Tykające bomby w organizmie. Czy można je rozbroić dietą?

Czy dieta może złagodzić stan zapalny w organizmie?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tykające bomby w organizmie
Tykające bomby w organizmie
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Stan zapalny, mimo że jest naturalną reakcją obronną organizmu, to w momencie, gdy ma charakter przewlekły staje się niebezpieczny. Czym tak naprawdę jest stan zapalny? Jak go zmierzyć? Czy dieta może pomóc go złagodzić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziały dietetyczka Małgorzata Pielichowska oraz lekarka Alicja Baska.

Skąd się bierze stan zapalny w organizmie?

Stan zapalny można podzielić na dwa typy. Pierwszy to tzw. fizjologiczny, który pojawia się np. w momencie skaleczenia, drugi typ to tzw. przewlekły. - Można powiedzieć, że jest pewnego rodzaju odpowiedzią na czynniki sczytywane z tego naszego środowiska i m.in. z naszego stylu życia, czynniki, które nie służą naszemu zdrowiu. Można powiedzieć, że np. siedzący tryb życia, niewłaściwy sposób odżywiania, czy palenie papierosów, czy używanie innych toksycznych dla naszego organizmu substancji, znowu alarmuje nasz organizm i znowu wprawia go w stan gotowości - Alicja Baska.

Lekarka dodała, że problemy pojawiają się w momencie, kiedy ten "stan gotowości" trwa bardzo długo. - Bo bardzo długo trwa ekspozycja na ten czynnik - wyjaśniła. Warto dodać, że dowodem na to, że w organizmie utrzymuje się stan zapalny, może być nadmierna masa ciała. Co więcej, nadmiarowe kilogramy aktywują rozwój stanu zapalnego w organizmie. Nieprawidłowości wychwyci także badanie krwi (np. oznaczenie CRP).

Czy dieta może chronić przed rozwojem stanu zapalnego?

Okazuje się, że tak. Do produktów, które zmniejszą i chronią przed stanem zapalnym, należą ryby. - Zawierają kwasy omega 3, które mają to działanie przeciwzapalne, dodatkowo wspierają jeszcze pracę naszego mózgu - tłumaczyła Małgorzata Pielichowska.

Działanie przeciwzapalne ma również oliwa. - Zwracamy uwagę na polifenole. To właśnie te związki [...] są tymi, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i je znajdujemy m.in. w oliwie, takich ciemnych owocach typu borówki, typu truskawki, w ciemnozielonych warzywach, np. w brokułach. Co ważne dla miłośników czekolady, bardzo dużą zawartość polifenoli ma kakao - powiedziała.

O którą czekoladę chodzi? Które produkty jeszcze mogą złagodzić stan zapalny? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości