Dlaczego warto pić sok pomidorowy? "On jest bardzo niskokaloryczny"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sok pomidorowy – dobry na wszystko
Sok pomidorowy – dobry na wszystko
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu. W Dzień Dobry TVN przekonywała o tym dietetyk kliniczna, dr Wanda Baltaza.

Dlaczego warto pić sok pomidorowy?

Sok z pomidorów to popularny specjał, po który z nieskrywaną przyjemnością sięgają miłośnicy słodko-kwaśnych smaków. Warzywny napój pozwala skutecznie zaspokoić pragnienie, a przy okazji stanowi cenny składnik diety. Poleca się go zwłaszcza osobom, które pragną zatroszczyć się o dobre samopoczucie oraz piękny wygląd.

- Jeżeli jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu zjeść idealnej porcji sałatki, to czasami możemy sięgnąć sobie po taki sok (...). On jest bardzo niskokaloryczny, bo w 100 ml, czyli bardzo małej ilości, mamy ledwo 15-17 kalorii - zauważyła dr Wanda Baltaza, jednocześnie zwracając uwagę na wyjątkowe właściwości odżywcze produktu.

- Jest zawartość likopenu, ale także antyoksydantów, czyli tych magicznych substancji, które wpływają na to, że mniej się starzejemy, że zwalczane są wolne rodniki, które mogą doprowadzać do uszkodzeń naszych komórek. Oczywiście mamy witaminę C, która jest jednym z antyoksydantów, mamy pozostałe witaminy (...) i mamy magiczny potas - wyjaśniła ekspertka.

Sok pomidorowy w codziennej diecie

Szklanka napoju z pomidorów to cenne źródło składników odżywczych, mających niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Co ciekawe, jeśli chcemy cieszyć się tym dobrodziejstwem natury, nie musimy inwestować w domową wyciskarkę do owoców i warzyw.

- Możemy dostać w sklepach też takie świeżo wyciskane, jednodniowe soki. One będą lepsze, bo zawsze to, co krócej stoi i mniej jest przetworzone, jest dla nas zdrowsze. Natomiast te, które mamy dostępne w buteleczkach czy kartonikach zazwyczaj są poddane pasteryzacji. Wiadomo, że w wyniku tej termicznej obróbki będziemy mieli trochę mniej tych witamin (...), natomiast taki sok też jest dla nas zdrowy, jest dobrą przekąską - oceniła dr Wanda Baltaza. Dodała też, że smak popularnego napoju można odrobinę urozmaicić, o ile pozwala nam na to stan zdrowia.

- W naszym kraju dominują refluks, zgaga, problemy z błoną śluzową żołądka, wrzody żołądka. Jeżeli mamy którykolwiek z tych problemów, to nie powinniśmy dodawać ostrych przypraw. Natomiast one faktycznie przez to, że drażnią nam ten przewód pokarmowy, będą wpływały na to, że będziemy czuli się syci trochę bardziej - podsumowała doświadczona dietetyk kliniczna.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana