Tiramisu
Składniki:
- 700 ml kawy
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 500 g mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 200 g savoiardi
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Jak przygotować tiramisu?
- Przegotuj kawę i wstaw do lodówki do ostygnięcia. W międzyczasie do miski dodaj żółtka i cukier, ubijaj je do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj mascarpone mieszając szpatułką.
- Śmietanę ubij trzepaczką lub mikserem. Dodaj 2 łyżki do mieszanki mascarpone i mieszaj szpatułką aż składniki się połączą. Następnie dodaj resztę śmietanki, mieszając bardzo delikatnie.
- Na dnie formy rozprowadź bardzo cienką warstwę kremu. Zanurzaj savoiardi w zimnej kawie, jeden po drugim. Ułoż 1 warstwę biszkoptów i przykryj połowa kremu. Następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptów i przykryj je resztą kremu.
- Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp przesianym kakao.
Panzanella, czyli tradycyjna toskańska sałatka
Składniki:
- 600 g czerstwego chleba
- biały ocet winny
- 20 pomidorków cherry
- 1 ogórek
- 1 duża czerwona cebula
- 250 g miksu sałat
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine
- 4 burraty
- liście bazylii
Jak przygotować panzanellę?
- Chleb pokrój w kawałki. Zwilż go wodą wymieszaną z taką ilością octu, jaką lubisz. Odstaw na 15 minut.
- Przekrój pomidory na pół, obranego ogórka pokrój w półplasterki, cebulę pokrój w cienkie plastry, a sałatę umyj.
- W misce wymieszaj chleb i warzywa, dodaj sól, pieprz i oliwę.
- Ułóż sałatkę na talerzach. Na każdym ułóż rozciętą burratę, udekoruj liśćmi bazylii i skrop oliwą.
Tagliatelle z kiełbaską i brokułami
Składniki:
- 400 g brokułów
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chili
- 4 białe surowe kiełbaski wieprzowe
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów w puszce Gusto Bello
- sól
- 400 g makaronu tagliatelle
- 60 g tartego sera Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
Jak przygotować tagliatelle z kiełbaską i brokułami?
- Brokuły pokrój w różyczki, umyj i ugotuj na parze do momentu, aż będą al dente.
- Na patelni z oliwą podsmaż posiekany ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili. Następnie dodaj obrane z osłonki i rozdrobnione kiełbaski oraz ugotowane brokuły. Gotuj przez kilka minut.
- Wlej białe wino, odparuj alkohol i dodaj pomidory. Dopraw solą i gotuj przez kolejne kilka minut.
- W międzyczasie w garnku z osoloną wodą ugotuj makaron. Jak tylko będzie al dente, odcedź go i przełóż na patelnię z kiełbaską. Wymieszaj.
- Przed podaniem oprósz tartym serem.
Zobacz wideo: Dieta zawierająca orzechy włoskie może przyczynić się do długowieczności?
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Proste przepisy na dżemy z jasnych i ciemnych winogron. Podpowiadamy też, jak zagęszczać konfitury
- Jajko w toście, zupa rybna i tarta z kurczakiem. Poznaj sprawdzone przepisy Andrzeja Polana
Autor: Kamila Glińska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
podziel się: