Ciasteczka kokosowe w dwóch odsłonach – przekonaj się, jak łatwo je zrobić!

kokosanki
LauriPatterson/ GettyImages
Urzekają aromatem kokosa, zniewalają delikatnym smakiem i przywodzą na myśl wspomnienia upalnych wakacji. Szybkie ciasteczka kokosowe to świetny sposób na pyszną przekąskę, która skradnie serca wszystkich domowników. Chcesz skosztować ciasteczek pachnących latem? Wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się pysznym smakiem kokosowych łakoci!

Ciasteczka kokosowe niejedno mają imię – świadczy o tym chociażby fakt, że powstała niezliczona ilość wariacji na temat tych pysznych słodkości. Nazwa "kokosanki" bywa nieoczywista i myląca, bo określa się tym mianem właściwie każde ciasteczka z kokosem, bez względu na składniki i sposób przygotowania. Tymczasem oryginalne ciastka kokosanki wyróżnia fakt, że wyglądem przypominają malutkie bezy. Skojarzenie nie jest przypadkowe, bo oba rodzaje łakoci mają podobny skład. Łasuchom przypadną do gustu kruche ciastka z kokosem, równie pyszne, choć znacznie różniące się składem. Co zatem łączy te łakocie? Obłędny smak kokosa!

Czym się charakteryzują ciasteczka kokosanki?

Kokosanki, podobnie jak bezy, są przygotowywane bez dodatku mąki, a tym samym spełniają wszystkie wymogi diety wykluczającej zboża. Ciasteczka kokosowe bezglutenowe pokochają osoby dbające o szczupłą sylwetkę, bo w ich składzie nie ma także tłuszczu. Ciastka kokosowe z białek są niezwykle lekkie i wilgotne w środku, a upajający aromat kokosa sprawia, że trudno się od nich oderwać. Na szczęście to ciastka kokosowe fit, więc możesz zjeść ich więcej bez obawy o dodatkowe centymetry w talii.

Przepis na ciasteczka kokosanki jest dziecinnie prosty i zawsze się udaje. Do przygotowania kokosanek potrzebujesz zaledwie 4 składników. Sprawdź, jak je zrobić!

Tradycyjny przepis na ciastka kokosanki

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):

  • białko z 4 jajek,
  • 300 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 300 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij je mikserem na gęstą pianę (wyjmij jajka z lodówki pół godziny przed pieczeniem – wtedy ubijanie białek będzie dużo łatwiejsze). Podczas ubijania stopniowo dosypuj niewielkie ilości cukru.
  2. Kiedy piana z białek będzie już gęsta i kremowa, połącz ją z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Za pomocą zwykłej łyżki nakładaj na blachę niewielkie porcje masy. Pamiętaj, żeby zostawić odstępy między ciastkami.
  5. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciasteczka około 15 minut.
  6. Kiedy kokosanki będą już lekko zarumienione, wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  7. Pyszne ciastka kokosanki gotowe!

Wskazówki: jeżeli chcesz urozmaicić smak swoich kokosanek, możesz przygotować je w wersji z czekoladą. Pół tabliczki czekolady deserowej posiekaj drobno i dodaj do masy z białek, cukru i wiórków kokosowych. Wymieszaj wszystkie składniki i dalej postępuj według instrukcji w przepisie. Fit ciasteczka kokosowe z czekoladą podbiją serce niejednego łasucha!

Ciasteczka kokosowe kruche – jak je zrobić?

Ten wariant ciastek wymaga użycia mąki i tłuszczu. Kruche ciasteczka kokosowe są bardzo zbliżone do tradycyjnych kruchych ciasteczek maślanych. Jakość obu wypieków zależy od gatunku masła, którego użyjesz do wyrabiania ciasta. Pamiętaj, że najlepsze będzie prawdziwe masło o zawartości tłuszczu mlecznego minimum 80 proc. Dodając do ciasta margarynę albo miks roślinny, nie masz co marzyć o apetycznym, maślanym aromacie. Tylko prawdziwe masło sprawi, że kruche ciastka z wiórkami kokosowymi (a także wszystkie pozostałe ciasteczka na bazie masła) zyskają delikatny, urzekający smak i będą rozpływać się w ustach.

Marzysz o apetycznie chrupiących kokosowych łakociach, które doskonale pasowałyby do aromatycznej herbaty? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kruche ciastka z wiórkami kokosowymi!

Przepis na kruche ciasteczka kokosowe

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru (1/3szklanki do ciasta, reszta do obtoczenia ciasteczek),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski włóż miękkie masło, dodaj cukier puder i utrzyj razem na gładką masę (możesz w tym celu użyć miksera). Dodaj mąkę oraz sól i ucieraj dalej, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Na końcu wsyp wiórki kokosowe i zagnieć ciasto rękami.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i układaj na niej uformowane z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zachowaj odstępy, ponieważ ciasteczka będą rosnąć.
  4. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciastka około 15 minut, aż będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do wystygnięcia.
  5. Ostudzone ciasteczka obtocz w cukrze pudrze. Pyszne ciasteczka kokosowe doskonale smakują jako słodki dodatek do kawy.

Zobacz wideo: Marchewkowe pole, czyli przepisy Cristiny Catese z marchewką w roli głównej. Zobacz wideo:

Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese

Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości