Zdrowa dieta na odporność
Trwa całoroczne wyzwanie, w którym dietetyczka Marta Jachym-Raczyńska i trener Paweł Raczyński podpowiadają, jak dbać o siebie, żeby dobrze poczuć się we własnym ciele. W kwietniu będziemy się skupiać na wsparciu odporności.
- Zima nareszcie za nami. Za oknem coraz ładniejsza pogoda. A wy czujecie, że wasz poziom energii jest niski? Co chwilę łapiecie jakieś infekcje? To przesilenie wiosenne, które pozbawia nas energii i sprawia, że nic nam się nie chce. Dlatego nasze wyzwanie na kwiecień to odporność i dodanie sobie energii - powiedziała Marta Jachym-Raczyńska. Przygotowała w związku z tym trzy zadania dietetyczne, a Paweł - dwa treningowe. Jedno z nich można wykonać od razu po wstaniu z łóżka, a drugie należy zrobić pod prysznicem.
Zadanie numer jeden to regularne picie odpornościowego koktajlu.
- Przygotujemy go ze składników, które będą pobudzały nasz układ immunologiczny do jak najlepszej pracy, dzięki czemu przesilenie wiosenne nie będzie dla nas straszne. Pierwszą rzeczą, którą wykorzystamy, jest napój roślinny. Ja akurat mam migdałowy. Dodajemy około 150 ml. Podstawa naszego koktajlu - ananas, który zawiera bromelainę. Ona ma działanie hamujące wnikanie wirusów do naszego układu immunologicznego. Działa antyzapalnie, pobudza odporność. I następny składnik, który również ma działanie przeciwzapalne - kurkumina. Jest zawarta w kurkumie. A składnik, który dodaje odporności poprzez dbanie o nasze jelita, to inulina. Jest prebiotykiem, który powoduje namnażanie się dobrych bakterii w jelitach. Bakterie te wzmacniają odporność. Szklankę takiego koktajlu możemy wypijać codziennie, ale nawet jeśli codziennie wam się nie uda, to kilka razy w tygodniu również dostarczy nam wszystkich potrzebnych składników, żeby podnieść odporność organizmu. Odporność płynie z naszych jelit. Im lepszy stan mikroflory, tym walka z wirusami czy z bakteriami jest lepsza - podkreśliła Marta Jachym-Raczyńska..
Kolejny składnik, który warto wprowadzić do diety, to sok z buraka.
- Zawiera w sobie azotany, które pod wpływem bakterii znajdujących się na języku, zamieniają się w azotyny, a te w organizmie przemieniają się w tlenek azotu, który po prostu pomaga dotleniać nasze organy. Co więcej, sok z buraka ma świetne właściwości dla wszystkich osób, które wraz z nadejściem wiosny planują zacząć uprawiać sport. On podnosi naszą wydolność - wskazała dietetyczka.
Nie ma odporności również bez kwasów tłuszczowych omega-3.
- Nasze wyzwanie polega na tym, żebyśmy w każdym tygodniu trzy razy jedli rybę - wyjaśniła Jachym-Raczyńska.
Prosty przepis na pastę rybną:
- 150 g wędzonej makreli,
- posiekany szczypiorek,
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka musztardy.
Rybę i szczypiorek należy dokładnie posiekać. Przekładamy oba składniki do miseczki, dodajemy jogurt i musztardę, mieszamy i gotowe. Pastą można posmarować świeże pieczywo.
Budowanie odporności poprzez sport
Paweł Raczyński pokazał zestaw ćwiczeń, który warto robić codziennie od razu po wstaniu z łóżka.
- Wykonaj co najmniej cztery obwody. Po każdym odpocznij 60 sekund - zaznaczył trener.
Dokładną instrukcję znajdziesz w materiale wideo. A po skończonym treningu należy wziąć zimny prysznic.
- Zobaczycie, jak wasza odporność wzrośnie, jak wasze ciało będzie bardziej jędrne, jak poprawimy pracę naszego układu krwionośnego. Każdego dnia co najmniej jedna minuta pod lodowatą wodą pod prysznicem. Przede wszystkim oddziaływanie zimnej wody na skórę powoduje, że nasz organizm produkuje więcej przeciwutleniaczy. Niwelują nadmiar wolnych rodników, które są w stanie generować choroby, postarzać naszą skórę i odbierać nam chęć do życia, potęgować zmęczenie. Dlatego zimna woda jest świetnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Taki strzał z zimnej wody każdego dnia rano pozwoli nam zwyczajnie poczuć się lepiej - podsumował Paweł.
Jak poczuć się lepiej po świątecznym ucztowaniu?
W czasie świąt zwykle popuszczamy pasa i pozwalamy sobie na zjedzenie dużej ilości kalorycznych potraw. Choć są pyszne, to jednak możemy czuć się po nich ciężko. Marta Jachym-Raczyńska w Dzień Dobry TVN podpowiedziała, co zrobić, by poprawić trawienie.
- Pierwsza rzecz, która na pewno nam pomoże zapanować nad glikemią i zapobiec skokom cukru, które mogą powodować złe samopoczucie, to zjedzenie warzyw przed każdym posiłkiem. Surowe warzywa będą najlepsze, poprawią perystaltykę jelit, wstępnie nasycą, co już może spowodować, że zjemy trochę mniej smakołyków - przyznała nasza gościni.
Picie rumianku będzie miało dobroczynne działanie na obolały brzuch.
- Bardzo często myślimy, że nasze trawienie poprawia mięta, a tymczasem rumianek jest o wiele lepszy. Mięta może podrażniać żołądek, natomiast rumianek powoduje wydzielanie soków trawiennych, które ułatwiają trawienie i od razu po posiłku możemy poczuć się znacznie lepiej - przekazała dietetyczka.
Więcej dietetycznych porad można znaleźć w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czym jest leucyna? To ważny element, który trzeba dostarczyć organizmowi
- Czy sportowcy folgują sobie w święta? "Najważniejsze, żeby zachować zdrowy umiar"
- Z naszej twarzy można wyczytać nie tylko emocje, ale i choroby. Co powinno nas zaniepokoić?
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News