Łosoś zapiekany z suszonymi morelami - przepis Hanny Stolińskiej 

Łosoś zapiekany
Łosoś zapiekany
Jeżeli szukasz pomysłu na zdrowy obiad, to łosoś zapiekany z suszonymi morelami będzie daniem w sam raz dla Ciebie. W kuchni Dzień Dobry TVN, dietetyk kliniczny Hanna Stolińska, zaprezentowała dania, które odżywią nasz mózg. Sprawdź jej przepis na pysznego łososia. 

Łosoś zapiekany z suszonymi morelami - przepis krok po kroku 

Składniki na jedną porcję:

  • 150 g filetu łososia,
  • 40 g (garść) suszonych moreli,
  • 20 g (łyżka) gęstego jogurtu,
  • 10 g (łyżka) soku z cytryny,
  • pieprz,
  • 50 g suchego ryżu dzikiego,
  • garść roszponki.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania zapiekanego łososia z suszonymi morelami

  1. Morele namoczyć we wrzątku żeby zmiękły.
  2. Na folii w naczyniu do zapiekania wyłożyć rybę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i obłożyć morelami, zakryć folią i piec 30 min.
  3. Morele przełożyć do miseczki i zmiksować z jogurtem, polać łososia i zapiec jeszcze chwilę.
  4. Ugotować ryż na sypko.
  5. Rybę podać z ryżem i roszponką. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości