Ziemniak, ocet i sól w rolach głównych. Sprawdzone sposoby na pryskający tłuszcz

Sprawdzone, kuchenne sposoby na pryskający tłuszcz. "To świetnie wchłania nam wodę"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co zrobić, gdy pryska olej? Złote zasady dotyczące smażenia
Co zrobić, gdy pryska olej? Złote zasady dotyczące smażenia
Polska kuchnia jest najlepsza
Polska kuchnia jest najlepsza
Śliwkowy zawrót głowy
Śliwkowy zawrót głowy
Dobre, bo polskie
Dobre, bo polskie
Podczas smażenia irytuje cię pryskający na wszystkie strony olej? Możesz temu zapobiec w naprawdę prosty sposób! W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharkę i zwyciężczynię IX edycji Masterchefa Aleksandrę Juszkiewicz, która pokazała nam kilka sprawdzonych, kuchennych sposobów na pryskający olej.

Co zrobić, gdy pryska tłuszcz?

Pryskający olej to zmora niejednego kucharza. Co jest przyczyną tego zjawiska? - Tak naprawdę, najbardziej pryska woda uwięziona w oleju - podkreśliła Ola Juszkiewicz.

Kucharka pokazał parę patentów, które pomogą nam zoptymalizować ryzyko nieprzyjemnego pryskania. - Zaczynamy od patelni, ona przede wszystkim musi być sucha. Pierwszy patent na to jest taki, że bierzemy sobie wacik kosmetyczny, nasączamy go octem i przemywamy nim tę patelnię. Ocet świetnie wchłania nam wodę, a zapach za chwilę wyparuje - poradziła, dodając, że można wykorzystać także sól, która wyciągnie wilgoć z patelni.

- Kolejną sprawdzoną radą jest to, żeby wsypać sól na patelnię i zalać olejem. Sól, która jest w tym oleju, dalej będzie miała możliwości pochłaniania wody. Jednak pamiętajmy, żeby przy smażeniu piersi z kurczaka nie dodawać już soli - poradziła.

Co wpływa na pryskanie oleju?

Zdaniem naszej ekspertki intensywność pryskania oleju zależy przede wszystkim od tego, co będziemy smażyć. - Drób ma dużo wody w sobie, więc bardzo polecam poprzedniego dnia taki drób zamarynować. Następnego dnia ten drób puści trochę wody, więc musimy go bardzo dobrze odsączyć - podkreśliła.

Kolejnym patentem Oli jest ten, z ziemniakiem w roli głównej. - Jeżeli smażymy pączki czy faworki, to bierzemy obranego ziemniaka, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z olejem. On świetnie pochłania wodę - podsumowała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości