Zdrowy talerz śniadaniowy
Składniki:
- jajko sadzone
- 2 plasterki sera halloumi
- 1/4 awokado + sok z cytryny
- łyżka pasty z fasoli lub hummusu
- grzanka z chleba pełnoziarnistego
- szczypta czarnuszki
Warzywa:
- 2 pieczarki
- 5 pomidorków cherry
- 1/4 papryki żółtej/czerwonej
- 1/3 ogórka
- dowolne kiełki
Pasta z fasoli
Składniki na pastę z fasoli:
- puszka czerwonej fasoli
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy
- kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
- tymianek
- pieprz ziołowy
- sól
- mały ząbek czosnku
- ewentualnie odrobina ostrej papryki
Jak przygotować pastę z fasoli:
Do miski przełożyć odcedzoną fasolę i posiekane drobniej suszone pomidory i czosnek. Wsypać zioła i przyprawy, miksować blenderem. Dodawać stopniowo olej z suszonych pomidorów do uzyskania pożądanej konsystencji pasty.
Burrito wegetariańskie
Składniki na burrito wegetariańskie:
- 100 g kaszy pęczak lub mieszanki kasz z soczewicą
- puszka czarnej fasoli
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 4 połówki suszonych pomidorów
- 200 ml przecieru pomidorowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 200 g tartego sera żółtego
- 2-3 garści świeżego szpinaku
- łyżka oleju rzepakowego
- 6 placków tortilli o średnicy ok. 25 cm
- bazylia, oregano, sproszkowana słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
Jak przygotować burrito wegetariańskie:
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Fasolę odsączyć z zalewy na sitku. Cukinię pokroić w kostkę, drobno posiekać suszone pomidory. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Następnie dodać cukinię, podsmażać ją kilka minut, aż zmięknie. Na patelnię dołożyć kaszę, fasolę, suszone pomidory, a całość zalać przecierem pomidorowym i dodać koncentrat. Dosypać zioła i przyprawy. Dusić bez przykrycia około 10-15 minut, by całość zgęstniała, co jakiś czas zamieszać. Farsz podzielić na 6 równych porcji. Na środek każdej tortilli nałożyć porcję farszu, trochę szpinaku i tartego sera. Zawinąć tortille (najpierw boki do środka, a potem w rulon). Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron do zrumienienia na patelni grillowej (lub zwykłej). Burrito przekroić na pół, podawać z sosem tzatziki.
Sos tzatziki
Składniki na sos tzatziki:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego typu skyr
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1/3 ogórka szklarniowego
- ząbek czosnku
- sól
Jak przygotować sos tzatziki:
Ogórek obrać, rozkroić wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Do tak przygotowanego ogórka dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Wymieszać.
Sezonowe owoce pod żytnio-owsianą kruszonką
Składniki na owoce pod kruszonką:
- 3 jabłka
- 200 g śliwek
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałów
- jogurt grecki lub jogurt typu skyr
Kruszonka:
- 60 g zimnego masła
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 40 g płatków owsianych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Jak przygotować owoce pod kruszonką:
Przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki tak, aby uzyskać okruchy. Wstawić na 10-15 minut do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Śliwki wypestkować. Owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć cynamonem, posypać kruszonką i migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 15 minut. Porcję deseru podawać z łyżką jogurtu.
Zobacz także:
- Jakie herbaty na wzmocnienie odporności warto pić jesienią i zimą? Sprawdź nasze propozycje
- Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób
- Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Monika Stromkie-Złomaniec
Autor: Izabela Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN