Jeśli zbliża się uroczystość rodzinna albo spodziewamy się gości, postawmy na klasyczne ciasto, jakim jest szarlotka. Przygotujemy je w prosty sposób, a wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem.Szarlotka jest klasycznym ciastem, które skradnie serce każdego. Tak pyszny wypiek przygotujemy nawet wtedy, gdy nie mamy wyjątkowych zdolności kulinarnych. Zobaczmy przepis na szarlotkę w wielu odsłonach.
Szarlotka – przepis na klasyczne ciasto
Szybka szarlotka ze świeżymi jabłkami to pyszny wypiek na każdą okazję. Najlepiej upiec ciasto wtedy, kiedy mamy dostęp do papierówek lub antonówek. Podstawowym i klasycznym wydaniem jest szarlotka na kruchym cieście.
Na początku należy zagnieść kruche ciasto ze składników utrzymanych w temperaturze pokojowej. Do 400 g mąki dodać pokrojone w kostkę masło (200 gram), następnie 2/3 szklanki cukru, łyżkę cukru waniliowego i łyżkę proszku do pieczenia. Kolejno należy dodać 6 żółtek i łyżkę śmietany 18%. Składniki należy rozdrobnić widelcem lub dłońmi, a następnie zagnieść w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto na szarlotkę trzeba zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut.
Jeśli chodzi o przygotowanie jabłek (około 1,5 kg), należy najpierw je obrać, potem pokroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd i pokroić na plasterki. Tak przygotowane jabłka wrzucić do garnka i podgrzać przez około 15 minut, aby były miękkie. Jeśli jabłka są kwaśne, można posłodzić je cukrem.
Ciasto wyjąć z lodówki i połowę wyłożyć na blachę (wymiary około 21 na 25 cm) posmarowaną masłem. Należy pamiętać, aby ciasto pokrywało całą blachę i tworzyło spód szarlotki, na który trzeba wyłożyć jabłka, a na nie drugą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto należy piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szarlotka posypana cynamonem będzie jeszcze lepsza w smaku.
Szarlotka z kruszonką
Przepis na szarlotkę z kruszonką jest jeszcze prostszy niż na kruche ciasto. Kruszonka będzie zarówno spodem, jak i posypką szarlotki. Jak je zrobić? Kilka jabłek należy zetrzeć na tarce, a następnie dodać do nich 100 g cukru i odrobinę cynamonu.
Ciasto przygotowuje się w bardzo prosty sposób – 450 g mąki należy połączyć z 2 jajkami, 100 g cukru i 150 g masła. Do tego dodać 15 g proszku do pieczenia i wymieszać, najlepiej rękoma, aby je pokruszyć. Połowę ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną masłem, na nim ułożyć jabłka i posypać resztą kruszonki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka – prosty przepis na ciasto z bezą
Niesamowity smak ma także szarlotka z bezą i kruszonką . Przepis na pyszną szarlotkę, a raczej podstawę ciasta kruchego , jest identyczny z przepisem na klasyczne ciasto, za wyjątkiem tego, że trzeba zostawić białka – przydadzą się do bezy. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki, aby się schłodziło – ⅔ będzie podstawą do formy, a ⅓ ciasta posłuży do posypania.
Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się gniazd i zetrzeć na tarce. Dodać łyżkę soku z cytryny i śmietankowy lub waniliowy budyń. Dla lepszego smaku dosypać łyżeczkę cynamonu. Odstawić.
Blachę wysmarować masłem, na dnie położyć część (⅔) wyciągniętego z lodówki ciasta. Tak przygotowany spód piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Tuż przed ubiciem na sztywno dodać półtorej szklanki cukru, ubijać dalej, po czym dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Podpieczony spód wyciągnąć z piekarnika. Wyłożyć na niego jabłka, a na nie ubitą pianę z białek. Na koniec posypać pozostałą częścią startego na tarce kruchego ciasta.
Tak przygotowane ciasto piec przez 30 minut. Pyszna szarlotka gotowa.
Szarlotka z budyniem – przepis
Szarlotka może być także urozmaicona budyniem. Wtedy wystarczy przygotować kruche ciasto, które jest podstawą pysznej szarlotki, a następnie zrobić budyń według przepisu na opakowaniu. Aby upiec ciasto, trzeba najpierw ułożyć ⅔ kruchego ciasta i nakłuć je widelcem, następnie wyłożyć jabłka przygotowane według pierwszego przepisu, a na nie wlać budyń. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć ⅓ ciasta kruchego i piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Co to jest szarlotka królewska?
Dobra szarlotka królewska składa się ze spodu w postaci biszkoptu, jabłek i ubitej śmietany, która może być posypana cynamonem lub wiórkami czekolady. Biszkopt powinien być upieczony przed przygotowaniem całego ciasta, nawet dzień wcześniej. Idealny biszkopt można wykonać, ubijając na sztywno 7 białek, dodając po łyżeczce jedną szklankę cukru. Miksując dalej, należy dodawać po jednym żółtku (łącznie ma być ich 7). Kiedy piana będzie puszysta i gęsta, należy dodać do niej mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną w proporcjach: na 1 szklankę mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej. Biszkopt należy piec przez 35 minut w 180 stopniach. Na ostudzone ciasto wyłożyć jabłka, wcześniej duszone do miękkości w wodzie, dodać galaretkę cytrynową i odstawić do stężenia. Na to ubić śmietanę i szarlotka królewska jest gotowa.
Zobacz także: Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Parinda Yatha / EyeEm / Getty Images
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"