Materiał promocyjny

Słodka rozpusta. Czekolada, migdały i bakalie

Panie Kartowicz na słodko! Beata Kartowicz razem z córką Anną namawiały na rozpustę! Ciasto migdałowo – pomarańczowe, marchewkowe z bakaliami i twarożkiem śmietankowym, czekoladowe oraz kokosowe. Smacznego!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Ciasto migdałowo – pomarańczowe

Składniki:

2 pomarańcze (ok. 300 g)

5 jajek

Szczypta soli

200 g cukru

250 g mielonych migdałów

2 łyżki płatków migdałowych

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Obrać i grubo posiekać pomarańcze usuwając pestki. Włożyć posiekany miąższ do garnka, dodać jedną łyżkę wody i dusić pod przykryciem 20 minut na słabym ogniu. Odstawić garnek do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180° C, włożyć tortownicę z papierem do pieczenia. Rozdrobnić całą zawartość garnka w mikserze. Oddzielić żółtka od białek. Zmieszać białka z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i mocno ubijać jeszcze przez minutę. Ubić żółtka z resztą cukru na jasny, puszysty krem. Dodać mus pomarańczowy, mielone migdały i pianę z białek, wymieszać.

Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50-55 minut w temperaturze 160° C (jeżeli ciasto będzie szybko ciemniało, przykryć je folią aluminiową po 30 minutach). Studzić ciasto w formie. Chłodne wyjąć i ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Posypać cukrem pudrem lub wyciąć okrągłe ciastka i udekorować kremem czekoladowym lub każdym innym. Można posypać orzechami pistacjowymi lub bakaliami.

Ciasto marchewkowe z bakaliami

i twarożkiem śmietankowym

CIASTO:

500 g marchewki

250 g orzechów pekan lub włoskich

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

200 g rodzynek

300 g cukru brązowego

4 jajka

¾ l oleju roślinnego

KREM

200 g twarożku śmietankowego

120 g cukru pudru

80 g masła

1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Składniki na krem ubić na pianę i posmarować nią ciasto. Obrać, utrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką, sodą, cynamonem, rodzynkami i cukrem. Jajka ubić na białą masę, dodać olej i resztę składników. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 160° C. Piec przez 40-50 minut.

Ciasto czekoladowe bardziej być nie może

CIASTO :

300 g masła

300 g czekolady gorzkiej

150 g maki

5 jajek

6 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

0,5 l śmietany 30%

400 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną. Odstawiamy do wystygnięcia (na 3-4 godziny). Po przestudzeniu ubijamy na krem.

POLEWA CZEKOLADOWA

300 g tabliczki czekolady

1 szklanka śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Masło i czekoladę roztapiamy. Jajka z cukrem ubijamy na białą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przestudzoną czekoladę z masłem dodajemy do (ubitych) jajek i na małych obrotach ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 140° C. Do wysmarowanej tortownicy i oprószonej bulką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy 20 minut w 140° C następnie zwiększamy temperaturę do 160° C i pieczemy przez następne 30 minut. Ciasto po przestudzeniu przekrawamy na trzy równe części i po przygotowaniu kremu wszystkie równo smarujemy. Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy śmietanę kremówkę. Mieszamy i polewamy ciasto od góry i po bokach.

Ciastka kokosowe

Składniki:

550 g maki pszennej

150 g wiórków kokosowych

250 g masła lub margaryny

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 2 godziny włożyć do lodówki. Po schłodzeniu wykładać zimne ciasto do maszynki (do mielenia mięsa ze specjalną wkładką do ciastek). Wykręcać ciastka i układać na blaszce. Piec w temperaturze 160° C na złoty kolor. Możemy udekorować roztopioną czekoladą.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości