziej cierpkim smaku. Warto jednak wiedzieć, że również on nadaje się do przygotowywania przetworów. Przepis na sok z pigwowca wygląda tak samo, jak w przypadku pigwy.

Zobacz wideo: Pigwa na jesienne przeziębienia

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości