Czym jest leucyna? To ważny element, który trzeba dostarczyć organizmowi

Suplementy diety
Czym jest leucyna? To ważny element, który trzeba dostarczyć organizmowi
Źródło: Maryna Terletska/Getty Images
Leucyna jest aminokwasem niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu. Działanie leucyny polega m.in. na uczestnictwie w procesie tworzenia i wzrostu tkanki mięśniowej. Związek ten stymuluje spalanie tłuszczu oraz reguluje stężenie cukru we krwi, chroniąc przed niepohamowanymi napadami głodu. 

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że musi być dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem. Przyczynia się do hamowania łaknienia, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Leucyna odgrywa ważną rolę w diecie sportowców, gdyż pobudza syntezę białek i procesy regeneracyjne organizmu.

Leucyna – czym jest?

Leucyna należy do aminokwasów egzogennych, podobnie jak walina i izoleucyna. Organizm nie wytwarza tych związków samodzielnie, dlatego konieczne jest dostarczanie ich za pośrednictwem pożywienia. Leucyna to również jeden z przedstawicieli aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, określanych potocznie mianem BCAA i stanowiących nawet 40% masy mięśniowej. BCAA odgrywają niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni oraz w ich budowaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Zdrowie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego

Leucyna: działanie

Działanie leucyny jest szczególnie doceniane w diecie sportowców. Opiera się na stymulowaniu różnych procesów biochemicznych, prowadzących do anabolizmu mięśniowego, który polega na budowaniu i wzroście tkanki mięśniowej. Kolejnym ważnym zadaniem leucyny jest hamowanie procesów katabolicznych, będących przeciwieństwem anabolizmu. Odbywają się one wtedy, gdy mięśnie w trakcie pracy nie mają źródła niezbędnej energii.

Do procesów katabolicznych dochodzi w przypadku niewystarczającej ilości glikogenu oraz innych kluczowych substancji odżywczych. Ich konsekwencją jest redukcja tkanki mięśniowej, nazywanej inaczej beztłuszczową masą ciała.

Działanie leucyny polega również na pobudzaniu syntezy białek, stanowiących główny składnik budulcowy organizmu. Aminokwas ten uczestniczy także w transportowaniu składników odżywczych do mięśni, zapewniając ich prawidłową pracę. Leucyna umożliwia więc tworzenie masy mięśniowej oraz wzmocnienie wytrzymałości mięśni.

Związek ten przyspiesza proces spalania tłuszczu, gdyż oddziałuje na procesy termogenezy. Odpowiada więc za zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej, dzięki czemu przypisuje się jej właściwości odchudzające. Ponadto leucyna sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi, zapobiegając nagłym napadom głodu. Do jej właściwości należy również hamowanie łaknienia, gdyż aminokwas ten wpływa na ośrodek sytości zlokalizowany w podwzgórzu.

Leucyna – gdzie występuje?

Leucyna występuje naturalnie w wielu produktach. Jej źródłem jest przede wszystkim nabiał – mleko, ser twarogowy, ser żółty, jogurt. Znajduje się także w nasionach roślin strączkowych (np. soi, soczewicy, fasoli, grochu), mięsie (np. wołowinie, drobiu), żółtkach jaj kurzych, orzechach, migdałach oraz w zarodkach pszennych i pestkach dyni.

Dla osób uprawiających sport i intensywnie trenujących ilość leucyny w pożywieniu jest niewystarczająca. Z tego powodu powstały specjalne odżywki i suplementy przeznaczone dla sportowców, dostarczające optymalną ilość tego aminokwasu.

Przyjmowanie leucyny przyczynia się do rozbudowy tkanki mięśniowej oraz zintensyfikowania ich pracy. Dzięki niej organizm ma wyraźnie zwiększoną wytrzymałość, zwłaszcza w trakcie wyczerpujących treningów siłowych. Leucyna przyspiesza także procesy regeneracyjne, niezwykle ważne po wysiłku fizycznym. Całokształt tych działań może skutecznie wpływać na poprawę osiągnięć i wyników sportowych.

Izoleucyna – występowanie, właściwości

Drugim obok leucyny ważnym dla organizmu aminokwasem egzogennym o podobnej nazwie jest izoleucyna. Związek ten odpowiada za regulowanie poziomu cukrów prostych we krwi, wspieranie procesów regeneracyjnych zachodzących w mięśniach, skórze i tkankach oraz utrzymanie homeostazy. Izoleucyna uczestniczy w tworzeniu białek w tkance mięśniowej, czynników krzepnięcia oraz w syntezie hemoglobiny.

Niedobór izoleucyny w organizmie jest najczęściej zauważany u sportowców i przypomina przemęczenie. Niewystarczająca ilość izoleucyny objawia się nadmierną sennością, częstymi bólami i zawrotami głowy, apatią, spadkiem ogólnej kondycji, osłabieniem siły mięśniowej, zaburzeniami pamięci, brakiem koncentracji. W wyniku niedoboru mogą pojawić się również stany lękowe i depresyjne.

Na funkcjonowanie organizmu może negatywnie wpływać nie tylko niedobór, lecz także nadmiar izoleucyny. Podstawowymi symptomami są: nudności, wymioty, uczucie ciągłego zmęczenia, nadciśnienie tętnicze, zaczerwienienie skóry twarzy. Izoleucyna występuje naturalnie w produktach obfitujących w białko. Jej duże ilości można znaleźć w nabiale, mięsie, jajach i rybach. Źródłem izoleucyny są również: orzeszki ziemne, migdały, soczewica, ziarna sezamu. U osób trenujących i sportowców zalecana jest suplementacja tego aminokwasu, np. za pomocą preparatów dostępnych w aptekach.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Maryna Terletska/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana