Dania ze szpinakiem w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Szpinak mrożony na wiele sposobów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szpinak to wyjątkowy składnik wielu dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przekonuje, że zawsze warto go mieć w pobliżu i pokazuje, jakie pyszności można zrobić przy jego pomocy. Poznaj przepisy, z których skorzystał.

Kremowe risotto z kaszy pęczak i szpinaku

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • po 5 szt. liści laurowych i ziela angielskiego
  • 1 szt. czerwonego chili
  • 400 g szpinaku mrożonego Frosta
  • 200 g tartego parmezanu
  • pieprz czarny w młynku do smaku
  • 200 g koziego sera twarogowego
  • po 100 g pestek dyni i orzechów nerkowca
  • świeże kwiaty i zioła do dekoracji

Jak przygotować kremowe risotto z kaszy pęczak i szpinaku?

  1. Kaszę pęczak ugotuj w posolonej wodzie razem z pęczkiem włoszczyzny, liściem laurowy i zielem angielskim. Gdy kasza będzie al dente, czyli ugotowana na "ząb" zdejmij ją z ognia i poczekaj aż ostygnie.
  2. Z garnka wyjmij warzywa, potni je w drobną kostkę, dodaj chili posiekane i podsmaż na oleju. Następnie dodaj do niech szpinak i całość smaż około 5 minut.
  3. Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę pęczak, podlej ją powstałym przy gotowaniu kaszy płynem tak, aby miał konsystencje "płynącej lawy" kaszę dopraw do smaku po około 5 minutach gotowania tartym parmezanem, pieprzem i kozim serkiem twarogowym.
  4. Porcję kaszy ze szpinakiem nalej do głębokiego naczynia, posypując je pestkami dyni, orzechami nerkowca i świeżymi ziołami.

Tarta z pomidorkami, szpinakiem, szynką dojrzewającą i serem pleśniowym

Składniki:

  • pomidory z puszki
  • 1 główka czosnku
  • kilka łodyg rozmarynu
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 50 g cukru
  • 50 ml octu winnego
  • 400 g szpinaku mrożonego Frosta
  • 2 szt. białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 małej łyżce soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g masła
  • po 100 g pomidorków cherry żółtych i czerwonych
  • 4 szt. pomidorów bawole serce
  • 300 g sera pleśniowego/cammembert
  • 2 opak. szynki dojrzewającej
  • 1 opak. roszponki

Jak przygotować tartę z pomidorkami, szpinakiem, szynką dojrzewającą i serem pleśniowym?

  1. Pomidory z puszki przełóż do garnka, dodaj czosnek obrany, gałązki rozmarynu i całość podsmaż na oleju. Gdy płyn odparuje dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i ocet winny. Sos pomidorowy powinien sam zgęstnieć.
  2. Szpinak podsmaż na maśle z posiekana cebulką i czosnkiem, dodaj do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  3. Ciasto francuskie delikatnie podsyp mąką, nawiń ranty ciasta tworząc brzeg. Posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 15minut do temp. 195 st. C.
  4. Po wyjęciu polej ciasto sosem pomidorowym, nałóż podsmażony szpinak, pomidorki cherry, plastry pomidorów bawole serce i kawałki sera dojrzewającego. Tartę wstaw do piekarnika na 180 st. aż ser się delikatnie rozpuści i zapiecze.
  5. Wyjmij ją z pieca, nałóż kawałki szynki dojrzewającej i ułóż kilka liści roszponki.
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem
Źródło: Jakub Kamiński/East News

Szakszuka ze szpinakiem, oliwkami i papryką

Składniki:

  • 50 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 300 g papryki
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 400 g szpinaku mrożonego Frosta
  • 10 g bazylii
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 3 g oregano
  • 5 jajek
  • pieprz cayenne do smaku
  • po 50 g natki pietruszki i szczypiorku

Jak przygotować szakszukę ze szpinakiem, oliwkami i papryką?

  1. Cebulę i czosnek, paprykę przesmażyć na oliwie, dodać szpinak i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pomidory w puszce i pokrojone zielone i czarne oliwki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
  2. Wbić do środka jajka i przygotować jak na miękko.
  3. Na końcu posypać siekanymi świeżymi ziołami.

Zobacz wideo: Szpinak: świeży, mrożony, a może baby?

Źródło: x-news

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości