Żurek Magdy Gessler - jak smakuje?
Żurek jest jedną z najsłynniejszych polskich zup, a także tradycyjnym daniem podawanym podczas wielkanocnego śniadania. W zeszłorocznym rankingu serwisu Taste Atlas, w którym wybierane są m.in. najlepsze zupy świata, żur uplasował się na drugiej pozycji i może być naszą chlubą narodową. Przepisów na ten specjał jest wiele, jednak to właśnie receptura Magdy Gessler cieszy się dużą popularnością. Miłośnicy gotowania chętnie po nią sięgają, przygotowując menu na Wielkanoc.
Postanowiłam sprawdzić, w czym tkwi fenomen zupy autorstwa gwiazdy "Kuchennych rewolucji". Odwiedziłam więc restaurację "U Fukiera", w której podawany jest kultowy żur na prawdziwkach. Co ciekawe, słoik zupy można zamówić również przez Internet, więc osoby spoza Warszawy także będą w stanie jej spróbować. Za 900 ml żurku trzeba zapłacić 78 zł.
Zupa u Magdy Gessler podawana jest z ziemniaczanym purée oraz skwarkami. To zdecydowanie ją wyróżnia, ponieważ zwykle w restauracjach żurek jest serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz białą kiełbasą.
Już po pierwszej łyżce aksamitnego żuru na prawdziwkach wiedziałam, że czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Zupa na początku jest delikatna za sprawą śmietany, a dopiero po chwili pojawia się kwaśność. Dodatek grzybów, które rzeczywiście są wyczuwalne, to zdecydowany atut tej potrawy. Grzyby sprawiają, że zupa ma głęboki smak i intensywny aromat.
Zaskakującym dopełnieniem kompozycji okazały się być skwarki smażone na smalcu. Choć za nimi nie przepadam, to jednak w tym daniu były smaczne i nie musiałam wyławiać wieprzowego dodatku z zupy.
Każdy ze składników jedzony osobno był dobrze doprawiony, ale dopiero nabierając na łyżkę odrobinę żurku, ziemniaków i skwarków, powstawała uczta dla podniebienia. Specjał Magdy Gessler zjadłam z przyjemnością do samego końca.
Żurek Magdy Gessler - ile kosztuje?
Ceny dań w lokalach firmowanych nazwiskiem znanej restauratorki często stają się tematem do dyskusji. Wątek ten powraca co roku m.in. w okolicach tłustego czwartku, kiedy to za pączka od Gesslerów trzeba zapłacić ponad 20 zł.
Talerz żuru na prawdziwkach kosztował 49 zł. To z pewnością niemała suma, ale mimo wszystko nie miałam poczucia, że przepłaciłam lub wydałam pieniądze na marne. Zupa była pyszna i wyrazista. Natomiast dodatek ziemniaków sprawia, że danie zaspokaja głód i syci, więc można zakończyć obiad już po tzw. "pierwszym daniu". Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach" często podkreśla, że "ma być smacznie, jak u mamy". Żurek zdecydowanie wpisuje się w tę zasadę.
Warto pamiętać, że w restauracji gwiazdy do rachunku doliczana jest opłata za serwis w wysokości 10% kwoty zamówienia. Dodatkowo za tzw. "czekadełko", które kelner podaje przed główną potrawą, doliczono mi do paragonu symboliczny 1 grosz.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
- Wielkanocne pasty na trzy sposoby. Przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
- Co podać na śniadaniu Wielkanocnym? Tych dań nie powinno zabraknąć
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA, archiwum prywatne