Popisowe dania polskiego MasterChefa Juniora

W Dzień Dobry TVN gościliśmy Natalię Paździor, pierwszego polskiego MasterChefa Juniora. 11-latania Natalia, która w przyszłości chce zostać kucharzem i, której popisowym daniem jest kaczka, zwyciężyła w kulinarnym show. W naszej kuchni towarzyszyła jej jurorka programu Anna Starmach, która opowiadziala o finale programu.

Łosoś z kaszą jaglaną i salsą

Składniki:

1/2 szkl. kaszy jaglanej

1 dojrzałe mango

1 łyżka oleju kokosowego

1/4 czerwonej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

1 nieduża posiekana szalotka

1/2 szkl soku z pomarańczy

3 łyżki syropu klonowego + brązowy cukier (w zależności od dojrzałości mango)

1/2 szkl posiekanej kolendry

czerwona cebula

sól, pieprz

2 filety z łososia każdy po ok. 150 g

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 1 szklankę wody, zagotować, wsypać kaszę, przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Doprawić solą. Rozgrzać olej w rondelku, dodać mango, paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodać cebulkę szalotkę, syrop klonowy i cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plasterki czerwonej cebuli i grillować po kilka minut z każdej strony aż zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Pokroić w kosteczkę i dodać do salsy z mango. Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2 - 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby. Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, rozłożyć salsę i posypać kolendrą.

Carpaccio ze smoczego owocu (pitaja)

Składniki:

1 smoczy owoc

1/2 cytryny

2-3 łyżki wina ryżowego Mirin

odrobina cukru Demerara

melisa

Przygotowanie:

Smoczy owoc pociąć w plasterki ok 2-3 mm zachowując skórkę (jest niejadalna, lecz potrawa efektowniej wygląda. Układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy Mirinem, przyozdabiamy cytryną i melisą. Na końcu posypujemy cukrem Demerara.

Przegrzebki ze szparagami i konfiturą pomidorową

Składniki:

6 przegrzebków

8 zielonych szparag

300 g pomidorków koktajlowych

ocet balsamiczny

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżeczka sumaku

1 płaska łyżka miodu

jadalne fioletowe bratki

masło

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przegrzebki umyć, osuszyć, przyprawić pieprzem (jeśli jest potrzeba solą). Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki, włożyć do garnka i dusić, aż masa będzie przypominać sos. Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz, sumak, zostawić. Zblendować, dodać miód i płatki chili. Ponownie włożyć do garnka i odparowywać niepotrzebny płyn, aż będzie to wyglądało jak pasta. Od szparag odciąć zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy podsmażyć na niej szparagi, ok. 4-5 min. Szparagi powinny zostać chrupkie i jędrne. Udekorować bratkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości