Skąd się wzięła wielkanocna pascha i jak ją przygotować? Poznajcie przepis Roberta Makłowicza

Pascha z bakaliami
Pascha z bakaliami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pascha jest jednym z tradycyjnych dań podawanych na wielkanocnym stole. Raczej kojarzona ze wschodnią częścią Polski, zaczyna robić się popularna w innych regionach. Jak ją przygotować? Poznajcie niezwodny przepis samego Roberta Makłowicza.

Tradycja wielkanocnej paschy

Pascha jest tradycyjną wielkanocną potawą, która pochodzi z terenów północno rosyjskich. Nazywany również pod nazwą paska lub kulicz, oznacza chelb wielkanocny. Jest to danie przygotowywane twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Pascha zazwyczaj jest bardzo słodka, a podawana w kształcie ściętej piramidy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Triki kuchenne

Źródło: Dzień Dobry TVN
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
Sprawdzamy internetowe triki
Sprawdzamy internetowe triki
W marcu jak w garncu
W marcu jak w garncu
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Sprawdzamy kuchenne triki
Sprawdzamy kuchenne triki

Pascha kojarzona jest z wiosennym odradzaniem się wiosny, a produkty stosowane do jej wytworzenia symbolizowały bogactwo i dobrobyt. Z kolei jej kształt ma być nawiązaniem do grobu Chrystusa. Ten wielkanocny deser najbardziej popularny jest wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich.

Wielkanocna pascha z przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
    • 3 jajka,
      • 1 szklanka cukru pudru,
        • 1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
          • 2 ziarna kardamonu (lub szczypta zmielonego),
            • garść rodzynek,
              • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,
                • otarta skórka z 1 cytryny,
                  • sól.

                    Sposób przygotowania:

                    Do miski przełożyć twaróg, wbić jajka, dodać cukier puder w obu postaciach, zmielony kardamon, sparzone i odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową, otarta skórkę z cytryny i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą i postawionego w głębokim talerzu, przykryć i odstawić na minimum 12 godz. do lodówki. 

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło: youtube.com/@Robert_Maklowicz

                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana