Wiadomość

Sok brzoskwiniowy to pożywny i orzeźwiający napój, który z łatwością przygotuje się samodzielnie w domu. Jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża przewodu pokarmowego. W podstawowym przepisie na sok brzoskwiniowy wykorzystuje się wyłącznie brzoskwinie, cukier, wodę i ewentualnie kwasek cytrynowy.

Sok brzoskwiniowy nie tylko świetnie smakuje, lecz także dostarcza cennych dla organizmu witamin i minerałów. Brzoskwinie są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniają więc pracę jelit i zapobiegają dolegliwościom trawiennym.

>>> Zobacz także:

Sok brzoskwiniowy: co zawierają brzoskwinie?

Sok brzoskwiniowy, zwłaszcza ten samodzielnie przyrządzony w domu, jest źródłem związków mających dobroczynny wpływ na zdrowie. Brzoskwinie to niskokaloryczne owoce, których wysoka wartość odżywcza i prozdrowotne właściwości są doceniane od tysięcy lat. W ich składzie występuje wiele cennych witamin i minerałów, m.in. witamina C, beta-karoten (prowitamina witaminy A), witaminy z grupy B, potas, miedź, magnez, fosfor, cynk i mangan. Brzoskwinie są również źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Związek ten reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom, przyspiesza metabolizm oraz zapewnia szybkie uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Brzoskwinie zawierają flawonoidy roślinne należące do przeciwutleniaczy. Substancje te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, m.in. cukrzycy, nowotworów, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego i chorób zwyrodnieniowych. W składzie brzoskwiń znajduje się duża ilość wody, co sprawia, że te soczyste owoce mają właściwości moczopędne i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Działanie to wpływa pozytywnie na pracę układu moczowego i nerek. Związki obecne w brzoskwiniach zapobiegają też nadciśnieniu tętniczemu oraz anemii. Owoce dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego sprzyjają obniżaniu poziomu tzw. złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Sok brzoskwiniowy – jak przygotować go samemu?

Sok z brzoskwini można w prosty sposób przygotować we własnej kuchni. Domowa wersja soku brzoskwiniowego jest z pewnością zdrowsza, gdyż sklepowe produkty zazwyczaj zawierają dużo cukru, a nierzadko również syropu glukozowo-fruktozowego i różnych polepszaczy smaku czy barwy. Smaczny i pożywny sok przygotowuje się na bazie samej brzoskwini lub z dodatkiem innych owoców, np. bananów. Brzoskwinie doskonale komponują się także z jabłkami, malinami, marchewką, ananasem i winogronem. Podstawowy przepis na sok brzoskwiniowy jest niezwykle łatwy i wymaga wykorzystania jedynie kilku ogólnie dostępnych składników. Przed przygotowaniem napoju owoce należy starannie umyć. Konieczne jest usunięcie pestek i pokrojenie brzoskwiń na mniejsze kawałki. Do przyrządzenia soku przyda się blender, który pozwoli dokładnie zmiksować i rozdrobnić owoce.

Sok z brzoskwini: przepis

Składniki:

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody
  • 2 opakowania kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie umyj, a następnie obierz. Po usunięciu pestek owoce pokrój w ćwiartki.

2. Przygotowane owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Następnie wsyp do garnka kwasek cytrynowy. Całość zalej wodą.

3. Poczekaj, aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu gotuj brzoskwinie jeszcze przez 20 minut, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4. Po ugotowaniu zawartość garnka przecedź, a sok przelej do słoików.

5. Gotowy sok brzoskwiniowy pasteryzuj około 10 minut.

Na bazie soku z brzoskwiń można przygotowywać orzeźwiający napój, rozcieńczając domowy syrop z wodą. Tak przyrządzony sok brzoskwiniowy będzie też doskonałą polewą do rozmaitych dań i deserów, np. lodów.

Przepis na sok brzoskwiniowy bez rozdrabniania owoców

Składniki:

  • 6 brzoskwiń
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie dokładnie umyj, a następnie przetnij na połówki i wyjmij pestki.

2. Połówki brzoskwiń włóż do 2-litrowego, uprzednio wyparzonego słoika.

3. Całość zalej syropem przygotowanym z wody i cukru. Pamiętaj, że owoce powinny być w całości zalane płynem.

4. Słoik porządnie zakręć. Sok z brzoskwini pasteryzuj w temperaturze 100℃ przez 15 minut.

5. Po wyjęciu słoika z wody upewnij się, że jest on szczelnie zamknięty.

6. Przestudzony słoik z sokiem brzoskwiniowym należy przechowywać w piwnicy.

Przepis na sok brzoskwiniowy z bananem

Składniki:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 banan
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie umyj i obierz ze skórki i usuń pestki. Banana obierz.

2. Owoce wrzuć do naczynia blendera. Miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Całość dopraw cynamonem.

3. Gotowy sok brzoskwiniowo-bananowy przelej do szklanki. Możesz go rozcieńczyć wodą, jeśli wyszedł zbyt gęsty.

4. Tak przygotowany napój doskonale sprawdzi się w diecie dziecka od 9. miesiąca życia.


Co sądzisz o tym artykule?
75
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0