Łosoś zapiekany z suszonymi morelami - przepis krok po kroku
Składniki na jedną porcję:
- 150 g filetu łososia,
- 40 g (garść) suszonych moreli,
- 20 g (łyżka) gęstego jogurtu,
- 10 g (łyżka) soku z cytryny,
- pieprz,
- 50 g suchego ryżu dzikiego,
- garść roszponki.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania zapiekanego łososia z suszonymi morelami
- Morele namoczyć we wrzątku żeby zmiękły.
- Na folii w naczyniu do zapiekania wyłożyć rybę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i obłożyć morelami, zakryć folią i piec 30 min.
- Morele przełożyć do miseczki i zmiksować z jogurtem, polać łososia i zapiec jeszcze chwilę.
- Ugotować ryż na sypko.
- Rybę podać z ryżem i roszponką.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby
- Pieczony łosoś – propozycje podania
- Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Hanna Stolińska
podziel się: