Olej słonecznikowy - jak powstaje?
Olej słonecznikowy jest chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni i przyrządza się na nim mnóstwo dań. By wytłoczyć litr tego płynnego złota, potrzeba aż 50 dojrzałych słoneczników.
W Szamotułach i okolicach powstają różnego rodzaju oleje. - Szczególnie olej rydzowy jest charakterystyczny dla naszego regionu. On nie powstaje z grzybów, tylko z rośliny, która nazywa się rydz, rydzyk, lnianka, lnicznik - powiedziała Krystyna Just, producentka olei.
To właśnie z tą rośliną związane jest powiedzenie "lepszy rydz niż nic".
- Lnianka ma takie właściwości, że jak przyjdzie mróz i na polu wymarzną rzepak czy pszenica, to można wsiać lniankę. Ona ma krótki okres wegetacji i wtedy otrzymujemy nasiona rydzu, czyli mamy ten "lepszy rydz niż nic". Olej rydzowy możemy dodać do takiej świątecznej potrawy w naszym regionie, czyli do śledzika z cebulką i z ogóreczkiem. Można też sam chlebek polać olejem. To jest naprawdę pychotka. Smakuje wspaniale - podkreśliła pani Krystyna.
Rośliny oleiste na polskich polach
Do tematu oleju warto podejść na zimno, bo ten od pokoleń tłoczony w niskiej temperaturze jest dla nas najzdrowszy. Rydzowy działa przeciwzapalnie, obniża cholesterol, poprawia odporność i usprawnia pracę mózgu.
Cennym olejem jest również ten z wiesiołka, jednak mało kto w Polsce tę roślinę uprawia, a jeszcze rzadziej tłoczy z niej złoty nektar.
- W dzień kwiaty się chowają i dopiero pod wieczór znowu rozkwitają. Kwiat najbardziej jest okazały nocą - przyznał Janusz Płachetka, rolnik.
Grunt to wycisnąć z natury ile się da - ze słoneczników, wiesiołka, lnu, konopi, ostropestu, czarnuszki, malin lub po prostu z rzepaku. Polskie pola skrywają w sobie hektolitry oleju.
Zobacz także:
- Czy warto kupować olej z wiesiołka dla dzieci?
- Kiedy warto sięgnąć po olej dyniowy? Jak go stosować?
- Zobacz, jakie właściwości posiada olej słonecznikowy i dlaczego warto go spożywać
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN