Pasty jajeczne Oli Juszkiewicz
Pasta jajeczna to proste rozwiązanie na śniadanie wielkanocne. Nie jest czasochłonna i każdemu z gości zasmakuje. Najpopularniejsze rozwiązania, które zaprezentowała Ola Juszkiewicz to: klasyczna, z makreli oraz z awokado. Przygotowanie pasty należy rozpocząć od ugotowania jajek i zgniecenia ich przy pomocy ubijaczki do ziemniaków, specjalnej praski czy widelca. Można je też zetrzeć na tarce. W przypadku pasty z awokado warto postawić na wyraziste dodatki. Czosnek, rzeżucha, sól oraz pieprz podkreślą smak głównych składników.
- Musi być przyprawiona czymś konkretnym. Masz tam ząbek czosnku, wyciśniesz trochę soku z cytryny - tłumaczyła zwyciężczyni "MasterChefa".
Najpopularniejsze pasty jajeczne
W przypadku pasty z makrelą powinniśmy uważać na dodatki. Sprawdzi się tutaj musztarda i majonez, jednak jeśli bardzo lubimy na przykład cebulę, warto dołożyć ją tuż przed nałożeniem pasty na kanapkę. Według Oli Juszkiewicz cebula może sprawić, że nasze danie zbyt szybko się popsuje, dlatego ekspertka zasugerowała użycie delikatniejszego pora.
Pasta w wersji klasycznej jest kremowa i ma w sobie tylko sól, pieprz oraz majonez lub rzeżuchę. Delikatna konsystencja doskonale sprawdzi się na kanapce, na którą później możemy położyć pomidory, szczypiorek lub rzodkiewkę.
Pasty jajeczne - składniki i przepisy
Klasyczna pasta jajeczna
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek na twardo;
- 2-3 łyżki majonezu;
- łyżeczka musztardy;
- sól;
- świeżo mielony pieprz;
- garść posiekanego szczypiorku.
Pasta jajeczna z makrelą wędzoną
Składniki:
- 5 ugotowanych jaj na twardo;
- wędzona makrela;
- 2-3 łyżki majonezu;
- łyżeczka musztardy;
- 5 ogórków konserwowych;
- sól;
- świeżo mielony pieprz
Pasta jajeczna z awokado i rzeżuchą
Składniki:
- 3 ugotowane na twardo jajka;
- miękkie awokado;
- ząbek czosnku;
- sok z cytryny;
- sól;
- świeżo mielony pieprz;
- rzeżucha.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Faszerowane jajka w wersji tradycyjnej, a może nowoczesnej? Poznaj nasze propozycje na Wielkanoc
- Co gotować wiosną? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na pierwsze smaki z nowalijkami
- Ula Pedantula testuje nowe sposoby na pisanki. "Nie róbcie tego w domu, szkoda waszego czasu"
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News