Zapiekanka makaronowa - pyszna i sycąca potrawa
Zapiekanka makaronowa z mięsem lub bez mięsa zadowoli każde podniebienie. Jest to danie sycące, a przy tym po prostu smaczne. Przypadnie więc do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dzięki prostym przepisom pyszna zapiekanka makaronowa na stałe zagości na twoim stole.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
To chyba najpopularniejsza wersja tej potrawy. Znana jest także jako zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami lub zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem. Do jej przyrządzenia będzie ci potrzebne:
- 250 g ulubionego makaronu,
- podwójny filet z piersi kurczaka,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- cebula,
- cukinia,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 25 dag startego sera żółtego,
- 1/2 szklanki śmietany 12 proc.,
- 2–3 łyżki oleju,
- przyprawy do smaku, według uznania: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, kurkuma.
Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem jest niezwykle prosta do przygotowania. Wystarczy wykonać kilka kroków. Ugotuj makaron al dente, a następnie odstaw do przestygnięcia. Pokrój kurczaka w kostkę i natrzyj solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Kawałki mięsa podsmaż na patelni, a następnie przełóż na osobny talerz. Zeszklij na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie pokrój pozostałe warzywa – paprykę i cukinię. Dodaj je na patelnię. Posyp szczyptą przypraw. Smaż wszystko ok. 7–10 minut. Przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do śmietany razem z odrobiną soli i połową startego sera. Wymieszaj wszystko. Dzięki temu zapiekanka makaronowa z kurczakiem będzie niezwykle sycąca. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego olejem, a następnie przełóż do niego ugotowany makaron. Dodaj kolejne warstwy: mięso oraz warzywa i wszystko zalej sosem. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wstaw zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami na ok. 25 minut. Po tym czasie wierzch posyp resztą sera i piecz jeszcze przez ok. 5 minut.
To wszystko! Możesz oczywiście modyfikować ten przepis poprzez dodanie np. grzybów. W ten sposób powstanie zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami. Jeśli chcesz, użyj też innego sera. Zapiekanka makaronowa z mozzarellą będzie równie smaczna.
Należy też zaznaczyć, że ten konkretny przepis będzie idealny do mięsa różnego typu. Jeśli nie lubisz kurczaka, zamień go na inne mięso. W ten sposób może powstać pyszna zapiekanka makaronowa z szynką, zapiekanka makaronowa z boczkiem czy zapiekanka makaronowa z kiełbasą.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Nieco innym typem tej potrawy jest zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem. Do jej przyrządzenia przyda się:
- 400 g mięsa mielonego,
- 250 g makaronu,
- 2 cebule,
- 25 dag żółtego sera,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1–2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron, a cebulę pokrój w kostkę. Następnie podsmaż mięso wraz z cebulą i dopraw do smaku. Dodaj na patelnię pomidory z puszki, wymieszaj sos i gotuj ok. 5 minut. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Polej makaron sosem, a wierzch posyp serem żółtym. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C . Wstaw do niego zapiekankę z mięsem mielonym i serem i piecz przez ok. 30–40 minut. Gotowe! Pamiętaj, że również w tym przypadku możesz dodać grzyby. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami będzie miała jeszcze bardziej różnorodny smak.
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, zapiekanka makaronowa z brokułami czy zapiekanka makaronowa z cukinią to tylko niektóre z przykładów bezmięsnej wersji tego dania. Tak naprawdę możesz użyć takich warzyw, jakie lubisz. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Reszta przepisu się nie zmieni. Ugotuj więc makaron i przygotuj wybrane przez siebie warzywa, a następnie przesmaż je na patelni (wyjątkiem będzie zapiekanka makaronowa z brokułami, które trzeba gotować przez ok. 5–6 minut). Przypraw je według własnych preferencji. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, a na nim ułóż warzywa. Posyp je startym serem żółtym lub sosem przygotowanym poprzez zmieszanie śmietany 12 proc. z przyprawami, serem i czosnkiem. Piecz wszystko przez ok. 30 min. w 180 st. C. I już! Szybka zapiekanka makaronowa jest gotowa do podania.
Warto wspomnieć, że zapiekanka makaronowa bez mięsa może być modyfikowana na dwa sposoby – zmieniać możesz nie tylko warzywa, ale też i sos. Jest on kluczem do osiągnięcia idealnego smaku w tym daniu i warto od czasu do czasu pokusić się o pewne zmiany. Aby zapiekanka makaronowa z serem nie była zbyt nudna, zastosuj poniższy przepis na sos. Sprawdzi się on zwłaszcza w zapiekance makaronowej ze szpinakiem.
Użyj 100 ml śmietanki 30 proc. Dodaj do niej 80 g pokrojonego w kostkę sera camembert i 100 g startej mozzarelli. Przelej wszystko do rondelka i podgrzewaj, aż wszystkie sery się roztopią. Polej tak przygotowanym sosem zapiekankę makaronową. Przepis ten pozwoli na uzyskanie wyjątkowo głębokiego smaku.
Zobacz także:
- Rosół, którym zaskoczysz domowników jesienią. Wystarczy jeden, niepozorny składnik
- Kapuściana kuchnia Darii Ładochy
- Ciasto na muffinki - jak przygotować babeczki angielskie i amerykańskie?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: burwellphotography/Getty Images