Olej z wątroby rekina na wzmocnienie odporności. Czym się różni od tranu?

Olej z wątroby rekina w kapsułkach
Olej z wątroby rekina na wzmocnienie odporności
Źródło: eakrin rasadonyindee/Getty Images
Olej z wątroby rekina może pozytywnie oddziaływać na układ nerwowy, układ krwionośny, a także układ immunologiczny. Prozdrowotne właściwości oleju z rekina na tym się jednak nie kończą. Do czego stosuje się ten olej z ryby? Dlaczego działa na ludzkie ciało?

Tran to olej z wątroby ryb dorszowatych, więc teoretycznie oleju z wątroby rekina nie można określić w taki sposób. Sprawdź, jak działa olej z wątroby rekina i czym różni się od tranu.

Czym jest olej z wątroby rekina? Charakterystyka i pozyskiwanie

Olej z wątroby rekina pozyskuje się z rekina grenlandzkiego. Warto wspomnieć, że uzyskanie substancji o podobnym składzie jest niemożliwe w sposób syntetyczny. Mimo że niektóre witaminy można uzyskać w laboratorium, to tym, co świadczy o wyjątkowości oleju z wątroby rekina, jest skwalen. Tego lipidu nie można uzyskać sztucznie, a występuje on wyłącznie w organizmie rekina i u człowieka.

Olej z wątroby rekina grenlandzkiego dostępny jest w różnych postaciach, m.in. kapsułek.

Składniki oleju z wątroby rekina

Skwalen

To lipid, ale nie tłuszcz. Można go znaleźć nie tylko w wątrobie rekina, ale też w nasionach amarantusa i płaszczu lipidowym okrywającym skórę człowieka. U ludzi pełni on w organizmie szczególnie ważną rolę. Jest związkiem, na bazie którego organizm syntetyzuje cholesterol i inne sterole, wykazuje też działanie antyoksydacyjne. Jego udział w budowaniu odporności organizmu jest nieoceniony, gdyż to on wpływa na wzrost liczby komórek uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu (limfocytów T i makrofagów) przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Skwalen działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ma też zdolności regeneracyjne.

Alkiloglicerole

Związki te pełnią podobną rolę do skwalenu, jednak różni je stopień wchłanialności. Alkiloglicerole wspomagają produkcję krwinek białych. Ich udział jest szczególnie ważny w systemie obronnym polegającym na fagocytozie, czyli wyłapywaniu i pochłanianiu chorobotwórczych drobnoustrojów, które dostały się do organizmu, przez makrofagi. To dzięki makrofagom, które “pożerają” komóki patogenne, organizm jest w stanie poradzić sobie z chorobami. Alkiloglicerole mogą też zapobiegać mutacjom komórek.

Kwasy omega-3 w oleju z wątroby rekina

Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasu omega-3, dlatego składnik ten powinien być dostarczany z zewnątrz. Podobnie jak dwa poprzednie składniki oleju z wątroby rekina pozytywnie wpływa na odporność, a dodatkowo chroni przed chorobami ukłąd sercowo-naczyniowy.

Pomimo iż tran kojarzony jest jako doskonałe źródło kwasów z rodziny omega-3, to jednak olej z wątroby rekina nie jest ich najlepszym źródłem. Oczywiście kwasy wielonienasycone występują w oleju z wątroby rekina, jednakże nie tak obficie, jak w produktach na bazie oleju z wątroby ryb dorszowatych.

Olej z wątroby rekina a witamina D

Tak jak w przypadku kwasów nienasyconych, olej z wątroby rekina nie obfituje w witaminę D. W odróżnieniu od tranu, gdzie kalcyferol występuje w dużej dawce. Oczywiście w oleju z wątroby rekina znajdziemy witaminę D, jednak w znikomych ilościach.

Olej z wątroby rekina - właściwości prozdrowotne

Ze względu na składniki zawarte w oleju wyróżnić można kilka właściwości prozdrowotnych oleju z wątroby rekina, a w tym:

  • silne działanie przeciwbakteryjne,
    • wzmacnianie odporności,
      • potencjalny efekt przeciwnowotworowy,
        • ochrona komórek nerwowych,
          • wspomaganie pracy narządu wzroku i mózgu,
            • wspomaganie metabolizmu tłuszczów,
              • obniżanie stężenia cholesterolu LDL.

                Kiedy stosować tłuszcz rybny?

                Tłuszcz rybny jest zdrowy, jednak większość nie wie, jak i kiedy go stosować. Warto przed włączeniem tego produktu do diety wiedzieć, na co pomaga olej z wątroby rekina. Należy stosować go jako uzupełnienie diety. Każdy z nas może włączyć preparat jako sposób na wzmocnienie odporności. Stosowanie go w celach prewencyjnych jest szczególnie zalecane osobom starszym i dzieciom.

                Olej z wątroby rekina może posłużyć jako wspomaganie diety osób z obniżoną odpornością, pacjentów onkologicznych i w okresach o większym potencjale chorobowym (jesień, zima).

                Co jest lepsze - tran czy olej z wątroby rekina?

                Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Tran to produkt o wysokiej zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i D) i kwasów omega-3. Z drugiej strony olej z wątroby rekina również wykazuje wysoką zawartością składników wspierających działanie układu odpornościowego.

                Warto pamiętać, że nie ma uniwersalnego środka na zdrowie. Tran wspomaga leczenie dyslipidemii, zaś olej z wątroby rekina służy jako skuteczna terapia wzmacniająca odporność. Dlatego należy pamiętać, że wybór tranu czy oleju zależy od konkretnego przypadku.

                Ważne do zapamiętania jest również to, że stosowanie tych wyrobów w skojarzonym leczeniu może okazać się niebezpieczne dla organizmu. Chodzi tutaj głównie o osoby obarczone skazą krwotoczną. Suplementy te wpływają niekorzystnie na organizmy osób, które stosują leki przeciwzakrzepowe. Dlatego w ich wypadku nie jest zalecane przyjmowanie tranu ani oleju z wątroby rekina (ze względu na zawartość omega-3).

                Ostatecznie każdy z nas przed włączeniem suplementów do diety powinien skonsultować się lekarzem, gdyż tylko takie podejście zapewni nam bezpieczeństwo w stosowaniu tranu czy oleju z wątroby rekina.

                Zobacz wideo: Jak dbać o odporność?

                Jak dbać o odporność?
                Źródło: Dzień Dobry TVN

                Zobacz także:

                Autor: Adrian Adamczyk

                Źródło zdjęcia głównego: eakrin rasadonyindee/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana