Wielkanocne pasty na trzy sposoby. Przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Pasty jajeczne Oli Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Jajka w rozmaitych formach to podstawa wielkanocnych posiłków. Ola Juszkiewicz - zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" zaprezentowała swoje propozycje na świąteczne pasty jajeczne, które przypadną każdemu do gustu. Jak zrobić je sprawnie?

Pasty jajeczne Oli Juszkiewicz

Pasta jajeczna to proste rozwiązanie na śniadanie wielkanocne. Nie jest czasochłonna i każdemu z gości zasmakuje. Najpopularniejsze rozwiązania, które zaprezentowała Ola Juszkiewicz to: klasyczna, z makreli oraz z awokado. Przygotowanie pasty należy rozpocząć od ugotowania jajek i zgniecenia ich przy pomocy ubijaczki do ziemniaków, specjalnej praski czy widelca. Można je też zetrzeć na tarce. W przypadku pasty z awokado warto postawić na wyraziste dodatki. Czosnek, rzeżucha, sól oraz pieprz podkreślą smak głównych składników.

- Musi być przyprawiona czymś konkretnym. Masz tam ząbek czosnku, wyciśniesz trochę soku z cytryny - tłumaczyła zwyciężczyni "MasterChefa".

Najpopularniejsze pasty jajeczne

W przypadku pasty z makrelą powinniśmy uważać na dodatki. Sprawdzi się tutaj musztarda i majonez, jednak jeśli bardzo lubimy na przykład cebulę, warto dołożyć ją tuż przed nałożeniem pasty na kanapkę. Według Oli Juszkiewicz cebula może sprawić, że nasze danie zbyt szybko się popsuje, dlatego ekspertka zasugerowała użycie delikatniejszego pora.

Pasta w wersji klasycznej jest kremowa i ma w sobie tylko sól, pieprz oraz majonez lub rzeżuchę. Delikatna konsystencja doskonale sprawdzi się na kanapce, na którą później możemy położyć pomidory, szczypiorek lub rzodkiewkę.

Pasty jajeczne - składniki i przepisy

Klasyczna pasta jajeczna

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo;
  • 2-3 łyżki majonezu;
  • łyżeczka musztardy;
  • sól;
  • świeżo mielony pieprz;
  • garść posiekanego szczypiorku. 

Pasta jajeczna z makrelą wędzoną

Składniki:

  • 5 ugotowanych jaj na twardo;
  • wędzona makrela;
  • 2-3 łyżki majonezu;
  • łyżeczka musztardy;
  • 5 ogórków konserwowych;
  • sól;
  • świeżo mielony pieprz 

Pasta jajeczna z awokado i rzeżuchą

Składniki:

  • 3 ugotowane na twardo jajka;
  • miękkie awokado;
  • ząbek czosnku;
  • sok z cytryny;
  • sól;
  • świeżo mielony pieprz;
  • rzeżucha.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości