Kremowe risotto z kaszy pęczak i szpinaku
Składniki:
- 300 g kaszy pęczak
- 1 pęczek włoszczyzny
- po 5 szt. liści laurowych i ziela angielskiego
- 1 szt. czerwonego chili
- 400 g szpinaku mrożonego Frosta
- 200 g tartego parmezanu
- pieprz czarny w młynku do smaku
- 200 g koziego sera twarogowego
- po 100 g pestek dyni i orzechów nerkowca
- świeże kwiaty i zioła do dekoracji
Jak przygotować kremowe risotto z kaszy pęczak i szpinaku?
- Kaszę pęczak ugotuj w posolonej wodzie razem z pęczkiem włoszczyzny, liściem laurowy i zielem angielskim. Gdy kasza będzie al dente, czyli ugotowana na "ząb" zdejmij ją z ognia i poczekaj aż ostygnie.
- Z garnka wyjmij warzywa, potni je w drobną kostkę, dodaj chili posiekane i podsmaż na oleju. Następnie dodaj do niech szpinak i całość smaż około 5 minut.
- Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę pęczak, podlej ją powstałym przy gotowaniu kaszy płynem tak, aby miał konsystencje "płynącej lawy" kaszę dopraw do smaku po około 5 minutach gotowania tartym parmezanem, pieprzem i kozim serkiem twarogowym.
- Porcję kaszy ze szpinakiem nalej do głębokiego naczynia, posypując je pestkami dyni, orzechami nerkowca i świeżymi ziołami.
Tarta z pomidorkami, szpinakiem, szynką dojrzewającą i serem pleśniowym
Składniki:
- pomidory z puszki
- 1 główka czosnku
- kilka łodyg rozmarynu
- 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 50 g cukru
- 50 ml octu winnego
- 400 g szpinaku mrożonego Frosta
- 2 szt. białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- po 1 małej łyżce soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g masła
- po 100 g pomidorków cherry żółtych i czerwonych
- 4 szt. pomidorów bawole serce
- 300 g sera pleśniowego/cammembert
- 2 opak. szynki dojrzewającej
- 1 opak. roszponki
Jak przygotować tartę z pomidorkami, szpinakiem, szynką dojrzewającą i serem pleśniowym?
- Pomidory z puszki przełóż do garnka, dodaj czosnek obrany, gałązki rozmarynu i całość podsmaż na oleju. Gdy płyn odparuje dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i ocet winny. Sos pomidorowy powinien sam zgęstnieć.
- Szpinak podsmaż na maśle z posiekana cebulką i czosnkiem, dodaj do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Ciasto francuskie delikatnie podsyp mąką, nawiń ranty ciasta tworząc brzeg. Posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na 15minut do temp. 195 st. C.
- Po wyjęciu polej ciasto sosem pomidorowym, nałóż podsmażony szpinak, pomidorki cherry, plastry pomidorów bawole serce i kawałki sera dojrzewającego. Tartę wstaw do piekarnika na 180 st. aż ser się delikatnie rozpuści i zapiecze.
- Wyjmij ją z pieca, nałóż kawałki szynki dojrzewającej i ułóż kilka liści roszponki.
Szakszuka ze szpinakiem, oliwkami i papryką
Składniki:
- 50 g cebuli
- 10 g czosnku
- 300 g papryki
- 200 g pomidorów w puszce
- 400 g szpinaku mrożonego Frosta
- 10 g bazylii
- 10 g oliwy z oliwek
- 3 g oregano
- 5 jajek
- pieprz cayenne do smaku
- po 50 g natki pietruszki i szczypiorku
Jak przygotować szakszukę ze szpinakiem, oliwkami i papryką?
- Cebulę i czosnek, paprykę przesmażyć na oliwie, dodać szpinak i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pomidory w puszce i pokrojone zielone i czarne oliwki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
- Wbić do środka jajka i przygotować jak na miękko.
- Na końcu posypać siekanymi świeżymi ziołami.
Zobacz wideo: Szpinak: świeży, mrożony, a może baby?
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese. Zobacz przepisy
- Przepis na jesienny hummus z dynią podawany z imbirem
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News
podziel się: