Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese. Zobacz przepisy

Cristina Catese
Smaki Italii na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienny czas sprzyja daniom makaronowym i pysznym deserom - czyli smakom, z których słyną Włochy. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała dania, których nie powstydzi się żadna włoska rodzina. Więcej przepisów na pyszne potrawy rodem ze słonecznej Italii można znaleźć w książce "Czas na Włochy".

Tiramisu

Składniki:

  • 700 ml kawy
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 200 g savoiardi
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Jak przygotować tiramisu?

  1. Przegotuj kawę i wstaw do lodówki do ostygnięcia. W międzyczasie do miski dodaj żółtka i cukier, ubijaj je do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj mascarpone mieszając szpatułką.
  2. Śmietanę ubij trzepaczką lub mikserem. Dodaj 2 łyżki do mieszanki mascarpone i mieszaj szpatułką aż składniki się połączą. Następnie dodaj resztę śmietanki, mieszając bardzo delikatnie.
  3. Na dnie formy rozprowadź bardzo cienką warstwę kremu. Zanurzaj savoiardi w zimnej kawie, jeden po drugim. Ułoż 1 warstwę biszkoptów i przykryj połowa kremu. Następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptów i przykryj je resztą kremu.
  4. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp przesianym kakao.
Tiramisu
Tiramisu
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Panzanella, czyli tradycyjna toskańska sałatka

Składniki:

  • 600 g czerstwego chleba
  • biały ocet winny
  • 20 pomidorków cherry
  • 1 ogórek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 250 g miksu sałat
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 4 burraty
  • liście bazylii

Jak przygotować panzanellę?

  1. Chleb pokrój w kawałki. Zwilż go wodą wymieszaną z taką ilością octu, jaką lubisz. Odstaw na 15 minut.
  2. Przekrój pomidory na pół, obranego ogórka pokrój w półplasterki, cebulę pokrój w cienkie plastry, a sałatę umyj.
  3. W misce wymieszaj chleb i warzywa, dodaj sól, pieprz i oliwę.
  4. Ułóż sałatkę na talerzach. Na każdym ułóż rozciętą burratę, udekoruj liśćmi bazylii i skrop oliwą.
Panzanella
Panzanella
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Tagliatelle z kiełbaską i brokułami

Składniki:

  • 400 g brokułów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 4 białe surowe kiełbaski wieprzowe
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów w puszce Gusto Bello
  • sól
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 60 g tartego sera Grana Padano lub Parmigiano Reggiano

Jak przygotować tagliatelle z kiełbaską i brokułami?

  1. Brokuły pokrój w różyczki, umyj i ugotuj na parze do momentu, aż będą al dente.
  2. Na patelni z oliwą podsmaż posiekany ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili. Następnie dodaj obrane z osłonki i rozdrobnione kiełbaski oraz ugotowane brokuły. Gotuj przez kilka minut.
  3. Wlej białe wino, odparuj alkohol i dodaj pomidory. Dopraw solą i gotuj przez kolejne kilka minut.
  4. W międzyczasie w garnku z osoloną wodą ugotuj makaron. Jak tylko będzie al dente, odcedź go i przełóż na patelnię z kiełbaską. Wymieszaj.
  5. Przed podaniem oprósz tartym serem.
Tagliatelle
Tagliatelle
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz wideo: Dieta zawierająca orzechy włoskie może przyczynić się do długowieczności?

Źródło: x-news

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości