tran

    tran

    Wielu osobom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym obowiązkiem z czasów szkolnych, gdy przyjmowanie go było obowiązkowe. Nie ma chyba drugiego tak wartościowego produktu z tak złym PR-em jak tran. Ale jego drogocenne właściwości wygrywają ze złą sławą. Jaki tran wybrać? Czy faktycznie warto go suplementować? O tym mówiła w naszym programie Magdalena Krajewska, lekarz medycyny rodzinnej i instagramerka.

    Tran to wyciąg z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera witaminę D i kwasy omega 3, które są kluczowe dla naszej odporności. O zdrowotnych właściwościach tranu w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała pediatra Aneta Górska-Kot. Jak zaznaczyła pani doktor, tran mogą przyjmować dzieci i to już od 6 miesiąca życia. W jakich ilościach można przyjmować tran? Mówi się, że ryby zawierają różne zanieczyszczenia np. metale ciężkie. Czy istnieje ryzyko, że rtęć przedostanie się do tranu?

    Amatorów brukselki ze świecą szukać! Marcin Prokop jej smak stawia na równi ze smakiem tranu. Dorota, zamiast ją konsumować, obiera z listków. A Mikołaj Rey? Potrafi uczynić, by nie była gorzka i nieładnie pachnąca. Jak? O tym opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN. Skąd pochodzi to warzywo i jaka jest jego etymologia?