Przepisy kulinarne

Prosty i szybki obiad – zapiekanka makaronowa na kilka sposobów

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
burwellphotography/Getty ImagesZapiekanka makaronowa

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj przyrządzić zapiekankę makaronową. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, w którym możesz wykorzystać różnorodne składniki – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Jak ją przygotować, żeby smacznie zjeść?

Zapiekanka makaronowa - pyszna i sycąca potrawa

Zapiekanka makaronowa z mięsem lub bez mięsa zadowoli każde podniebienie. Jest to danie sycące, a przy tym po prostu smaczne. Przypadnie więc do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dzięki prostym przepisom pyszna zapiekanka makaronowa na stałe zagości na twoim stole.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

To chyba najpopularniejsza wersja tej potrawy. Znana jest także jako zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami lub zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem. Do jej przyrządzenia będzie ci potrzebne:

  • 250 g ulubionego makaronu,
  • podwójny filet z piersi kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • cebula,
  • cukinia,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 25 dag startego sera żółtego,
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.,
  • 2–3 łyżki oleju,
  • przyprawy do smaku, według uznania: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, kurkuma.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem jest niezwykle prosta do przygotowania. Wystarczy wykonać kilka kroków. Ugotuj makaron al dente, a następnie odstaw do przestygnięcia. Pokrój kurczaka w kostkę i natrzyj solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Kawałki mięsa podsmaż na patelni, a następnie przełóż na osobny talerz. Zeszklij na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie pokrój pozostałe warzywa – paprykę i cukinię. Dodaj je na patelnię. Posyp szczyptą przypraw. Smaż wszystko ok. 7–10 minut. Przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do śmietany razem z odrobiną soli i połową startego sera. Wymieszaj wszystko. Dzięki temu zapiekanka makaronowa z kurczakiem będzie niezwykle sycąca. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego olejem, a następnie przełóż do niego ugotowany makaron. Dodaj kolejne warstwy: mięso oraz warzywa i wszystko zalej sosem. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wstaw zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami na ok. 25 minut. Po tym czasie wierzch posyp resztą sera i piecz jeszcze przez ok. 5 minut.

To wszystko! Możesz oczywiście modyfikować ten przepis poprzez dodanie np. grzybów. W ten sposób powstanie zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami. Jeśli chcesz, użyj też innego sera. Zapiekanka makaronowa z mozzarellą będzie równie smaczna.

Należy też zaznaczyć, że ten konkretny przepis będzie idealny do mięsa różnego typu. Jeśli nie lubisz kurczaka, zamień go na inne mięso. W ten sposób może powstać pyszna zapiekanka makaronowa z szynką, zapiekanka makaronowa z boczkiem czy zapiekanka makaronowa z kiełbasą.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Nieco innym typem tej potrawy jest zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem. Do jej przyrządzenia przyda się:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 250 g makaronu,
  • 2 cebule,
  • 25 dag żółtego sera,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1–2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron, a cebulę pokrój w kostkę. Następnie podsmaż mięso wraz z cebulą i dopraw do smaku. Dodaj na patelnię pomidory z puszki, wymieszaj sos i gotuj ok. 5 minut. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Polej makaron sosem, a wierzch posyp serem żółtym. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C . Wstaw do niego zapiekankę z mięsem mielonym i serem i piecz przez ok. 30–40 minut. Gotowe! Pamiętaj, że również w tym przypadku możesz dodać grzyby. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami będzie miała jeszcze bardziej różnorodny smak.

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, zapiekanka makaronowa z brokułami czy zapiekanka makaronowa z cukinią to tylko niektóre z przykładów bezmięsnej wersji tego dania. Tak naprawdę możesz użyć takich warzyw, jakie lubisz. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Reszta przepisu się nie zmieni. Ugotuj więc makaron i przygotuj wybrane przez siebie warzywa, a następnie przesmaż je na patelni (wyjątkiem będzie zapiekanka makaronowa z brokułami, które trzeba gotować przez ok. 5–6 minut). Przypraw je według własnych preferencji. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, a na nim ułóż warzywa. Posyp je startym serem żółtym lub sosem przygotowanym poprzez zmieszanie śmietany 12 proc. z przyprawami, serem i czosnkiem. Piecz wszystko przez ok. 30 min. w 180 st. C. I już! Szybka zapiekanka makaronowa jest gotowa do podania.

Warto wspomnieć, że zapiekanka makaronowa bez mięsa może być modyfikowana na dwa sposoby – zmieniać możesz nie tylko warzywa, ale też i sos. Jest on kluczem do osiągnięcia idealnego smaku w tym daniu i warto od czasu do czasu pokusić się o pewne zmiany. Aby zapiekanka makaronowa z serem nie była zbyt nudna, zastosuj poniższy przepis na sos. Sprawdzi się on zwłaszcza w zapiekance makaronowej ze szpinakiem.

Użyj 100 ml śmietanki 30 proc. Dodaj do niej 80 g pokrojonego w kostkę sera camembert i 100 g startej mozzarelli. Przelej wszystko do rondelka i podgrzewaj, aż wszystkie sery się roztopią. Polej tak przygotowanym sosem zapiekankę makaronową. Przepis ten pozwoli na uzyskanie wyjątkowo głębokiego smaku.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: burwellphotography/Getty Images

Pozostałe wiadomości