Tradycja wielkanocnej paschy
Pascha jest tradycyjną wielkanocną potawą, która pochodzi z terenów północno rosyjskich. Nazywany również pod nazwą paska lub kulicz, oznacza chelb wielkanocny. Jest to danie przygotowywane twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Pascha zazwyczaj jest bardzo słodka, a podawana w kształcie ściętej piramidy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Triki kuchenne
Pascha kojarzona jest z wiosennym odradzaniem się wiosny, a produkty stosowane do jej wytworzenia symbolizowały bogactwo i dobrobyt. Z kolei jej kształt ma być nawiązaniem do grobu Chrystusa. Ten wielkanocny deser najbardziej popularny jest wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich.
Wielkanocna pascha z przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
- 2 ziarna kardamonu (lub szczypta zmielonego),
- garść rodzynek,
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- sól.
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć twaróg, wbić jajka, dodać cukier puder w obu postaciach, zmielony kardamon, sparzone i odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową, otarta skórkę z cytryny i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą i postawionego w głębokim talerzu, przykryć i odstawić na minimum 12 godz. do lodówki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pesach - co to za święto? Kiedy i dlaczego jest obchodzone?
- Pascha na słodko z bakaliami i wytrawna z warzywami - z przepisu Andrzeja Polana
- Wspólne przedświąteczne gotowanie z Dorotą Wellman i widzami Dzień Dobry TVN
Autor: Teofila Siewko
Źródło: youtube.com/@Robert_Maklowicz
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN