Jak obrać i jeść kokosa? Oto najlepsze rady

Aktualnie czytasz: Jak obrać i jeść kokosa? Oto najlepsze rady
Źródło: Westend61/Getty Images
Orzech kokosowy to roślina znana ze swych właściwości odżywczych i korzystnego wpływu na zdrowie. Z uwagi na wymagania co do klimatu i temperatury kokosy nie rosną na obszarze Europy. Uprawia się je w Ameryce Południowej, w południowej części Azji, a także w Polinezji i Malezji. Obecnie jednak są łatwo dostępne w większości hipermarketów. Na co zwracać uwagę przy zakupie i jak obrać świeżego kokosa?

Jak szybko obrać kokosa? Wszystko zależy od jego wieku. W ostatnim stadium rozwoju kokosa przyjmuje on postać zdrewniałego orzecha, z suchym i twardym środkiem. W takiej wersji najczęściej pojawia się w polskich sklepach. Coraz częściej jednak można trafić na młodsze owoce, w których znajduje się większa ilość smacznej i zdrowej wody. Zastanawiając się nad wyborem konkretnego egzemplarza, należy zwrócić uwagę, czy nie ma na nim pleśni ani pęknięć. Ostatecznym testem powinno być sprawdzenie, czy w środku jest woda. W tym celu trzeba energicznie potrząsnąć kokosem. Jeśli usłyszymy charakterystyczne chlupanie, kokos jest wart zakupu.

Jak obrać młodego kokosa?

Otwieranie młodych i świeżych owoców jest dużo prostsze niż dojrzałych kokosów. Te pierwsze wyróżniają się zazwyczaj białym kolorem, bez większych przebarwień, oczywiście po zdjęciu zewnętrznej łupiny. Kokosy, które zrywa się bezpośrednio z drzewa, mają zieloną skorupę, a po jej usunięciu przyjmują stożkowaty kształt. Dlaczego warto wybierać młode egzemplarze? Mają znacznie więcej właściwości odżywczych niż dojrzałe kokosy i można wykorzystać je na więcej sposobów. Są też znacznie mniej kaloryczne. Jak obrać świeżego kokosa? W przypadku młodych egzemplarzy jest to niezwykle proste, a stożkowaty czubek stanowi dodatkowe ułatwienie. Jak wygląda to w praktyce?

  1. Kokos należy ustawić pionowo na desce do krojenia, zaostrzonym czubkiem do góry.
  2. Za pomocą ostrego noża przycina się górną warstwę, podważając ostrzem odcięty kawałek.
  3. Do środka można włożyć słomkę, aby wypić wodę kokosową.
  4. Po wypiciu wody lub przelaniu jej do osobnego naczynia należy rozłupać orzech na pół, energicznie uderzając w niego nożem.
  5. Innym rozwiązaniem będzie ścięcie wyłącznie niewielkiego kawałka stożka i wbicie korkociągu do środka. W ten sposób uzyska się mniejszy otwór, do którego można włożyć słomkę.

Jakie właściwości zdrowotne na młody kokos?

  • Bomba witaminowa – woda kokosowa to najlepszej jakości izotonik, który dostarcza sporą dawkę witamin z grupy B, a także witaminę C. W jej składzie znajdują się również inne składniki mineralne, takie jak potas, wapń czy magnez. Woda kokosowa zawiera ponadto ogromną ilość elektrolitów, dlatego doskonale nawadnia organizm, zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego.
  • Pomoc w walce ze stresem – regularne picie bogatej w witaminy i minerały wody kokosowej pomaga zredukować poziom napięcia, pozytywnie wpływając na układ nerwowy. Z tego względu warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza jeśli mamy bardzo stresującą pracę.
  • Wspomaga procesy trawienne – właściwości wody kokosowej wpływają także na pracę jelit i układu trawiennego. Napój ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, co wpływa na poprawę samopoczucia. Miąższ kokosa zawiera z kolei sporo błonnika, który również przyczynia się do lepszego trawienia.
  • Pozwala zachować dobrą kondycję skóry – regularne picie wody kokosowej i spożywanie miąższu pozwala na dłużej zachować młody wygląd. Dzięki sporej ilości antyoksydantów kokos niweluje działanie wolnych rodników.

Jak obrać dojrzałego kokosa?

Dojrzałe kokosy mają na powierzchni trzy oczka wyróżniające się ciemniejszym kolorem. Przed zakupem należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy w środku znajduje się woda. Wyschnięty kokos jest w zasadzie bezużyteczny. Aby dostać się do wnętrza, przydatny będzie nóż lub korkociąg. Jak obrać kokosa?

  1. Nóż lub korkociąg należy wbić w jedną z trzech dziur. Któraś z nich zazwyczaj będzie na tyle miękka, że da się ją wydrążyć ostrzem. Jeśli nie uda się otworzyć pierwszej, należy próbować z innymi.
  2. Po wydrążeniu otworu można dodatkowo pogłębić go za pomocą korkociągu.
  3. Zawartość kokosa należy przelać do kubka lub miski, delikatnie potrząsając orzechem, tak by wypłynęła cała woda.
  4. Kolejnym krokiem jest rozłupanie kokosa. Należy ułożyć go bokiem na desce i energicznie uderzać ostrym nożem w środek. Z pewnością zajmie to dłuższą chwilę, ale po pewnym czasie pojawi się białe wnętrze.
  5. Nóż należy włożyć w miejsce, gdzie widoczna jest biała część, stukając w rękojeść na przykład młotkiem. Po chwili na łupinie powinno pojawić się pęknięcie, które można podważyć za pomocą śrubokrętu.
  6. Ostatnim etapem jest rozdzielenie połówek i otwarcie kokosa.

Wnętrze świeżego kokosa powinno być wilgotne, o charakterystycznym zapachu. Nigdy nie należy otwierać skorupy za pomocą piły ani siekiery. Jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ narzędzie może się ześlizgnąć, raniąc osobę, która je obsługuje. Rzucanie kokosem o podłogę także nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na ryzyko utraty wody kokosowej.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jak zrobić świece w łupinach kokosa?

Jak zrobić świece w łupinach kokosa?
Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości